Tipy, jak ušetřit za energie

Tipy, jak ušetřit za energie

Ceny energií se stále drží vysoko a většina lidí se zamýšlí nad tím, jak ulevit napjatému rodinnému rozpočtu. Přinášíme užitečné tipy, jak ušetřit za energie.

Ceny energií se stále drží vysoko a většina lidí se zamýšlí nad tím, jak ulevit napjatému rodinnému rozpočtu. Přinášíme užitečné tipy, jak ušetřit za energie.

>> Přečtěte si také, jak ušetřit za elektřinu, a jak ušetřit za plyn.

Každodenní kroky k úspoře energie

Pro úsporu energií toho můžete udělat hodně. Začít se dá zdánlivými maličkostmi, které na první pohled vypadají jako kapky v moři, avšak v součtu už vám mohou ušetřit hezkých pár desítek či dokonce stovek korun měsíčně. 

Jak na úspory energie?

  • Odvzdušnit topení před zahájením topné sezóny. To je údržba otopné soustavy, kterou zvládnete udělat i svépomocí. Zároveň odstranit všechny překážky před radiátory, které by snižovaly účinnost vytápění (např. Nábytek, dřevěné obložení či dlouhé závěsy).
  • Nepřetápět místnosti. Češi nebydlí zdravě a mají tendenci zbytečně vytápět domácnost až na 24 °C. Přitom optimální teplota v domácnosti by se měla přes den pohybovat zhruba mezi 19 a 22 °C.
  • Nenechávat otevřená okna, když topíte. Větrejte intenzivně, ale krátce. Jinak vám bude teplo zbytečně unikat a s ním i peníze za energie.
  • Vytahovat nepoužívané spotřebiče ze sítě, nenechávat je zbytečně ve stand-by režimu.
  • Vařit úsporně: používat tlakový hrnec, vařit s poklicemi, péct v troubě více pokrmů najednou apod.
  • Neplýtvat vodou. Zvažte, jak často se potřebujete nakládat do horké vany. Rychlá sprcha vás osvěží přinejmenším stejně efektivně. Nenechávejte zbytečně puštěnou vodu. Pro mytí nádobí využívejte myčku – na jeden mycí cyklus vám ušetří i 20 l vody oproti ručnímu mytí nádobí pod tekoucí vodou.
  • Nesvítit zbytečně, používat úsporná svítidla.
  • Používat úsporné spotřebiče – při pořizování nových spotřebičů brát v potaz jejich úspornost (potřebné údaje najdete na energetickém štítku) a využívat jejich úsporné eco programy. Postupně obměnit staré spotřebiče, které jsou sice stále ještě funkční (a možná k nim máte citový vztah, protože pamatují ještě vaši babičku), ale „žerou“ neskutečné množství elektřiny.

Překontrolovat, že máte vyhovující tarif a výhodné podmínky od dodavatelů energií. Pokud máte nárok na nízký tarif (ten vzniká automaticky, jestliže topíte primárně elektřinou), naplánovat si činnosti tak, abyste využívali minimum elektřiny v době vysokého tarifu (u myčky či pračky můžete například používat funkci odloženého startu a spustit je tak v době, kdy je elektřina levnější).

Nepřetápějte zbytečně místnosti. Je to nejen nákladné, ale i nezdravé.

Jak výrazně ušetřit za elektřinu a plyn

Pokud však chcete za energie ušetřit výrazně, neobejde se to bez systémovějších opatření. A někdy také bez určité vstupní investice, která se vám však brzy vrátí právě na úsporách za energie.

Zamezte energetickým ztrátám

K čemu jsou veškeré snahy o úsporné vaření a vytápění, když vám spoustu tepla „uteče“ třeba netěsnícími okny nebo děravou střechou? Pro úspory energie se rozhodně vyplatí investovat do alespoň částečné rekonstrukce domu nebo bytu. Nová okna nebo zateplení dokážou divy a navíc tak zvýšíte nejen svůj komfort, ale i hodnotu celé nemovitosti.

