Češi nebydlí zdravě. Poznejte 4 zásady, jak to změnit

Češi nebydlí zdravě. Poznejte 4 zásady, jak to změnit

Žádné plísně ani alergie. Žádné škodlivé látky. Zamysleli jste se někdy nad tím, co by mělo splňovat bydlení, které prospívá vašemu organizmu? V interiéru trávíme 8/10 svého času, proto je klima tohoto prostoru zásadní. Únava, pálení očí, bolesti hlavy i dušnost zmizí ve chvíli, kdy dáte na rady rozličných studií, které mění kvalitu současného bydlení. Nejlepší zpráva je, že začít můžete již dnes.

Žádné plísně ani alergie. Žádné škodlivé látky. Zamysleli jste se někdy nad tím, co by mělo splňovat bydlení, které prospívá vašemu organizmu? V interiéru trávíme 8/10 svého času, proto je klima tohoto prostoru zásadní. Únava, pálení očí, bolesti hlavy i dušnost zmizí ve chvíli, kdy dáte na rady rozličných studií, které mění kvalitu současného bydlení. Nejlepší zpráva je, že začít můžete již dnes.

ZDRAVÝ PROSTOR

Vytvořte si zdravé bydlení. Budete na něj hrdi jak při pohledu okem, tak při pomyšlení na vybudované prospěšné klima kolem vás a všech členů vaší rodiny.

Snižte počet textilií

Krásné látky domov sice zútulňují, nicméně pokud oželíte různé dečky, řadu přehozů i koberců, postaráte se o to, že se vám doma neusídlí roztoči ani prach.

O tkaniny pečujte

Tkaniny, které přeci jen používáte, pravidelně perte. Důkladně větrejte lůžkoviny předtím, než ustelete postel. Vzpomínáte na babiččiny peřiny vonící čerstvostí a létem přehozené v oknech?

Přírodní materiály vedou

Dávejte přednost přírodním materiálům. Dřevo, korek a kůže jsou ideální. Nedoporučuje se používání lesklých laků ani velkého množství umělých materiálů.

ČERSTVÝ VZDUCH

Cirkulaci čerstvého vzduchu pocítíte každou buňkou svého těla. Zdravý prostor bez ní nemůže existovat. Každodenní větrání (i několikrát denně) se závanem svěžího vzduchu by mělo být zvykem stejně jako mytí zubů. Čerstvý vzduch přímo zapříčiňuje správné fungování vašeho mozku a je zdrojem životadárného kyslíku.

Jak to, že novostavby nedýchají tak dobře jako staré domy?

Důvodem jsou především dřevěná prodyšná okna. Staré domy se starými okny sice nejsou tak dobře izolované, mívají však daleko méně vlhkosti a žádné plísně. U novostaveb, kde se volí dokonale izolující okna, je nutné myslet na možnost automatického větrání.

Nezamořujte vzduch zbytečnostmi

Chemické prostředky, osvěžovače vzduchu, ale i některé svíčky přinášejí do vaší obytné zóny to, co vaše tělo nemá rádo. Pokud budete používat mořidla, barvy nebo laky, měly by se dát rozpustit ve vodě a měly by být určené k vnitřnímu použití.

Pozor na zplodiny

Pokud používáte plynové spotřebiče, ujistěte se, že mají odkouření do komína a nevpouštějí vám zplodiny do obytného prostoru.

Moderní pomocníci

V dnešní době je možné větrat se zavřenými okny, což se netýká jen novostaveb. Pokud bydlíte blízko dálnice nebo v prostředí, kde není větrání nejlepší, využijte moderní technologie. Doporučujeme také čističku vzduchu, která se postará o ten nejzdravější vzduch, a klimatizaci, jež vás v létě ochladí a v zimě zahřeje.

Přizvěte na pomoc květiny

Větší množství pokojových květin lahodí oku a perfektně čistí vzduch.

