Fotovoltaicképanelyjakopromyšlenáinvestice

Fotovoltaické panely jako promyšlená investice

Náklady na pořízení fotovoltaické elektrárny nejsou sice malé, ale vzhledem k aktuálně nízkým cenám materiálu a štědrým dotačním podmínkám můžete počítat s návratností investice v horizontu 6 až 7 let. Pak už fotovoltaika představuje dokonce výnos ve výši 10–25 %, což z ní činí investici ještě atraktivnější než jakýkoliv akciový nebo dluhopisový fond.

Náklady na pořízení fotovoltaické elektrárny nejsou sice malé, ale vzhledem k aktuálně nízkým cenám materiálu a štědrým dotačním podmínkám můžete počítat s návratností investice v horizontu 6 až 7 let. Pak už fotovoltaika představuje dokonce výnos ve výši 10–25 %, což z ní činí investici ještě atraktivnější než jakýkoliv akciový nebo dluhopisový fond.

To, co na fotovoltaice láká více a více lidí

Tím, že si pořídíte fotovoltaickou elektrárnu, tak zabijete hned několik much jednou ranou a přinese to vám i vaší domácnosti řadu výhod od ekonomických a ekologických, až po značný uživatelský komfort (bezobslužnost, bezúdržbovost). S fotovoltaikou ohřejete vodu, bazén, vytopíte saunu, nabijete elektromobil, rozjedete klimatizaci na celé období. Výpadek proudu? Vytápění domu i elektřina jedou bez problému dál.

Fotovoltaika nabízí:

  • Částečnou energetickou soběstačnost,
  • ekologii (využívá nejdostupnější obnovitelný zdroj energie),
  • svobodu, nezávislost,
  • dlouhou životnost, nízkou poruchovost,
  • pohodlí,
  • snadnou instalaci,
  • úsporu za elektřinu (ročně až 80 %!).

K tomu všemu vám odpadá nutnost počítání spotřeby a hlídání cen energií.

Jaká vás čeká návratnost fotovoltaiky?

Počáteční investice se postupně zaplatí tím, že nebudete muset tolik odebírat elektřinu z distribuční sítěNávratnost domácí solární elektrárny pro běžný rodinný dům se aktuálně pohybuje kolem 6 až 7 let.Vzhledem k tomu, že fotovoltaika má velmi dlouhou životnost (solární panely vydrží i 40 let), vás pak čekají celá desetiletí, kdy s fotovoltaikou budete už jen a jen vydělávat. Ročně pak poskytuje výnos zhruba 10 až 25 %. 

Je možné návratnost investice do solární elektrárny nějak urychlit?

  • Ano, například akumulací do fotovoltaické baterie
  • Využitím dotace na fotovoltaiku z programu Nová zelená úsporám. Ta vám může návratnost zkrátit až o polovinu. Čerpat totiž můžete až 176 000 Kč.
  • Prodejem přebytků vyrobené energie zpět do sítě.

Akumulace energie

Abyste mohli čerpat energii i ve chvíli, kdy nesvítí slunce (odpoledne a večer), je vhodné doplnit elektrárnu o možnost akumulace energie. Akumulaci je možné provádět elektrickým akumulátorem nebo zásobníkem pro ohřev vody.

Je možné systém ještě vylepšit?

Solární energie nejlépe funguje v kombinaci s tepelným čerpadlem či s elektrickým ohřevem vody. Výhodné je také dobíjet své elektroauto pomocí nabíjecí stanice zkombinované právě s fotovoltaickou elektrárnou.

Jak solární panely šetří životní prostředí?

1 kW solární energie ušetří ročně asi 900 kg emisí CO2. Běžný rodinný dům tak ročně ušetří 2 až 4 tuny oxidu uhličitého.

Stoupající kvalita solárních panelů a nízké ceny

Příznivá situace na trhu a dostatek komponent přinesl v poslední době historicky nejnižší ceny fotovoltaiky na trhu. „Například u 10kWp fotovoltaiky je rozdíl cca 100 000 korun mezi stávající situací a vrcholem loňského roku, což představuje i bez zohlednění inflace nominální pokles o zhruba 20 procent,“ uvádí Lukáš Papež, Woltair expert na fotovoltaiku. To stlačuje návratnost fotovoltaiky ještě níže a dá se s jistotou říct, že se fotovoltaika v roce 2023 vyplatí.

Počasí a místo

Sluneční záření hraje zásadní roli v tom, kolik energie panely nasbírají. To, jaké hodnoty má určité místo, ovlivňuje nadmořská výška, oblačnost, znečištění ovzduší nebo třeba to, v jakém úhlu dopadá slunce. Když je obloha modrá se zářícím sluncem, využije panel cca 1 kW/m2. Se zataženou oblohou se síla slunce sníží přibližně 10×.

Kolik energie za rok vyrobí fotovoltaika v českých podmínkách? Odhaduje se, že 950–1340 kW na m2. Celkově bývá v českém prostředí 1330–1800 slunečních hodin ročně. Nejvíce slunečních paprsků se u nás zachytí na jihu Moravy.

Jaký máte prostor?

Jak velké je místo (například střecha), kam chcete solární elektrárnu umístit? Pro výrobu 1 kW/m2, což je maximální výkon elektrárny, budete potřebovat 8–10 m2. Standardní střecha poskytuje 50–70 m2 plochy. Pokud připočítáme také fasádu jižní strany, dopadne na tuto plochu cca 80–130 MWh za rok.

