Nové dotační podmínky NZÚ od září 2023

Nové dotační podmínky NZÚ od září 2023

26. září 2023 odstartovalo přijímání žádostí v nové vlně programu Nová zelená úsporám pro rodinné domy. Co se oproti předchozím letům změnilo?

26. září 2023 odstartovalo přijímání žádostí v nové vlně programu Nová zelená úsporám pro rodinné domy. Co se oproti předchozím letům změnilo?

  • Spustily se dotace na výměnu starého plynového topení za tepelné čerpadlo.
  • I u výměny elektrokotle je nově dotovaný pouze přechod na tepelné čerpadlo.
  • Na tepelné čerpadlo země-voda s plošným kolektorem získáte až 140 000 Kč.
  • Už není nutné dokládat účetní doklady (jen si je uschovat pro případnou kontrolu).
  • Snížily se dotace na nabíjecí stanici z 30 000 Kč na 15 000 Kč.
  • Spouští se nový dotační titul Oprav dům po babičce, z nějž můžete předem čerpat až 1 milion Kč na renovaci starého domu.

⇒ Pro komplexní informace navštivte stránku o dotacích na tepelná čerpadla nebo o dotacích na fotovoltaiku.

Dalších 55 miliard Kč na tepelná čerpadla, fotovoltaiku i wallboxy. Ale…

Ministerstvo životního prostředí spolu se SFŽP spustilo novou vlnu přijímání žádostí o dotace. K dispozici je dalších 55 mld. Kč z Modernizačního fondu, který bude pokrývat financování NZÚ a NZÚ Light.

K mnoha změnám v podmínkách nedošlo. U podpory fotovoltaiky zůstává v podstatě vše při starém; dotace na vytápění se rozrosty o nové možnosti – zejména o podporu výměny starých plynových kotlů za tepelné čerpadlo. Nadále platí i 10% bonus pro vybrané kraje. Pohorší si pouze ti, kteří budou chtít získat dotaci na nabíjecí stanici – ta se sníží z původních 30 tisíc na 15 tisíc Kč.

Program Nová zelená zelená úsporám Light neměl dotační prázdniny a pokračuje dál beze změn.

Všechny novinky pro vás shrnuje Klára Zíková, vedoucí oddělení dotací ve Woltair:

Dotace na výměnu starého plynového kotle

Dlouho očekávaná a slibovaná podpora přechodu z vytápění plynem je tady. Stejně jako u přechodu z jiných typů vytápění můžete na tepelné čerpadlo s ohřevem TV získat až 100 000 Kč. Musíte ale splnit určité podmínky:

  • Týká se plynových topidel starších než 20 let.
  • Vztahuje se nejen na plynové atmosférické kotle, ale např. i na „vafky“.
  • Novým zdrojem vytápění musí být tepelné čerpadlo. To samé se týká i přechodu z elektrokotle. Při přechodu z vytápění plynem nebo elektrokotlem tedy nelze dotovat třeba kotel na biomasu.
  • Dům musí být alespoň částečně zateplený (energetická třída min. D). Pokud to vaše nemovitost nesplňuje, můžete z NZÚ současně čerpat dotaci i na její zateplení. 
  • Lze využít i zpětně na realizace pro 1. 1. 2021.
  • Bonus 10 % pro vybrané kraje, regiony a obce.

Dotace na fotovoltaiku

Zůstávají v podstatě beze změn, pouze se zjednodušilo „papírování“. K žádosti nově není nutné dokládat projektovou dokumentaci ani faktury nebo účtenky; účetní doklady si pouze uschováte pro případnou kontrolu. Vzhledem k tomu, že projektová dokumentace už není potřeba, nedostanete už k dotaci bonus 5 000 Kč na projekt, jako tomu bylo dříve.

Zároveň už nebude hrát roli, jaký typ střídače fotovoltaická elektrárna má – základní dotace na první 2 instalované kW tak bude jednotně 60 000 Kč (dosud platila tato částka pouze pro asymetrický střídač; u symetrického to bylo jen 40 tisíc Kč). Dále obdržíte za každý započatý kWp výkonu fotovoltaiky 10 000 Kč a za každou 1 kWh bateriového systému rovněž 10 000 Kč. Celková maximální výše dotace na fotovoltaiku zůstává na 200 000 Kč, zůstává i bonus 10 % pro vybrané kraje.

Dotace na nabíjecí stanice

Výše podpory se od září snížila ze 30 000 Kč na 15 000 Kč. A nově už se dá k jedné nemovitosti čerpat dotaci pouze na jednu nabíjecí stanici (dosud jste mohli získat podporu až na dva dobíjecí body, na každý z nich 30 000 Kč).

Nový dotační titul Oprav dům po babičce

Program Oprav dům po babičce podporuje komplexní renovace starších domů, a to včetně zateplení, nových oken, ohřev vody, zachytávání dešťové vody a pořízení fotovoltaiky, tepelného čerpadla nebo nabíjecí stanice pro elektromobily. Program je určen pro ekonomicky aktivní fyzické osoby, které vlastní nemovitost.

Majitelé rodinných domů mohou získat až 1 milion Kč, případně ho i nakombinovat s výhodným úvěrem od stavební spořitelny. Velkou výhodou tohoto dotačního titulu je, že prostředky z něj můžete dostat i předem. Žadatelé mohou využít i rodinný bonus na nezaopatřené děti. 

Příjem žádostí do tohoto programu se pro majitele rodinných domů spustil rovněž 26. 9. 2023.

Využijte výhodné dotace i vy!

Kontaktujte nás ještě dnes a nechte si navrhnout systém vytápění s tepelným čerpadlem nebo fotovoltaiku na míru. O vše se postaráme od A do Z, a to včetně vyřízení dotace z programu Nová zelená úsporám.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?