Solární ohřev vody s návratností už za rok

Solární ohřev vody s návratností už za rok

Využijte solární energii k levnému a zároveň ekologickému ohřevu vody. Na pořízení systému můžete čerpat dotaci a snížit tak vlastní investici i na pouhých 8 000 Kč.

Ohřívejte vodu zadarmo pomocí solární energie

Ohřev vody je po vytápění druhým největším „žroutem“ energie. Pokud vám ho budou zajišťovat sluneční paprsky, budete mít v sezóně doma teplou vodu úplně zadarmo. Nejvíc vody se spotřebuje právě v létě, kdy je zároveň i největší sluneční aktivita. To je příhodná kombinace. Pouze v zimních měsících budete muset čerpat energii k ohřevu vody částečně také ze sítě.

Na jakém principu solární ohřev vody funguje?

Existují dvě varianty solárního ohřevu vody:

Termický neboli trubicový solární ohřev vody 

Funguje na principu přenosu tepla. Solární kolektory na ohřev vody jsou tvořeny speciálními trubicemi, které v sobě mají speciální kapalinu. Ta se teplem zahřívá a předává toto teplo do zásobníku s vodou, kterou pak můžete používat.

Fotovoltaický ohřev vody

Při fotovoltaickém ohřevu vody se ze slunečního svitu vyrábí elektřina, která pak pohání topné těleso, nejčastěji bojler, v němž se voda ohřívá.

Ve Woltair instalujeme výhradně fotovoltaické systémy. Proč?

  • Jednodušší instalace. Solární panely na ohřev vody se propojují s bojlerem pouze kabely. Zatímco od solárních kolektorů budete muset vést potrubí se solární kapalinou.
  • Nižší ztráty při přenosu vyrobené energie. 
  • Není potřeba oběhové čerpadlo; u termického systému ano.
  • Nehrozí přehřátí systému v létě ani zamrznutí kolektorů v zimě.
  • Fotovoltaika funguje i při nízké intenzitě slunečního svitu a při nízkých venkovních teplotách.

Jedinými nevýhodami fotovoltaiky oproti termice je potřeba větší plochy na umístění panelů oproti kolektorům. A nutnost odborné instalace, aby fotovoltaika splňovala všechny bezpečnostní normy. Proto je potřeba vybrat si spolehlivého dodavatele.

Na solární systém na ohřev vody můžete čerpat dotaci z NZÚ a NZÚ Light

Neukrajujte si zbytečně rodinné úspory. Na systém pro solární ohřev TV (teplé vody) můžete čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám. Pro nízkopříjmové domácnosti, například seniory, je určena Nová zelená úsporám Light, která pokryje téměř veškeré pořizovací náklady.

Účel dotaceMax. podpora z NZÚMax. podpora z NZÚL
termický ohřev vody45 000 Kč90 000 Kč
fotovoltaický ohřev vody 45 000 Kč90 000 Kč

Jaká je cena a návratnost solárního ohřevu vody?

Solární systém, který je určený pouze k ohřevu vody, nepotřebuje střídač ani baterie, proto se jedná o velice dostupné řešení, který si díky státním dotacím může dovolit skutečně každý. Podívejte se na vzorové řešení:

Výkon fotovoltaické elektrárny2 kWp
Cena celého řešení vč. DPH98 000 Kč
Dotace z NZÚ Light90 000 Kč
Vaše investice vč. DPH8 000 Kč

U 2kWp systému, který vyjde kompletně na 98 000 Kč, se roční výnos pohybuje kolem 9 000 Kč. Návratnost by tedy byla 10 let. Díky státní dotaci ale návratnost snížíte na 6 let, pokud žádáte z programu Nová zelená úsporám, nebo dokonce na pouhý jeden rok, máte-li nárok na podporu z Nová zelená úsporám Light.

Komplexní informace o dotacích na fotovoltaiku najdete na speciální stránce.

Máte zájem o fotovoltaiku na ohřev vody? Kontaktujte Woltair experty, kteří vám navrhnou řešení na míru vašim potřebám.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?