Tepelné čerpadlo do bytu: Moderní řešení pro vytápění a ohřev vody

Tepelné čerpadlo do bytu: Moderní řešení pro vytápění a ohřev vody

Tepelné čerpadlo známe především jako vytápění rodinných domů, hodí se ale i do samostatných bytů a bytových domů. Aby se ekonomicky vyplatilo, je potřeba vhodně zvolit typ a výkonovou řadu. A nejen to: musíte ho správně používat. Pak se vám odmění efektivním, úsporným provozem a v neposlední řadě čistým ovzduším.

Tepelné čerpadlo známe především jako vytápění rodinných domů, hodí se ale i do samostatných bytů a bytových domů. Aby se ekonomicky vyplatilo, je potřeba vhodně zvolit typ a výkonovou řadu. A nejen to: musíte ho správně používat. Pak se vám odmění efektivním, úsporným provozem a v neposlední řadě čistým ovzduším.

Tepelné čerpadlo do malého bytu

Pokud zvažujete tepelné čerpadlo pro byt o malé podlahové ploše a málo členitém interiéru, můžete zvolit variantu vzduch-vzduch. Jedná se o tepelné čerpadlo s nízkými pořizovacími náklady a snadnou instalací. Na druhou stranu má tento typ vytápění nižší výkon. Proto se hodí pouze do menších prostor, jako jsou malé byty nebo třeba chaty a chalupy. Toto tepelné čerpadlo do bytu 3+1 už nebude dostačující a bude potřeba zvolit jiný typ (viz dále).

Nevýhodou tepelného čerpadla vzduch-vzduch je vyšší hlučnost, a také to, že nedokáže ohřívat teplou vodu. Naproti tomu výkonnější  tepelné čerpadlo vzduch-voda si vedle vytápění hravě poradí i s ohřevem vody. Pořizovací cena je však vyšší a do malého bytu se zpravidla nevyplatí. 

Tepelné čerpadlo pro bytový dům

Pro bytové domy se častěji využívá tepelné čerpadlo typu vzduch-voda, které využívá teplo z okolního vzduchu k ohřevu vody v otopné soustavě domu. Pokud k domu náleží i dostatečně velký pozemek, můžete zvolit i variantu čerpadla země-voda

U domů o více bytech ze zpravidla nepořizuje tepelné čerpadlo pro každou bytovou jednotku, to by bylo zbytečné. Volí se centrální vytápění pro celý objekt, a to tak, aby pokrylo tepelnou ztrátu domu. Ta je u větších bytových domů pochopitelně vyšší než u běžných rodinných domů. Proto je hlavní rozdíl mezi vytápěním těchto dvou typů nemovitostí především ve volbě adekvátní výkonové řady

Pokud by se jednalo o tepelné čerpadlo do bytů v „paneláku“, nebude pravděpodobně stačit ani jeden stroj a bude potřeba zapojit více čerpadel do kaskády. U velkého domu s tepelnou ztrátou kolem 80 kW budou potřeba 4 tepelná čerpadla, každé o výkonu 20 kW.

Vhodné umístění tepelného čerpadla

Správná instalace je klíčová pro minimalizaci vibrací a hluku, které by mohly obtěžovat obyvatele domu. Kam lze umístit tepelné čerpadlo? Balkon, pozemek kolem domu i rovná střecha může venkovní jednotce čerpadla posloužit. Variantou je i instalace venkovní jednotky na fasádu. Vždy je ale potřeba brát v úvahu hlučnost tepelného čerpadla a vibrace, které se mohou šířit např. přes lehké příčky. Proto je klíčová profesionální instalace s ohledem na specifika konkrétního objektu a potřeby jeho obyvatel. Pro vnitřní jednotku budete potřebovat prostor zhruba 2 až 4 m2 a využít k tomu můžete např. sklep nebo kočárkárnu.

Jak vybrat tepelné čerpadlo pro váš byt

Rozhodnutí o typu tepelného čerpadla závisí na několika faktorech. Nejprve je třeba zvážit, zda potřebujete pouze vytápění nebo i ohřev vody. Dále je důležité zohlednit počet místností a jejich velikost. Podle velikosti vytápěného prostoru volíme vhodný typ čerpadla a také patřičnou výkonovou řadu (pro byt do velikosti 90 m2 vám bude patrně stačit výkon kolem 4 až 7 kW). V úvahu bereme i výše zmíněnou hlučnost venkovní jednotky. V podstatě posuzujeme obdobné parametry, jako ti, kdo řeší, jak vybrat tepelné čerpadlo pro rodinný dům.

Pozor na správný způsob vytápění

Pokut vytápíte centrálně jedním nebo kaskádou několika tepelných čerpadel ve více bytech, je nutné dodržet následující zásahu, jinak budou náklady na vytápění zbytečně vysoké: tepelné čerpadlo je vždy potřeba regulovat centrálně a termostatické hlavice hlavice na jednotlivých otopných tělesech nechat naplno otevřené. V opačném případě bude vytápění připomínat jízdu autem se zataženou ruční brzdou - tepelné čerpadlo bude topit ze všech sil, aby odpor překonalo. To znamená, že bude mít zbytečně vysoký příkon a bude se zbytečně přetěžovat. Podrobněji o tom píšeme v článku věnovanému vytápění tepelným čerpadlem.

Dálkové vytápění versus tepelné čerpadlo

Pokud je váš dům napojen na systém dálkového vytápění, patrně nebude ekonomicky dávat smysl přecházet na vytápění tepelným čerpadlem. Na druhou stranu vám může přinést řadu jiných benefitů, než je finanční hledisko.

 dálkové vytápěnílokální vytápění
výhodynemusíte pořizovat žádné zařízení ani se o něj staratzdroj tepla vám patří a můžete topit, kdykoliv a jakkoliv se vám zachce; typ vzduch-voda můžete využívat i k ohřevu vody a chlazení interiéru
nevýhodyzdroj tepla je mimo dosah vaší kontroly; dodávky tepla máte k dispozici pouze v topné sezónědo zdroje tepla musíte investovat a zajišťovat i jeho údržbu

Vyplatí se vám vytápění tepelným čerpadlem?

Nechte si to od nás spočítat. Kontaktujte nás a nechte si navrhnout řešení vytápění ve vašem domě nebo bytě na míru. Během osobní schůzky provedeme detailní zaměření a ověříme, zda se vám vytápění tepelným čerpadlem vyplatí, a pokud ano, rádi vám ho nainstalujeme. I v zimním období garantujeme rychlou a spolehlivou montáž do 50 pracovních dní.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?