Jak nastavit nejvyšší výkon FVE pro váš dům?

Jak nastavit nejvyšší výkon FVE pro váš dům?

Uvažujete nad instalací fotovoltaické elektrárny na střechu a zajímá vás, jaký mají fotovoltaické panely výkon? V článku se dozvíte, na čem závisí výkon solární elektrárny, i jaký je výpočet výkonu fotovoltaické elektrárny.

Uvažujete nad instalací fotovoltaické elektrárny na střechu a zajímá vás, jaký mají fotovoltaické panely výkon? V článku se dozvíte, na čem závisí výkon solární elektrárny, i jaký je výpočet výkonu fotovoltaické elektrárny.

Na čem závisí výkon FVE

Výkon solárních panelů a roční výroba elektřiny pomocí fotovoltaické elektrárny záleží na mnoha faktorech, a to především na kvalitě samotných panelů, na kvalitě montáže, na místních podmínkách, na orientaci střechy, případném zastínění a na počasí.

Jak se počítá výkon fotovoltaické elektrárny?

Výkon solární elektrárny má svou jednotku –⁠ watt-peak (Wp, případně kWp) a určuje se při standardních testovacích podmínkách (STC –⁠ Standard Test Conditions). Můžeme říci, že se hodnotí výkon co nejlépe umístěného fotovoltaického panelu za plného slunečního svitu. Splňují se podmínky:

  • Energie dopadá na fotovoltaický panel kolmo a má hodnotu 1 kW/m2,
  • průzračnost atmosféry Am = 1,5,
  • teplota článků T = 25 °C.

Reálný výkon fotovoltaických panelů bude většinou menší, než je hodnota kWp.

Co je to jednotka kWh?

Standardní jednotka, která označuje množství vyrobené nebo spotřebované energie během 1 hodiny.

Kolik elektřiny vyrobí 1 kWp?

Orientačně lze počítat s tím, že fotovoltaické panely s celkovým výkonem 1 kWp vyrobí v našich podmínkách ročně zhruba 950 kWh elektrické energie.

A jaké mají solární panely výkon? V dnešní době zakoupíte nejčastěji fotovoltaické panely s výkonem od 400 Wp do 500 Wp.

Kolik místa vám zaberou solární panely?

Sedlové střechy s orientací ideálně na jih a nejlepším možným sklonem (35°) vyžadují plochu cca 5 m² pro 1 kWp. Pro FVE o výkonu 5 kWp je tedy třeba plocha alespoň 25 m². Jinak tomu ale bude v případě rovné střechy. Více se dočtete v článku o velikosti solárních panelů.

Jak velkou elektrárnu potřebuje váš dům?

Záleží na energetických nárocích vaší domácnosti a vašich požadavcích. Pokud chcete i nabíjet elektromobil nebo si pořídit solární ostrovní systém, výpočet požadované velikosti elektrárny bude jiný, než když na chatě potřebujete přes léto napájet světla a několik spotřebičů. 

Pro představu: v roce 2023 byla průměrná velikost nově instalované fotovoltaiky pro rodinný dům 10,3 kWp.

Výpočet solárních panelů: chcete-li orientačně vědět, kolik budete potřebovat potřebovat solárních panelů, jednoduše vydělte celkový výkon fotovoltaiky, což je zhruba 10 kWp, výkonem, kterého současné panely dosahují – tj. 500 Wp. Běžná fotovoltaická elektrárna pro rodinný dům tedy sestává z 20 panelů.

Výchozí zařízeníElektrokotel
Dům100 m2
Osob2
Ohřev vodyElektrický bojler
Spotřeba elektřiny15 956 kWh/rok
Výkon panelů500 W
Počet panelů20 ks
Instalovaný výkon10 kWp
Orientacejih
Sklon40°
Baterie14,2 kWh
Solární zisk10 400 kWh/rok
Cena řešení496 881 Kč
Výše dotace200 000 Kč
Původní měsíční platba za energie9 139Kč
Cena výkupu elektřiny3 Kč/kWh
Návratnost6,4 let
Měsíční úspora za energie díky FVE5 147 Kč
Úspora energie6,6 MWh/rok

Chcete znát přesná čísla a optimální velikost fotovoltaiky právě pro váš dům včetně ceny

Výpočet baterie pro FVE

Baterie vám pomůže využít vyrobenou energii na maximum (přečtete si, proč se vyplatí investovat do baterie). Jaká bude vhodná kapacita úložiště? Výpočet baterie pro FVE se provádí s ohledem na konkrétní domácnost. Obvykle se ale na každý instalovaný 1 kWp volí bateriové úložiště o kapacitě 2 kWh.

Větší, nebo menší elektrárnu?

Každý majitel i jeho dům mají jiné potřeby. Malé solární elektrárny, s nimiž budete ohřívat vodu, vás vyjdou levněji a získáte na ně dotaci od státu. Toto řešení je vhodné víceméně pro každý rodinný dům, nepřinese vám však až takové výhody a nezávislost jako velký solární systém.

Víte, že…? Důchodci a nízkopříjmové domácnosti mohou právě na solární ohřev vody čerpat až 90 000 Kč z programu Nová zelená úsporám Light.

Pokud si pořídíte větší fotovoltaickou elektrárnu, bude všeho více. Více energie i během zimy, více úspory a více ohřáté vody. Baterie vám zajistí energii i při výpadku sítě a čeká vás větší dotace od státu a také kratší návratnost.

Byl pro vás dnešní článek užitečný? Sledujte další příspěvky na Woltair blogu

Máte nějaké otázky? Nebo si rovnou přejete instalaci fotovoltaiky od Woltair expertů? Zavolejte nám ještě dnes a sjednejte si osobní schůzku.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?