Nejčastější problémy při instalaci fotovoltaiky a jak jim předejít

Nejčastější problémy při instalaci fotovoltaiky a jak jim předejít

Věděli jste, že téměř 75 % potíží s fotovoltaikou způsobují vadné komponenty a špatná instalace? Stačí tedy vsadit na kvalitu a máte po problémech. Provedeme vás všemi 8 hlavními úskalími a vaše fotovoltaika bude šlapat jako (sluneční) hodinky.

Věděli jste, že téměř 75 % potíží s fotovoltaikou způsobují vadné komponenty a špatná instalace? Stačí tedy vsadit na kvalitu a máte po problémech. Provedeme vás všemi 8 hlavními úskalími a vaše fotovoltaika bude šlapat jako (sluneční) hodinky.

Příliš dlouhá dodací lhůta

Jak vyplynulo z nezávislého výzkumu, 34 % lidí se obává, že budou na fotovoltaiku muset příliš dlouho čekat. Trh se potýká s nedostatkem materiálu, a tak řada dodavatelů FVE nabízí zákazníkům montáž teprve za rok. S Woltair ale můžete mít fotovoltaiku na střeše už za 50 pracovních dní od obdržení smlouvy o připojení. 

Tip: Nejlepší doba, kdy objednat fotovoltaiku, je na podzim, nejpozději v zimě. Všechno nainstalováno a zprovozněno tak budete mít přesně v době, kdy začíná sezóna největší sluneční aktivity.

Poškození střechy

Víte, jaká jsou rizika umístění fotovoltaických panelů na střeše? Při neodborné instalaci může dojít k jejímu poškození. To je jeden z mnoha důvodů, proč důrazně nedoporučujeme pouštět se do realizace fotovoltaiky svépomocí. A ani se svěřovat do rukou „odborníků,“ kteří vám naslibují hory doly a vrhnou se na instalaci bez řádné obhlídky střechy.

Proto instalujeme jen na střechy, které jsou v dobré kondici. A na některé typy střešních krytin se raději nepouštíme. Například materiály, jako je eternit, totiž mají tendenci i při sebeopatrnější manipulaci popraskat. A to poslední, co bychom chtěli, je způsobit vám nějakou škodu. Přečtete si, na jakou střechu umístit solární panely.

Víte, že správně nainstalované solární panely vaši střechu naopak ochrání před nepříznivými vlivy počasí a prodlouží životnost střešní krytiny?

Nevhodné umístění fotovoltaických panelů

Kvůli orientaci nevhodným směrem vyrobí vaše panely o 20 i více procent méně energie, než kolik by mohly. A to by byla škoda. Určitý vliv má i jejich sklon. Nechte si s vhodným umístěním poradit od experta na fotovoltaiku, který zkušeným okem zvolí nejlepší místo.

Optimální sklon solárních panelů je 20 až 50°. Panely s větším úhlem náklonu zachytí více slunečního záření v zimním období; panely nainstalované pod menším úhlem jsou zase účinnější v létě. Maximálního výnosu v součtu za celý rok elektrárna dosahuje, když je sklon fotovoltaických panelů 35°.

Vedle orientace a sklonu dejte pozor také na:

  • Kvalitní ukotvení, aby panely na střeše dobře držely a neodfoukl vám je silnější vítr.
  • Možné zastínění. Nevýhodou fotovoltaiky je, že zastíněný panel může vyrobit až o 80 % méně elektřiny. Nenechte si tedy zbytečně snížit výkon panelů tím, že na ně bude pravidelně dopadat stín (například z komínu, antény, stromu apod.).

Tip: Obhlédněte místo, na které by mohly být panely umístěné, v různých denních dobách. Tak například uvidíte, jestli na něj odpoledne nedopadá stín, který tam dopoledne není.

Pokud střecha vašeho domu nemá vhodnou orientaci nebo sklon, nemusíte se bát. Naši experti na fotovoltaiku mají za sebou stovky instalací a dokážou si poradit. Panely vám umístí na jiný vhodný objekt na pozemku, třeba na garáž, pergolu či stodolu.

