Co je potřeba doložit k žádosti o dotaci z Nová zelená úsporám

Co je potřeba doložit k žádosti o dotaci z Nová zelená úsporám

Využití dotace je skvělý způsob, jak si snížit náklady na pořízení např. tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky až o polovinu. Abyste podporu od státu získali, je však potřeba splnit určité podmínky a k žádosti přiložit některé dokumenty. Které? Připravili jsme pro vás přehled, v němž najdete vše potřebné.

Kdo může žádat o dotaci z NZÚ a za jakých podmínek?

Žadatel o dotaci

  • musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitosti,
  • může se jednat o fyzickou i právnickou osobu,
  • musí zůstat majitelem nemovitosti po celou dobu administrace dotace.

Parametry nemovitosti

  • rodinný dům s max. 3 bytovými jednotkami (může se jednat i o objekt k bydlení),
  • rekreační objekt určený k trvalému bydlení (je potřeba doložit, že zde má žadatel nebo jiná osoba veden trvalý pobyt alespoň poslední dva roky),
  • zemědělská usedlost s alespoň jednou kolaudovanou bytovou jednotkou,
  • novostavba o podlahové ploše maximálně 350 m2, s max. 2 nadzemními podlažími (k nim může mít dům navíc i sklep a půdu),
  • v případě, že se v domě nachází provozovna či obchod (je zde vedena podnikatelská činnost), nesmí plocha provozovny převýšit 50 % celkové plochy nemovitosti.

Víte, že…? Pokud máte novostavbu (tedy nemovitost, která byla zkolaudována před méně než 3 lety), platí pro získání dotace specifické podmínky. Ty jsme pro vás shrnuli do článku Dotace na novostavbu. Ve stručnosti: v tomto případě jsou podporována pouze opatření, která nejsou započítána v PENB pro povolení stavby. Pokud je v PENB započtena fotovoltaika nebo vytápění tepelným čerpadlem, ale reálně nebyly instalovány a kolaudace proběhla bez nich, musí se doložit nový PENB dokládající reálný stav nemovitosti a tento PENB musí dosahovat stejné energetické třídy.

Dotace na fotovoltaiku

Podporované je pouze pořízení nového fotovoltaického systémuNení možné získat dotaci na rozšíření fotovoltaiky, a to ani v případě, že jste na ni dosud žádnou dotaci nečerpali.

Od 15. 2. 2024 platí nová podmínka: pokud chcete čerpat dotaci na pořízení fotovoltaiky, může být povolený rezervovaný výkon u distribuce maximálně polovina z celkového výkonu FVE.

>> Detailní podmínky najdete přímo na stránce Dotace na fotovoltaiku.

Dotace na tepelné čerpadlo

Dotaci na tepelné čerpadlo můžete získat v případě, že jím nahrazujete některý z následujících hlavních zdrojů tepla:

  • kotel na tuhá paliva 1. nebo 2. emisní třídy, případně bez emisní třídy,
  • plynové vytápění, které je v době výměny starší 20 let; k nemovitosti musíte doložit i oficiální Hodnocení úniku tepla obálky budovy, které musí být v klasifikační třídě A–D,
  • elektrické vytápění, které bylo alespoň v posledních dvou letech užíváno k vytápění (Státní fond si může vyžádat doložení dvou posledních ročních vyúčtování za elektřinu, kde kontrolují výši spotřeby i příslušnou distribuční sazbu, která musí být D45d nebo D57d),
  • krbová kamna nebo kotel na lehké topné oleje.

>> Detailní podmínky najdete přímo na stránce Dotace na tepelné čerpadlo.

Dokumenty nezbytné pro vyřízení akceptace dotace

Ať už chcete čerpat dotaci na fotovoltaiku nebo na tepelné čerpadlo, budete potřebovat doložit následující: 

  • Potvrzení o vlastnictví bankovního účtu – bankovní účet musí být veden na majitele nemovitosti. Doložit můžete potvrzení vydané bankou, hlavičku výpisu z účtu nebo potvrzení z internetového bankovnictví. Na potvrzení musí být uvedeno jméno, číslo účtu a kód banky. Na tento účet bude následně vyplacena dotace.
  • PENB (Průkaz energetické náročnosti budovy) pro povolení stavby – dokládá se jen v případě, že je nemovitost zkolaudována před méně než 3 lety.
  • Potvrzení o trvalém bydlišti – dokládá se jen v případě, že dotaci chcete čerpat na rekreační objekt (chatu, chalupu). Je potřeba doložit sken občanského průkazu nebo výpis z registru obyvatel. Trvalý pobyt musí být v nemovitosti nahlášen minimálně 2 roky zpětně.
  • Pokud se nemovitost nachází v památkové nebo chráněné krajinné oblasti, budete potřebovat povolení od CHKO či památkové ochrany.
  • Kód žadatele pro přihlášení do programu AIS – pro registraci do portálu AIS je nutné mít zřízenou e-identitu občana nebo bankovní identitu. Registrace musí proběhnou na majitele nemovitosti. Návod, jak si elektronickou identitu zřídit, dostanete od našich dotačních expertů; také si můžete přečíst náš článek Jak snadno požádat o dotaci.

 

Víte, že…? Pro financování tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky můžete nově zvolit zvýhodněný úvěr s dotací. I když se rozhodnete pro kompletní úvěr, výše splátek se počítá, jako kdybyste úvěr již částečně umořili dotací (kterou však reálně dostanete až později). Díky tomu budete mít splátky nižší o desítky procent nebo dokonce až o polovinu. Vyplacenou dotaci následně můžete využít k mimořádné splátce úvěru. Tato splátka je zdarma.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?