Expert radí: Správný zásobník teplé vody předejde problémům s TČ

Expert radí: Správný zásobník teplé vody předejde problémům s TČ

Ohřívejte vodu efektivně a s co nejnižšími náklady. Jak? Kombinací tepelného čerpadla a zásobníku teplé vody. Ale pozor: musíte zvolit správný typ a velikost, jinak vám místo úspor za ohřev vody přinese spíš starosti. Poradím vám, co si při výběru pohlídat.

Ohřívejte vodu efektivně a s co nejnižšími náklady. Jak? Kombinací tepelného čerpadla a zásobníku teplé vody. Ale pozor: musíte zvolit správný typ a velikost, jinak vám místo úspor za ohřev vody přinese spíš starosti. Poradím vám, co si při výběru pohlídat.

Zásobník teplé vody neboli bojler

Zásobník teplé vody (ZTV), lidově velmi často označovaný jako bojler, na Moravě pak „bečka“, na Ostravsku „zbiornik“, slouží k ohřevu a uchovávání teplé vody, kterou dokáže udržovat při stabilní teplotě po dlouhou dobu. Díky tomu dokáže dodat velký objem teplé vody v krátkém časovém úseku. 

Bojlerů existuje celá řada typů, které se liší podle toho, jaký zdroj energie využívají, ale také třeba podle typu umístění – od volně stojících přes závěsné až po integrované přímo v tepelném čerpadle.

Bojler s tepelným čerpadlem: sehraná dvojka, která vám ušetří výdaje za vytápění i ohřev vody

Výhoda kombinace zásobníku teplé vody s tepelným čerpadlem spočívá v tom, že čerpadlo dokáže velkou část energie, která je potřebná k ohřevu vody dodat z venkovního prostředí, tedy z obnovitelných zdrojů, pouze asi jednu třetinu čerpá ze sítě.

Pokud chcete, aby zásobník teplé vody dobře spolupracoval s tepelným čerpadlem a měl co neúspornější provoz, je potřeba pohlídat si především dva parametry: dostatečnou velikost výměníku, resp. jeho teplosměnnou plochu, a samotný objem zásobníku.

Snímek obrazovky 2023-10-10 152005.png
Schéma zapojení zásobníku Dražice OKCE 100

Zásobník s nedostatečnou teplosměnnou plochou

Velmi často se setkávám s požadavkem zachovat stávající zásobník, který by se v topné sezóně ohříval kotlem na tuhá paliva a v létě elektrickou patronou. Běžně se jedná o závěsné nepřímotopné zásobníky o objemu 80–⁠120 l, které mají teplosměnnou plochu 0,41 resp. 0,68 m2Tyto zásobníky se v žádném případě nesmí kombinovat s tepelným čerpadlem!

Jaké hrozí riziko

Požadavek na teplou vodu si zákazník nastaví tak, jak je zvyklý (na 55 °C). Aby tepelné čerpadlo tento požadavek splnilo, tak svoji výstupní teplotu nastaví na svoji maximální možnou, tzn. na přibližně 60–⁠63 °C.

Jelikož je teplosměnná plocha výměníku velmi malá, topná voda doslova „proběhne“ výměníkem a předá jen málo ze své energie (neochladí se). Teplota topné vody na výstupu ze zásobníku dosáhne 58 °C, což je právě mezní teplota, při které většina tepelných čerpadel hlásí poruchu „příliš vysoká teplota na zpátečce“.

Ohřev vody se přeruší a tepelné čerpadlo bude čekat, než teplota sama neklesne pod tuto hranici, a celý průběh se bude opakovat.

V létě ještě hůře

U tepelných čerpadel vzduch-voda roste výkon s venkovní teplotou, takže v létě mají velmi vysoký výkon, který výše popsaný průběh jen zrychlí a tepelné čerpadlo bude cyklovat (často spínat a vypínat), čímž dojde ke snížení životnosti kompresoru.

Pro návrh zásobníku se doporučuje použít výměník s teplosměnnou plochou přibližně 0,3 m2 na každý kW výkonu tepelného čerpadla. Bojler k tepelnému čerpadlu mívá často označení „HP“ (heat pump) a jeho teplosměnná plocha je okolo 3 m2.

Zásobník teplé vody s nedostatečným objemem 

Druhým častým dotazem je: „Proč potřebuji objem 300 l, když do teď nám stačil zásobník se 120 l a nikdy nám teplá voda nedošla?“. Nechci zde rozebírat správné dimenzování zásobníků teplé vody na základě počtu osob a charakteru špičkových odběrů během dne.

Spíše bych chtěl upozornit na ekonomiku provozu pro nejběžnější instalaci, tedy ohřev vody pro 4 osoby. I přesto bych navrhl 300 l zásobník. To vyplývá z faktu, že čím je teplota výstupní topné vody z tepelného čerpadla nižší, tím účinnější tepelné čerpadlo je. Jinými slovy, pokud tepelné čerpadlo ohřívá vodu na nižší teplotu, tak je jeho provoz levnější. Jako uživatele mě samozřejmě zajímá, abych měl dostatečně teplou vodu pro spotřebu celé rodiny.

Příklad: V zásobníku o objemu 300 l o 45 °C je uloženo tolik energie jako v zásobníku o objemu 120 l o teplotě 87,5 °C. Takže pro zachování komfortu pro uživatele mi při větším objemu teplé vody stačí méně teplá voda a tím je provoz levnější.

Čím je teplota výstupní topné vody z tepelného čerpadla nižší, tím má čerpadlo vyšší účinnost.

Doporučení na závěr

Ačkoliv je elektrický dotop součástí většiny tepelných čerpadel, doporučuji zásobník teplé vody osadit elektrickou patronou, kterou lze v případě nouze, kdy tepelné čerpadlo z jakéhokoli důvodu nefunguje, zapnout do zásuvky.

Chcete si nechat navrhnout úsporné vytápění s ohřevem vody na míruKontaktujte nás. Zajistíme vám vše včetně výběru toho nejlepšího tepelného čerpadla a vhodného zásobníku teplé vody. Precizně je nainstalujeme, postaráme se o vyřízení dotace i následný servis.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?