Profesionál radí: Co stihnout dříve, než začnete topit?

Profesionál radí: Co stihnout dříve, než začnete topit?

Období, kdy se začíná topit, tu bude – ať se nám to líbí, nebo ne – co nevidět. A tak je nejvyšší čas naplánovat pravidelné revize a údržby, které zajistí bezproblémové vytápění s co nejnižšími náklady až do jara. Co můžete udělat sami a na co se vyplatí pozvat odborníka?

Období, kdy se začíná topit, tu bude – ať se nám to líbí, nebo ne – co nevidět. A tak je nejvyšší čas naplánovat pravidelné revize a údržby, které zajistí bezproblémové vytápění s co nejnižšími náklady až do jara. Co můžete udělat sami a na co se vyplatí pozvat odborníka?

Topná sezóna za dveřmi

Kdy začíná topná sezóna? Kdykoliv po 1. září, jakmile v dané lokalitě poklesne průměrná teplota po dva po sobě jdoucí dny pod 13 °C a ani v následující den se neočekává oteplení. Například v roce 2022 to bylo v některých regionech už 8. 9. Otopné období se však týká jen domácností s ústředním vytápěním – v rodinném domě začnete topit podle aktuální potřeby. 

Pozor: Nezapomeňte, že další topnou sezónu (počínaje 1. zářím 2024) už nesmíte používat neekologické zdroje tepla 1. a 2. třídy. Pokud se vás to týká, pak nezapomeňte, že na výměnu starého kotle zbývá poslední rok.

Jak správně topit?

Snažte se domácnost zbytečně nepřetápět. Je to spojeno nejen s náklady navíc, ale i zdravotními riziky. Přečtěte si, jaká je správná teplota v domácnosti a jak jí dosáhnout. Nejlepší je udržovat stabilní teplotu, což ale může být u některých zdrojů vytápění komplikované. Dokonalý komfort v tomto směru poskytne tepelné čerpadlo, které dokáže udržovat požadovanou teplotu i při třeskutých mrazech. 

Jak správně topit tepelným čerpadlem? Aby byl jeho provoz co nejefektivnější, doporučujeme nepoužívat regulační prvky na otopné soustavě, tedy zejména termostatické hlavice na otopných tělesech. Nejlepší je nechat je naplno otevřené a teplotu řídit centrálně samotným tepelným čerpadlem. Pokud budete omezovat průtok v jednotlivých místnostech, tepelné čerpadlo bude zbytečně topit víc, než musí (podobně jako kdybyste jeli autem se zataženou ruční brzdou).

Co všechno je potřeba udělat před začátkem topné sezóny

  • Kontrola radiátorů:
    • Ověřte těsnost všech radiátorů a přesvědčte se, že nejsou zrezivělé.
  • Těsnění oken a dveří:
    • Prověřte stav těsnění oken a dveří v celém domě a těsnění opravte nebo vyměňte, pokud je poškozené.
  • Kontrola a čištění komínu:
    • Povinná kontrola a vyčištění spalinových cest alespoň jednou ročně. Podle zdroje vytápění mohou být povinné kontroly a čištění i častější (až 3× za rok). Odborník vám vystaví zprávu o provedení kontroly anebo čištění spalinové cesty. Úplná pravidla můžete nalézt v NV 91/2010 Sb. §4. Takové potvrzení se vám může hodit v případě vzniku pojistné události.
  • Revize kotle:
    • Zajistěte pravidelnou roční údržbu kotle odborníkem.
  • Kontrola tepelného čerpadla:
    • Roční revize tepelného čerpadla není povinná, ale doporučujeme ji, protože pomáhá optimalizovat jeho chod a může významně prodloužit jeho životnost.
    • Pokud topíte tepelným čerpadlem, odpadá pro vás samozřejmě nutnost nechávat kontrolovat a čistit spalinové cesty, pokud nejsou využívané.

Nezapomínejte na to, že pravidelná kontrola a údržba vašeho topného systému a spotřebičů jsou klíčové pro bezpečný a efektivní provoz během topné sezóny. Proto je důležité svěřit je vždy do rukou odborníků. Objednejte si potřebné kontroly včas, než se diáře servisních techniků zaplní!

Proč je pravidelná kontrola komínu i zdrojů tepla důležitá

Provést revize je před sezónou zapotřebí zejména proto, že případné opravy poruch v průběhu zimy jsou mnohdy časově náročné kvůli velké zaneprázdněnosti techniků; většinou je potřeba odstavit tepelný zdroj a mohou se také prodražit.

Nefunkční komín může vést v nejkrajnějších případech až k otravě oxidem uhelnatým. V dnešní době je to již méně časté, protože tradiční karmy a atmosférické kotle nahradily kotle kondenzační, které dobře odvádějí spaliny ven. Mnoho lidí ale neví, že i s nimi určité riziko otravy existuje – může se stát, že komín ucpe například uhynulý pták, obezřetnosti proto není nikdy dost. To je jeden z hlavních důvodů, proč musí povinná revize komína proběhnout alespoň jednou, případně klidně i dvakrát za rok, a nejlépe právě těsně před topnou sezónou.

