Topte efektivně a neutrácejte za servis – co zvládnete svépomocí?

Topte efektivně a neutrácejte za servis – co zvládnete svépomocí?

Nevyhazujte zbytečné finance za servis plynového kotle nebo tepelného čerpadla. Celou řadu úkonů dokážete vlastními silami, a když se pustíte do díla, prodloužíte životnost své topné soupravě a navíc snížíte náklady vaší domácnosti.

Nevyhazujte zbytečné finance za servis plynového kotle nebo tepelného čerpadla. Celou řadu úkonů dokážete vlastními silami, a když se pustíte do díla, prodloužíte životnost své topné soupravě a navíc snížíte náklady vaší domácnosti.

Před topnou sezónou

Vyčistěte filtr před oběhovým čerpadlem

Jak? Uzavřete ventily před a za filtrem, nenásilně povolte zátkou filtru, vyndejte a opláchněte v čisté vodě. Pokud máte magnetický filtr, sundejte magnet, dejte misku pod vypouštěcí ventil filtru a nečistoty vypláchněte. Poté dotlakujte topný systém.

Odvzdušněte tepelnou soustavu

Jak? Odvzdušnění celého systému není nic náročného, zato sníží náklady vaší domácnosti. Postupně odvzdušněte všechny radiátory v domě. Pomocí hadru, nádoby a klíče (nebo šroubováku) odvzdušníte topení během pár chvil. Přiložte hadr pod ventil (zabráníte rozstřiku topné vody na zeď) a klíčem (či šroubovákem) opatrně otáčejte ventilem. Pod ventil připravte také nádobu. Nejdříve začne vycházet pára, nebo vzduch. Jakmile bude unikat i kapalina do připravené nádoby, pomalu ventil uzavřete. Po uzavření ventilu otřete vodu a zkontrolujte hodnotu tlaku v soustavě, případně ji dotlakujte.

Co můžete dále dělat svépomocí?

Nezapomínejte na dodržování ochranné zóny v okolí ventilátoru

Vlastníte tepelné čerpadlo? Přejete si snižovat jeho spotřebu? Nechte jej dýchat. Jak? „Když před čerpadlo postavíte auto, nebo před něj složíte pingpongový stůl, ovlivníte proudění vzduchu a účty za vytápění porostou. Zároveň tím budete čerpadlo zbytečně namáhat a můžete zapříčinit jeho dřívější technické problémy,“ vysvětuje Karel Náprstek, Woltair expert na tepelná čerpadla.

Kontrolujte spotřebu energie na elektroměru 

Tímto krokem můžete předejít poškození celého čerpadla. Jak? Před samotným spuštěním čerpadla zkontrolujte na elektroměru spotřebu energie. Kdyby po pár týdnech od spuštění došlo k násobnému nárůstu spotřeby, zavolejte servisního technika. Nárůst spotřeby může signalizovat nesprávnou tepelnou křivku, což je nutné napravit.

Zkontrolujte expanzní nádoby a maximální teplotu výstupního proudu z kotle či tepelného čerpadla

„Stává se, že kvůli nastavené nízké maximální teplotě v regulaci pro ohřev nedochází k dostatečnému vytápění objektu,“ popisuje Daniel Helcl, CEO Woltair.

Chybové hlášky 

Bez topenářů dokážete mnohé. Nejdůležitější postupy jsou vždy popsané v manuálu, a to včetně chybových hlášek, které můžete s technikem snadno vyřešit po telefonu. 

Když je na řadě servis

Co dělat, když si nevíte rady?

Woltair má pro vás servisní balíčky s předplaceným servisem revizních techniků. Tito experti vám budou k dispozici na telefonu – kdykoliv v pracovní době. U Woltair je péče o vás nosný základ, tudíž naše práce neskončí ve chvíli, kdy bude hotova instalace, ale bude pokračovat revizemi a zákaznickým servisem.

Servisní technik – kdy je opravdu potřeba

Úkony, které vyžadují zásah experta: 

  • Kontrola elektrických rozvodů,
  • nastavení parametrů pro správně fungující vytápění,
  • oprava technických poruch,
  • kontrola dostatečného odvodu kondenzátu z čerpadla,
  • kontrola pohyblivosti jednotlivých komponentů systému,
  • kontrola funkčnosti chladicího média,
  • oprava elektronické poruchy komponentu.

Ať už si přejete okamžitý servis nebo objednání servisního balíčku, Woltair experti jsou tu pro vás po rychlém vyplnění webové aplikace – servisu tepelných čerpadel a plynových kotlů.

Servis a opravy tepelných čerpadel a plynových kotlů.


 




 

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?