Dává smysl pořizovat fotovoltaiku na chaty a chalupy?

Dává smysl pořizovat fotovoltaiku na chaty a chalupy?

Pokud máte chatu nebo chalupu v nezastavěném území a bez zavedené elektřiny, je fotovoltaická elektrárna zajímavou alternativou k elektrocentrále. V případě elektrifikované chalupy propočítejte, jak často na chalupu jezdíte a kolik elektřiny spotřebujete. Princip je pak podobný jako při rozhodování v běžném rodinném domě.

Pokud máte chatu nebo chalupu v nezastavěném území a bez zavedené elektřiny, je fotovoltaická elektrárna zajímavou alternativou k elektrocentrále. V případě elektrifikované chalupy propočítejte, jak často na chalupu jezdíte a kolik elektřiny spotřebujete. Princip je pak podobný jako při rozhodování v běžném rodinném domě.

Solární panely na chatě bez zavedené elektřiny

Dřevěné chaty v lese nebo v zahrádkářské kolonii obvykle nemají zavedenou elektřinu. Pokud objekt stojí mimo zastavěné území a více než 50 metrů od distribuční sítě, museli byste si zavedení elektřiny kompletně hradit ze svého – včetně například výkopových prací. A to se obvykle nevyplatí.

Zdrojem elektrické energie v takových případech bývá elektrocentrála, která je ale dost hlučná, a navíc si za hodinu provozu (v závislosti na výkonu) vezme klidně několik litrů benzínu či nafty. Hluk z elektrocentrály a pravidelné doplňování paliva má od víkendové idylky v přírodě dost daleko.

Zajímavou alternativou k elektrocentrále je proto pořízení fotovoltaické elektrárny. Volit budete vždy tzv. off-grid řešení, tedy ostrovní solární systém s vlastní baterií. Jelikož na chatu nejspíš jezdíte od jara do podzimu, dokáže FVE přes den vyrobit dostatek elektřiny na to, abyste se na chatě nemuseli vůbec omezovat.

Velikost fotovoltaiky je potřeba navrhnout na míru

Při zvažování velikosti fotovoltaické elektrárny si nejdříve spočítejte, kolik kWh elektřiny na chatě spotřebujete. Orientačně pak počítejte s tím, že 1 kWp instalovaného výkonu FVE vám od března do září vyrobí 100 a více kWh měsíčně (tedy 3 a více kWh denně). Nejlepší jsou červen a červenec, kdy vám elektrárna dá až 130 kWh za měsíc. Vždy ale záleží na konkrétní lokalitě a aktuálním počasí.

Pokud jezdíte na chatu jen o víkendech a například jeden týden přes léto, nejspíš zvolíte menší solární elektrárnu v rozmezí 1–2 kWp. Jestliže trávíte na chalupě každou volnou chvíli, může dávat smysl i 3–5kWp elektrárna.

Kapacitu baterie volte 1–2× vyšší, než je výkon elektrárny. Pro 3kWp fotovoltaiku pořiďte 3–6kW baterii. Přes den ji nabijete a v noci se nemusíte omezovat.

Důležité také je, jaké spotřebiče na chatě používáte – ideální jsou ty, které pro provoz vyžadují stejnosměrný proud, aby ho střídač nemusel měnit na střídavý. Dnes seženete například i ledničky na stejnosměrný proud, které pro tyto účely doporučujeme.

Tip: Velikost fotovoltaiky nemusíte počítat sami. Nechte to na nás. Fotovoltaickou elektrárnu o vhodné velikosti, aby se vám vyplatila, navrhneme na míru. Zdarma a nezávazně. Stačí kontaktovat naše Woltair experty nebo na pár kliknutí vyplnit online kalkulačku fotovoltaiky.

Až se budete finálně rozhodovat, neřešte pouze návratnost investice, ale také pohodlí, které vám solární panely na chalupě bez elektřiny přinesou. V porovnání s elektrocentrálou jsou tiché, bezúdržbové a navíc i šetrné k životnímu prostředí.

Solární panely na chalupě se zavedenou elektřinou

V elektrifikovaném objektu nejspíš zvolíte hybridní systém připojený do distribuční sítě. V takovém případě se vyrobená elektřina z fotovoltaiky primárně využije pro vlastní spotřebu. Přebytky můžete využít k ohřevu vody nebo je ukládat do baterie na pozdější využití. Elektřinu, kterou nedokážete sami spotřebovat, můžete prodávat do sítě.

Při zvažování FVE pro chatu se zavedenou elektřinou si opět spočítejte potřebu energie a v tomto případě berte v úvahu i návratnost fotovoltaiky. Princip je vlastně stejný jako u rodinného domu. Solární panely se nejvíc vyplatí v případě, kdy na chatě trávíte opravdu velké množství času (například každý víkend a značnou část prázdnin), a je také skvělým řešením v oblastech, kde dochází k častým výpadkům elektřiny.

Fotovoltaika na chatu a dotace

Dobrá zpráva je, že v programu Nová zelená úsporám můžete čerpat dotace na fotovoltaické elektrárny i na rekreační objekty a off-grid řešení. To dostupnost solárních panelů výrazně zvyšuje. Podmínkou pro získání dotace je, že objekt musí mít přidělené popisné číslo a zároveň v něm musí mít nějaké osoba veden trvalý pobyt alespoň poslední dva roky (nemusí se jednat o žadatele o dotaci).

Pokud si nechcete pořizovat celý solární systém, můžete jako vhodný kompromis zvolit alespoň fotovoltaický ohřev vody. I na ten lze čerpat dotaci, a to až 90 000 Kč z programu Nová zelená úsporám Light.

Uvažujete o pořízení solárů na chatu? Kontaktujte nás. Na základě lokality vaší chalupy a orientace, sklonu a zastínění vaší střechy přesně spočítáme, kolik elektřiny FVE ve vašem případě dokáže vyrobit. To pak porovnáme s vaší spotřebou, přihlédneme ke spotřebičům, které používáte, a navrhneme nejlepší řešení. Samozřejmostí je i vyřízení dotace z programu Nová zelená úsporámFotovoltaiku můžete mít na střeše do 50 pracovních dní.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku