Jaká vás čeká návratnost u fotovoltaické elektrárny?

Jaká vás čeká návratnost u fotovoltaické elektrárny?

Investice do solární elektrárny je v dnešní době častějším a častějším řešením, se kterým lidé šetří za energie, stávají se soběstačnými a ekologickými zároveň. Jak zjistit, kdy se vám vrátí vložené peníze? 

Investice do solární elektrárny je v dnešní době častějším a častějším řešením, se kterým lidé šetří za energie, stávají se soběstačnými a ekologickými zároveň. Jak zjistit, kdy se vám vrátí vložené peníze? 

Jakou má fotovoltaika návratnost?

Běžná doba návratnosti fotovoltaické elektrárny se pohybuje kolem 7 let, což ale nemusí být pravidlo. Někdo se může s elektrárnou sžít natolik, že se mu vložené peníze vrátí už za 2 roky. Stává se tak u návrhů, které jsou šité na míru zákazníkům.

Vyšší kvalita bydlení

S fotovoltaikou se stanete nezávislými. Hlavní rada zní – co nejvíce vyrobené elektřiny spotřebovat ve vašem objektu. S tím souvisí i to, jakým způsobem sladíte život s vaší elektrárnou. Jelikož solární elektrárna vyrobí nejvíce energie kolem poledne, je rozumné si elektřinu uložit například na večer. K tomu máte několik možností. Mnozí volí zásobník pro ohřev vody, jiní vlastní nebo virtuální baterie. To, jak se fotovoltaika bude chovat ve vašich podmínkách a jak vypočítat, aby se vše spotřebovalo na místě, zařídí odborný a správně nastavený projekt. 

Faktory, které ovlivní, kdy se vám vrátí investice do střešní elektrárny

Doba navrácení financí se odvíjí od spotřeby, ceny za elektřinu, od velikosti fotovoltaiky i od vašeho zvoleného způsobu akumulace.

Návratnost fotovoltaické elektrárny záleží na nastaveném výkonu a na nastaveném systému fotovoltaiky,“ vysvětluje Nina Dešková, expertka na fotovoltaiku.

Nejzásadnější roli hraje velikost elektrárny, potažmo to, jak velkou máte plochu vhodnou k umístění fotovoltaických panelů. Neplatí, že čím vyšší výkon, tím vyšší cena elektrárny, jelikož s vyšším výkonem přijde nižší cena za jeho instalaci.

Návratnost fotovoltaiky tedy ovlivňuje zejména:

  • Jaká je potřeba elektrické energie dané domácnosti – čím je potřeba větší, tím je návratnost kratší (vyplatí se obzvlášť do domácností, které vytápí elektřinou a v létě ji využívá k chlazení nebo napájí elektromobil pomocí nabíjecí stanice)
  • Vhodně zvolená velikost fotovoltaiky
  • Kolik vyrobené elektřiny dokážete spotřebovat okamžitě nebo čerpáním z baterií
  • Státní dotace
  • Cena elektřiny z distribuce
  • Výkupní cena elektřiny, pokud odprodáváte přebytky do sítě
  • Vhodné propojení fotovoltaiky s dalšími systémy – ohřevem vody a/nebo s tepelným čerpadlem

Co ovlivňuje cenu solární elektrárny?

Cenu fotovoltaiky ovlivňuje mnoho faktorů od složitosti instalace na střeše (zvolená konstrukce pro uchycení panelů), po typ a výkon střídače (srdce elektrárny) a typ a velikost zvolené akumulace, např. vlastní baterie. Více o jednotlivých komponentech a jejich významu se dočtete v článku Fotovoltaika: Přehled nejdůležitějších pojmů.

Státní dotace sníží cenu fotovoltaiky až o polovinu

Na pořízení fotovoltaické elektrárny můžete čerpat dotaci až 176 000 Kč z programu Nová zelená úsporám a pokrýt tak až polovinu pořizovacích nákladů. Ruku v ruce s tím se samozřejmě výrazně zkrátí i návratnost fotovoltaiky.