Uchycení solárních panelů na střeše

Správné ukotvení panelů je klíčovým prvkem úspěšné instalace fotovoltaiky. Existuje několik možností, jak zajistit, aby panely byly pevně a bezpečně uchyceny na různých typech podkladů. Na některé typy střech se používá celistvá kovová konstrukce, zatímco například na taškové střechy se panely ukotvují přímo do konstrukce krovů pomocí systémových kotev

Tyto kotvy, například střešní háky, se kotví do konstrukce krovu, což umožňuje kotvení každého panelu na několika bodech a zajišťuje optimální stabilitu. Další možností jsou kombivruty s gumovým těsněním, které se používají na plechové imitace tašek, kanadský šindel a šablonové eternitové střechy. V případě trapézového plechu se solární panely kotví pomocí nízkých hliníkových profilů, připevněných samozářeznými šrouby nebo svorkami na falcích, aby nedocházelo k narušení krytiny.

Kotvení fotovoltaických panelů na ploché střeše nebo na zemi se provádí nejčastěji pomocí kovové nosné konstrukce. Tato konstrukce může být připevněna samozářeznými šrouby nebo gravitační zátěží, pokud má střecha dostatečnou nosnost. Na fasádách se používají chemické kotvy a distanční rozpěry, aby nedocházelo k poškození fasády nebo tepelně izolačních vlastností budovy. Na pozemku lze konstrukce kotvit do betonových základů nebo patek, a to buď gravitační zátěží nebo betonovými závažími.

Nekvalitní nebo vadné komponenty

Fotovoltaika musí dennodenně odolávat nepřízni počasí – v létě vysokým teplotám, v zimě mrazu, sněhu, větru, dešti, někdy i krupobití… Kvalitní a správně sestavené systémy s tím počítají a zvládnou i extrémní podmínky, aniž by to ovlivnilo životnost fotovoltaických panelů či dalších prvků. Jenže laciné komponenty nikoliv. 

Ke znehodnocení panelů a dalších součástek může dojít také:

  • Neopatrnou nebo neodbornou manipulací (na panelech mohou vzniknout praskliny)
  • Nevhodně provedenou konstrukcí (rychlejší opotřebení, koroze, zatékání atd.)
  • Špatným umístěním kabelů (nevhodným ohýbáním se mohou po čase poškodit)
  • Absencí ochrany proti blesku a přepětí
  • Uložením baterie na nevhodném místě (životnost baterie může výrazně zkrátit, pokud je dlouhodobě vystavena nízkým teplotám; vhodné jsou teploty v rozmezí 10–45 °C)

Zflikovaná fotovoltaika bude mít nízký výkon, krátkou životnost a dokonce může hrozit i riziko požáru. Proto, jak už bylo řečeno, se opravdu vyplatí svěřit stavbu fotovoltaické elektrárny do rukou skutečných odborníků. Fotovoltaika svépomocí skutečně není dobrý nápad.

Marné čekání na servis či opravu

Výjimečně se může stát, že se objeví vada i u špičkové značky, nebo že dojde k poruše. Tomu se nedá zcela vyhnout. Od tohoto jsou tu ale záruky. A právě v takových situacích nejvíc oceníte spolehlivou firmu, která tu pro vás bude i v dalších letech a ochotně vyřídí případnou reklamaci nebo opravu.

Naše servisní síť, čítající 240 technických partnerů, vám zajistí podporu, když to budete potřebovat. Pokrýváme celou Českou republiku, takže k vám přijedeme rychle, a vy nebudete muset technikovi platit drahé cestovné z druhého konce světa. 

Víte, že díky online monitoringu můžeme reagovat okamžitě a některé problémy odstranit i na dálku?

Výkon elektrárny neodpovídá potřebám domácnosti

Plánovali jste si, jak budete s fotovoltaickou elektrárnou soběstační, ale nakonec se ukáže, že energetické nároky vaší domácnosti neutáhne. Tohoto scénáře se obává 34 % těch, kteří o fotovoltaice uvažují. 