Pokud vás zajímá, kolik tepla vám nejvíce uniká a kudy, nechte si spočítat energetickou ztrátu domu. Tu zjistí expert na vytápění nebo fotovoltaiku na základě zaměření ve vaší domácnosti. Sjednejte si osobní schůzku co nejdříve, i když třeba nejste dosud 100% rozhodnuti pustit se do větších úprav. Schůzka je zdarma a k ničemu vás nezavazuje.

Energeticky úsporné vytápění

Vytápění domu představuje velký poměr nákladů za energie. Rozhodně se tedy vyplatí nahradit starý kotel úsporným topidlem. Skvělou volbou je tepelné čerpadlo, které může mít účinnost až 350 %. Při minimu dodané elektřiny tak dokáže do domácnosti dodat několikanásobně větší množství energie. Je to možné díky tomu, že tepelné čerpadlo samo teplo nevyrábí, ale pouze ho odebírá z venkovního prostředí a přenáší ho do otopné soustavy (podrobněji o principu tepelného čerpadla najdete v dalším článku). 

Pokud jste dosud topili plynem, ušetříte při přechodu na tepelné čerpadlo až 50 % ročních nákladů na vytápění. V případě, že jste používali elektrokotel, ušetříte dokonce až ⅔ původních nákladů. Proto se vám náklady na pořízení tepelného čerpadla (byť se nejedná o malou částku) při současných vysokých cenách elektřiny mohou vrátit třeba již za 2,5 roku. 

Tip: Zajímá vás, jaká je návratnost tepelného čerpadla v roce 2024? Přečtěte si podrobnou analýzu. 

Ukázka instalace tepelného čerpadla Alpha Innotec

Výroba vlastní energie z obnovitelných zdrojů

Až 9 měsíců v roce můžete vyrábět vlastní elektřinu z téměř neomezeného zdroje energie – ze Slunce – a ročně tak ušetřit až 80 % celkových nákladů za energie díky domácí fotovoltaické elektrárně. Fotovoltaika může nejen zajistit chod domácnosti (a to i při výpadku proudu), ale můžete díky ní také napájet elektromobil pomocí domácí nabíjecí stanice. Návratnost fotovoltaiky se pohybuje kolem 2–7 let.

Solární panely se dají nainstalovat nejen na střechu domu, ale třeba také na garáž nebo pergolu

 

Tip: Největší úsporu a nejkratší návratnost představuje kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaiky. Náklady na toto řešení se vám vrátí v průměru během 3–⁠5 let.

S financováním ekologických energetických zařízení pomohou dotace

Na pořízení fotovoltaiky a nebo tepelného čerpadla (pokud jím nahrazujete neekologický zdroj vytápění) můžete čerpat státní dotace z programu Nová zelená úsporám a pokrýt tak až 50 % vstupních nákladů. Pokud se rozhodnete pro energetické zařízení od Woltair, žádost o dotaci za vás zdarma vyřídíme.

Spočítejte si, na kolik vás pořízení tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky včetně montáže a dopravy vyjde, a v jaké výši na ně můžete získat dotaci díky naší online kalkulačce.

Nové energetické zařízení i rekonstrukce bez vstupních investic

Tepelné čerpadlo, fotovoltaika nebo rekonstrukce domu výrazně sníží provozní náklady domácnosti. Jenže vyžadují nemalou vstupní investici, kterou si zdaleka ne každý může jen tak dovolit. Pro takové případy je tu možnost výhodného úvěru, který si můžete zřídit u našeho partnera – Stavební spořitelny České spořitelny.

Nové zařízení tak můžete získat i zcela bez vstupní investice a ihned díky němu začít šetřit za energie. Úvěr pak splácíte z prostředků, které každý měsíc ušetříte za elektřinu a plyn, takže rodinný rozpočet nezatížíte žádnými výdaji navíc. 

Pokud chcete získat podrobnější informace o možnostech financování tepelného čerpadla či fotovoltaiky, využijte kontaktní formulář na našem webu, rádi se vám ozveme zpět. Vše můžete také probrat přímo s Woltair expertem při osobní schůzce u vás doma.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?