Nejvhodnější místo na střeše

Obecně platí, že nejvíce žádoucí je jižní strana střechy se sklonem 30–35° (vhodné jsou ale i ostatní světové strany vyjma severní). Dobrým místem pro fotovoltaiku jsou také střechy bytových domů.

Jaká je celoroční spotřeba rodinného domu? (Za vodu, elektřinu, topení)

Spotřeba rodinného domu vyjde na cca 10–20 MWhPřipravte svůj dům na příchod fotovoltaiky.

Vyznáte se v jednotkách?

Výkon solárních elektráren se udává v kWp (1 kWp = 1 000 Wp).

Wp (watt peak) = nejvyšší výkon. U fotovoltaiky tedy maximální výkon, kterého je schopen určitý solární systém dosáhnout. 1 instalovaný kWp vyrobí cca 1 000 kWh/rok a zabere od 5 m2 plochy.   

Připojovat k distribuční síti?

Pokud to jde, doporučujeme zvolit hybridní fotovoltaickou elektrárnu, která je připojena k distribuční síti. Díky tomu budete čerpat elektrickou energii během zimních měsíců. V létě můžete naopak vyrobenou energii do distribuční sítě dodávat. Vždy se ale vyplatí maximum vyrobené energie spotřebovat přímo na místě.

Možnost provozování mimo distribuční síť

Odlehlá místa nemusejí být odříznutá od světa. Elektřinu si i na nich můžete vyrobit velice snadno právě pomocí vhodného ostrovního solárního systému.

Druhy solárních panelů

  • Solární panely 12 V – vhodné pro stavbu malých (off-grid) systémů pro místa bez elektrické energie, jako jsou např. chaty, karavany apod.
  • Solární panely s výkonem 280 Wp a vyšším – vhodné zejména pro stavbu větších ostrovních/hybridních fotovoltaických systémů. U těchto panelů je vzhledem k jejich vyššímu provoznímu napětí nutné používat speciální MPPT solární regulátory.
  • Solární panely rámové – u těchto panelů oceníte jejich nerozbitnost. Jsou zapouzdřeny v pevném hliníkovém rámu a kryté tvrzeným sklem s vysokou odolností. Panely se pyšní životností v řádu několika desítek let.
  • Flexibilní solární panely – ohebné panely, které lze připevnit na nerovné podklady.

Šetření s fotovoltaikou v praxi

Ukažme si, jak se s fotovoltaikou dá ušetřit, na konkrétním případě:

Částečně zateplený rodinný dům s podlahovou plochou 150 m², vytápění i ohřev vody pomocí elektrokotle, v létě chlazení klimatizací.

Taková nemovitost má celkovou spotřebu energie 28 MWh ročně (z toho 20 MWh představuje topení, 3 MWh ohřev vody a 5 MWh chod spotřebičů a klimatizace). Náklady na energie se při současných cenách vyšplhají k 135 618 Kč za rok. 

„Takovému klientovi doporučujeme fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 9,9 kWp s asymetrickým střídačem, který umožňuje flexibilní směřování toků elektřiny napříč třemi fázemi v domě, a bateriovým úložištěm o kapacitě 14,2 kWh, kam lze ukládat přebytky elektřiny vyrobené v průběhu dne,“ říká Lukáš Papež, expert na fotovoltaiku. Taková elektrárna vyrobí přibližně 9 500 kWh elektřiny za rok, kterou klient beze zbytku využije, aniž by docházelo k přetokům do sítě. Vzhledem k vysoké spotřebě energie v domácnosti bude sice odebírat elektřinu i ze sítě, zejména v průběhu zimních měsíců, ale i tak sníží svou spotřebu přibližně o 35 %.

Navrhovaná sestava představuje investici ve výši 522 000 Kč. Klient má nárok na dotaci z NZÚ ve výši 200 000 Kč, celkem ho tedy fotovoltaická elektrárna vyjde na 322 000 Kč z vlastní kapsy. Ročně uspoří přibližně 48 000 Kč a návratnost jeho investice je tak zhruba 6,5 roku. Pokud by se klient rozhodl ještě pro výměnu elektrokotle za tepelné čerpadlo, budou jeho roční úspory dokonce až 108 000 Kč a návratnost fotovoltaiky kombinované s tepelným čerpadlem tak může být jen 4,1 roku.

Vyplatí se fotovoltaika právě vám?

Otázka tedy nezní, zda se vám fotovoltaika vyplatí, ale jak moc se vyplatí. To je individuální a odvíjí se především od celkové spotřeby energie domácnosti, zejména s ohledem na způsob vytápění (to totiž představuje přibližně 70 % výdajů za energie). Kdy se vyplatí fotovoltaika nejvíc? Když elektřinu využíváte právě i k vytápění, případně i k nabíjení elektromobilu (to bude do budoucna stále častější).

Investicí do fotovoltaiky chráníte své peníze před inflací. Na žádném spořicím účtu vám nezajistí takový výnos, jako když si za ně pořídíte domácí elektrárnu. Podrobně to vysvětlujeme v článku Nejlepší doba pro pořízení fotovoltaiky. Čím dříve si ji objednáte, tím dříve s ní začnete vydělávat, žít nezávisle a ekologicky. 

Kontaktujte nás ještě dnes a sjednejte si nezávaznou konzultaci s expertem na fotovoltaiku, který vám navrhne řešení na míru tak, aby vám fotovoltaika přinášela maximum výhod.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Separátor

Další články na téma fotovoltaika