SPRÁVNÁ TEPLOTA A VLHKOST

Lidé v České republice neumějí topit. To ví téměř každý zahraniční host, který někoho v naší zemi navštívil v jeho domácnosti. Zná přitom každý z nás, jaké jsou možnosti vytápění domů a bytů? Češi své místnosti přetápějí (až na 24 stupňů Celsia). Optimální teplota sice není pro každého stejná, ale měla by se pohybovat okolo 20 stupňů. Zdravý člověk se cítí pohodlně při 18 stupních. Přetápění v místnostech není zdravé už z toho důvodu, že člověku snižuje schopnost adaptace na chladnější prostředí.

Tepelná čerpadla se starají sama

Stabilizovaná teplota je další zárukou zdravého organizmu člověka. Doporučujeme využít moderní technologii a zvolit montáž tepelného čerpadla. Čerpadlo obstará příjemné a zdravé prostředí ve vašem obydlí, aniž by navíc zatěžovalo ovzduší exhalacemi. Vysoká úspora energie bude už jen příjemnou odměnou za váš důvtip. Je pro vás tepelné čerpadlo ideální? 

Více o tématu: Tepelné čerpadlo vzduch–voda →

Kvalitní zateplení  

Kvalitní zateplení je další správnou volbou. Ochrání konstrukci před mrazem a uspoří ještě více energií. Váš interiér bude bez plísní.

Ani vlhkost nelze schovat

Zajistit přiměřenou vlhkost je oříšek. U příliš vysoké vlhkosti se zvyšuje riziko plísní, roztočů a spolupůsobení škodlivých látek. U příliš nízké vlhkosti (do 20 % relativní vlhkosti) se naopak zvyšuje riziko nákazy chřipkovým virem. Takové prostředí je pro viry jako stvořené a vysušené sliznice člověka jsou zranitelnější. To, jakou budete mít doma vlhkost, ovlivní i to, jak máte omítnuté zdivo. Pro dokonalý přehled doporučujeme použít kvalitní vlhkoměr.

ČISTÁ MYSL

Dolaďte své působení v domácím prostředí do dokonalosti. Budete se cítit svěže, odpočatě a bude vás bavit každý nový den.

Spánek 

Neokrádejte se o to nejcennější, co svému tělu a mysli můžete věnovat. Dostatečný (pro dospělého člověka alespoň 8hodinový) a pravidelný spánek je ryzí pohon každého dne. Kvalitní postel a matrace se proto vyplatí více, než to na první pohled vypadá. Pro ještě klidnější spánek můžete zbavit ložnici zrcadel a elektrických zařízení. A hned se to jinak vstává k ranní kávě!

Světlo

Sluneční paprsky vstupují okny do celého prostoru a přinášejí zdraví už jen tím, že jsou. Necloňte jim zbytečně. Dodají vám významný vitamín D a psychickou pohodu. Vyjděte si za nimi i mimo váš domov. Domácí prostor si užijete novým způsobem v té chvíli, kdy se na něj budete těšit.

Když slunce zajde

Pohrát si můžete i se světlem, které do našich domovů přichází po západu slunce. Pomocí různě rozmístěných lampiček a správně zvolených světel (bílé k práci, žluté k blížícímu se spánku) vytvoříte útulné a příjemné místo vhodné pro různé činnosti.

Odpočinek

Po pořádné porci sportu nebo pracovním výkonu nezapomeňte odpočívat. Technická zařízení, a to čerpadlo, ledničku, elektrickou rozvodnou skříňku, byste měli umístit nejdále od místa odpočinku.

Tipy na závěr:

  • Zbavte se nepotřebného. Uleví se vám a získáte více prostoru.
  • Levné produkty z asijských zemí by vás neměly ani navštívit.
  • Pozorné čtení etiket při nákupu je více než vhodné.
  • Nemusíte kupovat balenou vodu. Postačí voda z kohoutku, která má v ČR velmi vysokou kvalitu. Její čistotu můžete podpořit filtrem na vodu.
  • Symbol kytičky – lepší přehled o splnění ekologičnosti přináší při nakupování symbol kytičky. Tímto symbolem Ministerstvo životního prostředí garantuje přísné kontroly, jakými váš výrobek musel projít.


Zdravé a spokojené bydlení vám přeje Woltair.cz.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?