Jak ušetřit za plyn a vytápění až polovinu výdajů

Jak ušetřit za plyn a vytápění až polovinu výdajů

Životní náklady v domácnostech jsou významně ovlivněny vytápěním a využíváním zemního plynu. S narůstajícími regulacemi a tlakem na ochranu životního prostředí se stává prioritou nejen omezování spotřeby plynu, ale i přechod na ekologičtější zdroje energie. Zde je několik tipů a doporučení, jak ušetřit za plyn a zároveň přispět k ochraně životního prostředí.

Životní náklady v domácnostech jsou významně ovlivněny vytápěním a využíváním zemního plynu. S narůstajícími regulacemi a tlakem na ochranu životního prostředí se stává prioritou nejen omezování spotřeby plynu, ale i přechod na ekologičtější zdroje energie. Zde je několik tipů a doporučení, jak ušetřit za plyn a zároveň přispět k ochraně životního prostředí.

Tip: Přečtěte si také, jak ušetřit za elektřinu a obecné tipy, jak ušetřit za energie.

Topte na optimální teplotu a nenechte teplo zbytečně unikat

Jak ušetřit za topení? Udržujte správnou teplotu v domácnosti. Přetápění místností má negativní vliv na naše zdraví i peněženku. Důležité je také správné větrání – nenechávejte pootevřená okna, jinak vám bude drahocenné teplo unikat a zdroj vytápění pojede zbytečně naplno, aby tuto ztrátu vykompenzoval. Větrejte vždy krátce, zato intenzivně – na několik málo minut otevřete okna dokořán a udělejte průvan. Tak budete udržovat čerstvý vzduch a zároveň dostatečné teplo v bytě i rodinném domě.

Šetřete i při vaření

Vaření pomocí plynu je finančně poměrně nenáročné. I tak se vám ale může vyplatit přechod na indukční desku, která je nejen efektivnější, ale také výrazně bezpečnější. Osvojit si můžete také některé návyky, s nimiž náklady na vaření ještě snížíte:

  • Vařte vždy s pokličkou, výrazně to zkracuje dobu vaření.
  • Používejte tlakový hrnec, zejména jste-li milovníci dlouho tažených vývarů a masových pokrmů.
  • Malé hrnce umisťujte na malé plotýnky, aby teplo zbytečně neunikalo kolem.
  • Neohřívejte více vody a pokrmů, než potřebujete.
  • Pro ohřev vody používejte rychlovarnou konvici. Je to rychlejší a úspornější než ohřev vody na plynovém sporáku.

Optimalizujte ohřev teplé vody

Možností pro ohřev vody je celá řada. Ujistěte se, že velikost zásobníku teplé vody odpovídá potřebám vaší domácnosti (ty se mohou v čase měnit, pokud se vaše rodina v budoucnu rozroste nebo naopak dospělé děti opustí rodné hnízdo), a že máte nastavenou vhodnou teplotu vody. Jiné nároky budou v domě nebo bytě s pravidelným odběrem většího množství teplé vody a jiné třeba na chalupě, kde jste jen občas (tam vám pravděpodobně postačí průtoková karma).

Máte nejvýhodnější tarif?

Hledáte zaručený způsob, jak ušetřit na topení plynem? Ujistěte se, že máte co nejvýhodnější podmínky odběru plynu. Možná se vám vyplatí změnit tarif nebo dokonce přejít k jinému dodavateli. Na internetu najdete nejrůznější srovnávače, v nichž uvidíte aktuální přehledy cen napříč trhem.

Plynový kotel v dobré kondici

Topíte plynovým kotlem? Dopřávejte mu pravidelnou roční údržbu a servis. Nezapomínejte ani na čištění spalinových cest. Kotel díky tomu nejen topí efektivněji, a tedy s nižšími náklady, ale zároveň tím prodlužujete jeho životnost a zároveň se staráte i o vlastní bezpečnost.

Jak správně topit plynovým kotlem? Udržujte v domácnosti stabilní teplotu. To je energeticky méně náročné, než topení nárazově zapínat a zase vypínat.

Máte starý atmosférický kotel nebo „vafky“? Pak zauvažujte o pořízení nového, účinnějšího zdroje vytápění, které vám přinese výrazné úspory za energie. Vytápění je totiž energeticky nejnáročnější položkou v rozpočtu domácnosti.

Chcete ušetřit až 50 % ročních nákladů za vytápění a ohřev vody? 

Zemní plyn patří mezi fosilní paliva a dříve nebo později jeho zásoby dojdou. Už nyní se evropská legislativa snaží na tuto situaci připravit a postupně omezovat jeho používání, podobně jako je tomu u vytápění tuhými palivy. Od 1. 9. 2029 u nás budou moct být na trh uváděny pouze kotle, jejichž sezónní účinnost je vyšší než 115 %, což v praxi splní pouze hybridní tepelné čerpadlo nebo solární hybrid (kombinace solárních tepelných kolektorů a palivového kotle nebo elektrického odporového kotle). Uvažuje se dokonce o úplném zákazu plynových kotlů od roku 2040.

Dříve nebo později tedy budete muset přejít na jiný zdroj vytápění a ohřevu vody a je zbytečné čekat na poslední chvíli. Vyměňte plynový kotel za tepelné čerpadlo. Pokud máte plynové vytápění starší než 20 let, můžete je vyměnit za vysoce účinné tepelné čerpadlo a využít dotaci z programu Nová zelená úsporám ve výši až 110 000 Kč. Tímto přechodem ročně ušetříte až 50 % výdajů za energie. 

Nemáte nárok na dotaci? Ani to není překážkou. Financujte tepelné čerpadlo Úvěrem od Buřinky pro budoucnost. Splátky uhradíte z úspor za vytápění, které vám tepelné čerpadlo přinese.

Kontaktujte nás ještě dnes a nechte si navrhnout ekologické vytápění na míru potřebám vaší domácnosti.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?