Nechte návrh fotovoltaického systému na nás:

  • Máme zkušenosti s více než 3 700 instalacemi fotovoltaiky a tepelných čerpadel.
  • Vždy začínáme detailním zaměřením u vás doma.
  • Zjistíme energetické nároky vaší domácnosti a probereme s vámi vaše potřeby, takže vám fotovoltaiku navrhneme skutečně na míru.
  • Zajistíme vám akumulaci do baterie, abyste mohli vyrobenou energii využít do posledního elektronu. Zároveň vás ochrání před výpadky proudu.
  • Umíme vám fotovoltaiku nakombinovat s tepelným čerpadlem, a to s vytápěním i s ohřevem vody. 
  • Sestavíme vám rozpočet s konečnou cenou a s přehledem úspor a délkou návratnosti přímo pro váš dům. Orientační hodnoty získáte do minuty díky naší online kalkulačce fotovoltaiky.

Tip: Máte obavy, že pořádný fotovoltaický systém bude nad vaše finanční možnosti, a tak chcete raději zvolit menší velikost nebo oželet baterii? Jsme si vědomi toho, že fotovoltaika není zrovna levná záležitost (nejčastěji se pohybuje kolem 400–500 tis. Kč). Ale bylo by škoda nevyužít jejího maximálního potenciálu. Proto jsme pro vás vyjednali výhodný úvěr, který vám můžeme nabídnout díky spolupráci s Buřinkou České spořitelny. A vy tak můžete získat fotovoltaiku i bez zatížení rodinného rozpočtu. Splátky totiž hradíte z úspor za energie.

Dotace v trapu

Na fotovoltaiku můžete čerpat dotaci až 176 000 Kč z programu Nová zelená úsporám. Jenže je s tím spojená kupa úmorné administrativy. Navíc musíte přesně dodržet podmínky programu, jinak vám dotace může i kvůli drobné formální chybě utéct. 

Vy se toho ale bát nemusíte. Od tohoto jsou tu naši zkušení dotační specialisté, kteří vše zařídí za vás.

Systém neprojde revizí nebo nezíská povolení

Zprovoznění fotovoltaické elektrárny, to není jen instalace solárních panelů na střechu. Zahrnuje také:

  • Zažádání o připojení do distribuční sítě
  • Vytvoření projektové dokumentace
  • Realizaci stavební připravenosti
  • Elektrorevizi
  • Vyřízení žádosti o první paralelní připojení
  • Podání žádosti o dotaci

Jak probíhá připojení FVE do distribuční sítě

Připojení FVE do distribuční sítě je možné pouze se souhlasem provozovatele distribuční soustavy. Každý distributor má trochu odlišné požadavky, rozhodující je také kapacita sítě v daném regionu. Pokud systém splňuje dané parametry a kapacita distribuční sítě to umožní, uzavře se smlouva o prvním paralelním připojení. 

V případě, že kapacita sítě není v danou chvíli dostatečná, provede se dočasně připojení FVE ve zjednodušeném režimu, které umožní vlastní výrobu a spotřebu elektrické energie, pouze nedovoluje odesílání přetoků do sítě. 

Naši zkušení experti na fotovoltaiku vás celým procesem provedou a pohlídají, aby nedošlo k žádnému zádrhelu

  • Navrhnou elektrárnu tak, aby splňovala všechny podmínky a mohli jste na ni získat dotaci (to znamená, že výkon elektrárny musí pokrýt maximálně 70 % energetické náročnosti domácnosti).
  • Ověří, že máte doma vyhovující elektroinstalaci.
  • Poradí, zda nepotřebujete k instalaci panelů povolení (pokud se dům nachází v památkové zóně nebo v přírodně chráněné lokalitě).
  • Pohlídají, aby elektroměrový rozvaděč pro připojení fotovoltaiky odpovídal požadavkům distributora.
  • Pokud by přes to všechno distributor neschválil žádost o připojení, můžete odstoupit od smlouvy.

Proto naši zaměstnanci i externí montážní týmy průběžně procházejí odbornými školeními a mají široké znalosti, díky kterým při návrhu i montáži fotovoltaiky myslí krok dopředu, aby podchytili všechny možné problémy.

To nejsou jen prázdné řeči. Na nás se skutečně můžete spolehnout. Jak vyplynulo z nezávislého výzkumu, Woltair je nejdůvěryhodnější značkou na trhu s tepelnými čerpadly a fotovoltaikou. Sjednejte si bezplatnou schůzku s Woltair expertem přímo u vás doma a přesvědčte se o tom sami.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?