Revize tepelného čerpadla není na rozdíl od revize komínu povinná, ale i sami výrobci tlačí na to, aby se prováděla pravidelně – a mají k tomu dobrý důvod. Kotel je třeba čas od času vyčistit, vyměnit těsnění a nachystat jej na novou sezónu, aby se předešlo jeho poruše v zimním období. Proto je ideální doba revize na jaře po skončení topné sezóny,“ míní Jiří Švéda, expert na tepelná čerpadla.

Pokud se majitel kotle rozhodne pro revizi příliš pozdě, riskuje, že servisní technik bude už dost zaneprázdněný a na klasickou údržbu se nedostane. „Když neservisujeme, riskujeme nejen velké finanční náklady, ale i riziko, že když se něco pokazí, nenajdeme rychlý způsob, jak to vyřešit. Kapacity trhu v sezóně nestíhají, ani sklady ne. Pak se vymýšlí cesty, jak to opravit nouzově, a to nikdy nedopadá dobře,“ říká Švéda.

Preventivně zkontrolujte kotel i čerpadlo

Ceny servisů se pak odvíjí podle typu kotle, nejlevněji vyjde kotel atmosférický (připravte si zhruba 1000 korun), kondenzační kotel může přijít až o pětistovku dráž. Švéda také upozorňuje, že by dobrý servisní technik měl revizí strávit alespoň 40 minut. „Kondenzačnímu kotli by se pak mohl věnovat klidně hodinu a půl,“ míní topenář.

Kontroly by se měly provádět i u tepelných čerpadel. „Každý rok je to ideální, jednou za dva roky je to nutné,“ říká Švéda. U tepelných čerpadel se kontroluje hlavně elektrické připojení, které zajišťuje funkčnost kompresoru, měniče nebo desky. Provádí se i zkouška, zda neutíká chladivo, nebo kontrola hodin a mechanické čištění nečistot.

Vlastní invence neuškodí. Co můžete udělat svépomocí? 

Ačkoliv opravy a revize by měli provádět výhradně odborníci, některé kroky můžete udělat i svépomocí. „Před topnou sezónou sami můžete zkontrolovat, jestli nekapou radiátory. Pokud je radiátor orezlý, je třeba ho před sezónou vyměnit. Když se začne topit, zvýší se v otopné soustavě tlak a může dojít k prasknutí zrezlého místa,“ varuje Švéda.

Zbytečné mu naopak přijde oblíbené odvzdušňování radiátorů. „Odvzdušnění byste správně neměli vůbec dělat, pokud je všechno v pořádku. Má se jen revidovat funkčnost pojišťovacích ventilů a kontrolovat tlaková nádoba,“ uzavírá téma odborník.

Identifikujte neúsporné spotřebiče

Zimní období znamená zpravidla vyšší výdaje za energie. Zkontrolujte si, zda nepoužíváte neúsporné spotřebiče, které tyto výdaje zbytečně navyšují. Jedná se například o zastaralé lednice, pračky nebo trouby. Výměnou těchto spotřebičů za modernější a energeticky úspornější varianty můžete ušetřit na dlouhodobých nákladech za energie. Je to investice, která se vám v budoucnosti mnohokrát vrátí. 

To se týká i samotného zdroje tepla. Nevyplatilo by se vám přejít na ekologičtější a efektivnější variantu? Nebo provést modernizaci otopného systému –⁠ například s podlahovým vytápěním vám bude stačit ohřát topnou vodu na poloviční teplotu oproti starým radiátorům?

Tip: Spočítejte si s naší online kalkulačkou, na kolik by vás vyšlo nové tepelné čerpadlo, kterým můžete za vytápění ušetřit až ⅔ původních nákladů. Nainstalováno ho můžete do 50 pracovních dní, takže ještě stihnete letošní topnou sezónu!

Snižte tepelné ztráty

Nenechte drahocenné teplo domova zbytečně unikat. Kvůli nedostatečnému zateplení stěn či střechy nebo různým škvírám a skulinám mohou být náklady na vytápění zbytečně až o několik desítek procent vyšší. Často se opomíjí úniky tepla přes nedostatečné těsnění oken a dveří –⁠ vyřešit se však dá snadno a s minimálními náklady. Přečtěte si všechny naše tipy, jak snížit tepelnou ztrátu domu na minimum. Na všechna tato opatření, která omezí úniky tepla, můžete čerpat štědré dotace z programu Nová zelená úsporám, které za vás samozřejmě vyřídíme.

Není čas ztrácet čas

Až se zima zeptá, buďte připraveni, ať ji můžete strávit v teple a pohodlí vašeho domova. Věříme, že s výše uvedenými kroky hravě připravíte svůj dům na topnou sezónu a maximalizujete úspory na energiích. A i když vám přeci jen odejde kotel vprostřed zimy, nebo se něco porouchá, nebojte se – Woltair experti jsou připraveni vám vždy přispěchat na pomoc, provést servis či opravu nebo vám rychle a spolehlivě nainstalovat nový zdroj tepla. Stačí nás kontaktovat.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?