Výpočet návratnosti fotovoltaické elektrárny

Jak spočítat návratnost fotovoltaiky? Na základě toho, jakou potřebu elektřiny má vaše domácnost, vypočítáme vhodnou velikost solární elektrárny a to, kolik elektřiny s ní ročně vyrobíte. Tak zjistíme roční úsporu za energie. Pak už jen cenu celého solárního systému vydělíme touto roční úsporou. Vyjde nám tak počet let, za něž se vám pořizovací cena fotovoltaiky vrátí v úsporách za elektřinu.

Modelový příklad: rodinný dům s podlahovou plochou 150 m2 obývaný 4člennou rodinou, částečně zateplený, vytápění plynovým atmosférickým kotlem.

Spotřeba elektřiny ročně5,1 MWh
Spotřeba plynu ročně33,4 MWh
Počet panelů20 ks
Výkon panelů500 Wp
Celkový instalovaný výkon10 kWp
Kapacita baterií celkem (4 ks)14,2 kWh
Solární zisk ročně10 400 kWh
Cena fotovoltaické elektrárny496 881 Kč
Výše dotace200 000 Kč
Cena FVE po odečtení dotace296 881 Kč
Původní měsíční platba za energie12 686 Kč
Cena výkupu elektřiny cca3 Kč/kWh
Měsíční úspora za energie díky FVE5 147 Kč
Úspora energie za rok5,1 MWh
Úspora CO2 za rok4,5 t
Návratnost fotovoltaiky5,9 let

Tip: Bez přesného výpočtu návratnosti se do pořizování fotovoltaiky rozhodně nepouštějte. Jedná se o zásadní investici, u které je potřeba mít jistotu, zda se vám skutečně vyplatí. Orientační představu si můžete udělat ihned: rozpočet vám na pár kliknutí vygeneruje naše online kalkulačka fotovoltaiky.

Návratnost fotovoltaiky rok od roku zrychluje

To, kolik aktuálně stojí energie, hraje při výpočtu návratnosti fotovoltaické elektrárny zásadní roli. Jelikož se ceny za energie každoročně zvyšují, návratnost fotovoltaiky nabírá na rychlosti. Nejdůležitější však je to, jak vlastní vyrobenou energii budete využívat. V zásadě platí, že pokud chcete nejrychlejší návratnost FVE, měli byste spotřebovávat více než 70 % vyrobené energie. 

Příklad: Pokud chcete sluneční elektrárnu umístit na víkendovou chalupu, kde využijete kolem 20 % energie, nebude to nejrozumnější řešení. K tomu, abyste využívali co nejvíce energie na místě, vám pomůže již zmíněná akumulace energie.

Jiná situace by nastala, pokud byste na chalupě trávili celou sezónu. Systém může pracovat výnosněji v případě, že budete přebytečnou energii prodávat do distribuční sítě, nicméně toto řešení nedoporučujeme, jelikož výkupní ceny nejsou v dnešní době příliš výhodné. Domluvte si nezávaznou schůzku s Woltair expertem ještě dnes a zjistěte, jaké nejvýhodnější řešení existuje pro vás.

Vlastní elektrárna jako skvělá investice do budoucna

Fotovoltaická elektrárna se velmi vyplatí z dlouhodobého hlediska. Mnoho našich zákazníků si s její pomocí zajišťuje nižší náklady do budoucna, např. na důchod. Získejte z elektrárny maximum: Přečtěte si, jak připravit dům na fotovoltaikupodle čeho vybírat fotovoltaické panely, abyste věděli, který typ bude pro vás nejlepší.

Návratnost solárních panelů: nemusí jít jen o finance

Správně nastavená fotovoltaika vám ušetří. Nemusí to být ovšem jediný důvod, proč si elektrárnu pořídit. Pro někoho může být hlavním důvodem ekologie, pro jiného nezávislost, pro dalšího jistota, že nevypadne elektřina, když ji bude zrovna nejvíce potřebovat.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?