Solární ohřev vody s návratností už za rok

Solární ohřev vody s návratností už za rok

Využijte solární energii k levnému a zároveň ekologickému ohřevu vody. Na pořízení systému můžete čerpat dotaci a snížit tak vlastní investici i na pouhých 8 000 Kč.

Ohřívejte vodu zadarmo pomocí solární energie

Ohřev vody je po vytápění druhým největším „žroutem“ energie. Pokud vám ho budou zajišťovat sluneční paprsky, budete mít v sezóně doma teplou vodu úplně zadarmo. Nejvíc vody se spotřebuje právě v létě, kdy je zároveň i největší sluneční aktivita. To je příhodná kombinace. Pouze v zimních měsících budete muset čerpat energii k ohřevu vody částečně také ze sítě.

Na jakém principu solární ohřev vody funguje?

Existují dvě varianty solárního ohřevu vody:

Termický neboli trubicový solární ohřev vody 

Funguje na principu přenosu tepla. Solární kolektory na ohřev vody jsou tvořeny speciálními trubicemi, které v sobě mají speciální kapalinu. Ta se teplem zahřívá a předává toto teplo do zásobníku s vodou, kterou pak můžete používat.

Fotovoltaický ohřev vody

Při fotovoltaickém ohřevu vody se ze slunečního svitu vyrábí elektřina, která pak pohání topné těleso, nejčastěji bojler, v němž se voda ohřívá.

My doporučujeme fotovoltaické systémy. Proč?

  • Jednodušší instalace. Solární panely na ohřev vody se propojují s bojlerem pouze kabely. Zatímco od solárních kolektorů budete muset vést potrubí se solární kapalinou.
  • Nižší ztráty při přenosu vyrobené energie. 
  • Není potřeba oběhové čerpadlo; u termického systému ano.
  • Nehrozí přehřátí systému v létě ani zamrznutí kolektorů v zimě.
  • Fotovoltaika funguje i při nízké intenzitě slunečního svitu a při nízkých venkovních teplotách.

Jedinými nevýhodami fotovoltaiky oproti termice je potřeba větší plochy na umístění panelů oproti kolektorům. A nutnost odborné instalace, aby fotovoltaika splňovala všechny bezpečnostní normy. Proto je potřeba vybrat si spolehlivého dodavatele.

Na solární systém na ohřev vody můžete čerpat dotaci z NZÚ a NZÚ Light

Neukrajujte si zbytečně rodinné úspory. Na systém pro solární ohřev TV (teplé vody) můžete čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám. Pro nízkopříjmové domácnosti, například seniory, je určena Nová zelená úsporám Light, která pokryje téměř veškeré pořizovací náklady.

Účel dotaceMax. podpora z NZÚMax. podpora z NZÚL
termický ohřev vody45 000 Kč90 000 Kč
fotovoltaický ohřev vody 45 000 Kč90 000 Kč

Jaká je cena a návratnost solárního ohřevu vody?

Solární systém, který je určený pouze k ohřevu vody, nepotřebuje střídač ani baterie, proto se jedná o velice dostupné řešení, který si díky státním dotacím může dovolit skutečně každý. Podívejte se na vzorové řešení:

Výkon fotovoltaické elektrárny2 kWp
Cena celého řešení vč. DPH98 000 Kč
Dotace z NZÚ Light90 000 Kč
Vaše investice vč. DPH8 000 Kč

U 2kWp systému, který vyjde kompletně zhruba na 98 000 Kč, se roční výnos pohybuje kolem 9 000 Kč. Návratnost by tedy byla 10 let. Díky státní dotaci ale návratnost snížíte na 6 let, pokud žádáte z programu Nová zelená úsporám, nebo dokonce na pouhý jeden rok, máte-li nárok na podporu z Nová zelená úsporám Light.

Komplexní informace o dotacích na fotovoltaiku najdete na samostatné stránce.

Máte zájem o fotovoltaiku na ohřev vody? Kontaktujte Woltair experty, kteří vám doporučí našeho partnera, který se na tato řešení specializuje.

Chcete si sami zdarma posoudit vaši nemovitost?

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku

Jak vám tento článek pomohl?