Vyplatí se bifaciální solární panely pro rodinný dům?

Vyplatí se bifaciální solární panely pro rodinný dům?

Při stále trvajícím boomu fotovoltaiky se výrobci i dodavatelé předhánějí v tom, jaké výdobytky moderní techniky zákazníkům nabídnou, aby získali jejich pozornost. Jedním z nich jsou i bifaciální (oboustranné) soláry. Má cenu do nich zainvestovat?

Při stále trvajícím boomu fotovoltaiky se výrobci i dodavatelé předhánějí v tom, jaké výdobytky moderní techniky zákazníkům nabídnou, aby získali jejich pozornost. Jedním z nich jsou i bifaciální (oboustranné) soláry. Má cenu do nich zainvestovat?

Konstrukce bifaciálních solárních panelů

Bifaciální solární panely jsou jsou relativně novým druhem monokrystalických panelů, které mají funkční plochu z horní i spodní strany. To znamená, že dokáží přeměňovat na elektřinu jak paprsky, které dopadají na panely přímo, tak částečně i ty, které se odráží od povrchu pod panelem a dopadají pak na jeho zadní stranu.

Výrobci uvádějí, že tento druh panelů dokáže teoreticky vyrobit o 25 až dokonce 40 % více elektřiny. Jaká je ale realita? Vzhledem k tomu, že jde stále v podstatě o novinku na trhu, chybí zatím data z dlouhodobého využívání v praxi.

Tip: Přečtěte si také, jak funguje fotovoltaická elektrárna.

Výhody bifaciálních panelů

Bifaciální solární panely mají jedno zřejmé plus: díky dvojnásobné absorpční ploše dokážou efektivněji využívat energii ze slunečního záření. Měly by tedy nabídnout výrazně vyšší celkový výkon v porovnání s běžnými jednostrannými panely. Jenže… při klasické instalaci na střechu rodinného domu příliš slunečního záření na zadní stranu panelu nepronikne.

Tip: Pokud vás zajímá, jaké další druhy fotovoltaických panelů existují, podívejte se do našeho dalšího článku.

Kam se hodí bifaciální panely?

Bifaciální fotovoltaické panely se vyplatí tam, kde se dá skutečně naplno využít jejich potenciál. Tedy při instalaci, kde bude i na zadní stranu zajištěn dostatečný přísun slunečního svitu. To může být například při umístění na zahradu, na plechovou střechu, od níž se záření dostatečně odráží, případně pro agrivoltaické systémy, které jsou instalovány nad pěstebnými plochami. I tak je reálné navýšení výroby systému s oboustrannými panely pouze zhruba 10 %.

Účinnost na klasických střechách

Pokud se však zaměříme na většinu klasických střech rodinných domů, bifaciální panely nemusí být vždy nejlepší volbou. Na většině střech není dostatečný odrazivý povrch, který by umožnil spolehlivé zachycení odraženého světla. To může znamenat, že bifaciální panely nedosáhnou očekávaného výkonu a jejich výhody se tak neuplatní.

Sklon a orientace bifaciálních panelů

Dalším faktorem, který ovlivňuje efektivitu bifaciálních panelů, je jejich sklon a orientace. V některých případech mohou být bifaciální panely instalovány pod úhlem blízkým 90°, což může zlepšit jejich účinnost tím, že umožní maximální zachycení odraženého světla. Tento sklon však nemusí být na všech střechách prakticky proveditelný. Nehledě k tomu, že na střeše rodinného domu bude taková instalace nejspíše působit poměrně dost rušivě a neesteticky.

Klasické panely vs. bifaciální panely

Závěrem lze říci, že volba mezi klasickými a bifaciálními solárními panely závisí na konkrétních okolnostech. Pro rodinné domy s běžnými střechami budou lepší volbou klasické panely, které nabízejí dostatečný výkon a ekonomickou efektivitu. Bifaciální panely mohou být cenným přínosem v případech, kdy je dostatečný odrazivý povrch nebo kdy lze panelům zajistit vhodný sklon.

Jaké panely se nejvíc vyplatí pro váš dům? Kontaktujte nás a nechte si navrhnout optimální řešení na míru vašim potřebám. Jsme tu od toho, abychom vám poskytli komplexní poradenství ohledně fotovoltaiky a dalších technologií, které využívají obnovitelné zdroje energie. S našimi odborníky můžete prozkoumat všechny možnosti a získat to nejlepší řešení pro vaši domácnost.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?