Fotovoltaika bez licence až do výkonu 50 kW

Fotovoltaika bez licence až do výkonu 50 kW

Díky novele energetického zákona se od roku 2023 fotovoltaika už nemusí držet limitu 10 kW. Můžete si tak pořídit domácí elektrárnu o výkonu až 50 kW, aniž byste potřebovali licenci. Je na místě obávat se přetížení sítě? Co by se stalo, kdyby vám distributor odmítl vaši elektrárnu připojit? Čtěte dál a dozvíte se to!

Díky novele energetického zákona se od roku 2023 fotovoltaika už nemusí držet limitu 10 kW. Můžete si tak pořídit domácí elektrárnu o výkonu až 50 kW, aniž byste potřebovali licenci. Je na místě obávat se přetížení sítě? Co by se stalo, kdyby vám distributor odmítl vaši elektrárnu připojit? Čtěte dál a dozvíte se to!

Maximální velikost fotovoltaické elektrárny

Máte obavy, zda fotovoltaická elektrárna pokryje spotřebu vašeho domu? Zejména pokud chcete fotovoltaiku využívat také k nabíjení elektromobilu pomocí nabíjecí stanice, nemusí být výkon 10 kW (což byl ještě na začátku roku 2023 strop pro provozování FVE bez licence) dostačující.

Díky novele energetického zákona, kterou 18. 1. 2023 podepsal prezident ČR, tento limit padnul a maximální výkon fotovoltaiky byl stanoven na 50 kW. To neznamená, že byste si nemohli pořídit výkonnější fotovoltaiku. Nicméně do výkonu 50 kW není potřeba licence na výrobu elektřiny od Energetického regulačního úřadu ani stavební povolení (tedy pokud instalace systému nezasáhne do nosných konstrukcí nebo nezmění způsob užívání stavby).

Tip: Zajímají vás novinky v legislativě a dotačních programech v oblasti fotovoltaiky a ekologického vytápění? Vše najdete přehledně v článku o novinkách v dotačních programech pro rok 2023, a to včetně informací o komunitní energetice.

Podmínky pro výrobu elektřiny: kdy můžete provozovat FVE bez licence a kdy ne

Výroba elektřiny je podle energetického zákona předmětem podnikání v energetickém odvětví, přičemž platí, že:

  •  nepotřebujete licenci k provozování fotovoltaiky, pokud:
    • je v ostrovním režimu; není-li napojena na distribuční síť, může být výkon elektrárny libovolně vysoký;
    • je napojena na distribuční síť a zároveň má výkon do 50 kW;
  • potřebujete licenci, pokud:
    • výkon FVE je vyšší než 50 kW a zároveň je připojena do distribuční sítě.

Čím větší, tím lepší?

Omezovat velikost vaší fotovoltaiky tedy už nemusíte. Ani kvůli zákonným omezením, a ani kvůli financím. Na fotovoltaice nemusíte šetřit, pokud nechcete narušit rodinný rozpočet. Až polovinu vstupních nákladů vám pokryje dotace a zbytek můžete financovat pomocí výhodného úvěru, který můžete získat od Buřinky České spořitelny. Splátky pak budete hradit z úspor za energie, které vám fotovoltaika přinese.

Přesto není vždy nejlepším řešením zvolit fotovoltaickou elektrárnu co největší. Mohlo by se pak stát, že bude mít vyšší výkon, než kolik vaše domácnost zvládne spotřebovat, což znamená, že její návratnost bude příliš dlouhá. Neboli: bude představovat příliš nákladnou investici, která se vám nevyplatí.

Nechte proto raději návrh elektrárny na nás.

  • Provedeme podrobné zaměření přímo u vás doma.
  • Zjistíme od vás, jaké má vaše domácnost energetické nároky.
  • Na základě toho pro vás navrhneme fotovoltaickou elektrárnu na míru.
  • Spočítáme vám, kolik elektřiny můžete s fotovoltaikou vyrobit v jednotlivých ročních obdobích a za celý rok.
  • Uvidíte, jaká bude návratnost fotovoltaiky a kolik s ní ušetříte za energie.
  • Předložíme vám nabídku se skutečně konečnou cenou celé realizace.
  • Orientační nabídku získáte ihned díky naší online kalkulačce fotovoltaiky.

Možné komplikace s připojením do sítě

Boom fotovoltaiky pokračuje. Jen za první pololetí roku 2023 bylo do sítě zapojeno více nových elektráren než za celý rok 2021 a 2022 dohromady. V médiích se v souvislosti s tím objevují zprávy, že v některých lokalitách přestává stačit kapacita distribuční sítě, která není dimenzovaná na tak velké přetoky. Co to pro vás může znamenat? Je to důvod k obavám?

Nové instalace fotovoltaiky v ČR dle údajů Solární asociace

RokPočet elektrárenInstalovaný výkon (MW)
20192 90525,1
20206 29351,4
20219 32162
202233 760288,8
2023 – 1. pololetí45 197487

„Očekáváme, že i nadále bude pokračovat trend silné poptávky. Přechod zákazníků ze zafixovaných tarifů na zastropované ceny bude stále představovat dvakrát až třikrát vyšší náklady na energie, což je situace, ve které je využití fotovoltaické elektrárny ideálním řešením,“ říká Jan Hanuš, ředitel společnosti Woltair.

Velký zájem ale může v některých lokalitách narazit na kapacitu sítě, byť se na jejím posilování soustavně pracuje. To se týká především určitých oblastí na jižní Moravě a v jižních Čechách, přičemž jde maximálně o jednotky procent instalací.

Když distributor žádost o připojení do sítě zamítne, neznamená to ale, že má žadatel s fotovoltaikou „utrum“. Lukáš Papež, expert na fotovoltaiku, vysvětluje, jaké dva scénáře mohou v takovém případě nastat: „První z nich je úplné zamítnutí, kdy však díky možnosti takzvaného zjednodušeného připojení lze fotovoltaickou elektrárnu namontovat, provozovat a vyřídit i dotaci, pouze není možné dodávat přetoky do distribuční soustavy. Elektrárna tedy slouží jen pro vlastní spotřebu a nevyužité přebytky nelze nijak ekonomicky zhodnotit.

Druhou variantou je uzavření smlouvy o smlouvě budoucí. Distributor v takovém případě v podstatě slibuje, že připojení povolí až ve chvíli, kdy na své síti provede potřebné rozšíření. Ve smlouvě obvykle garantuje i termín, který bývá zpravidla od půl roku do dvou let. Nainstalovaná elektrárna v tomto období musí fungovat ve stejném režimu jako při zamítavém stanovisku, tedy bez možnosti dodávat přetoky do distribuční sítě.“

Jinými slovy: ani při nejhorším možném scénáři nenastane, že byste měli fotovoltaiku na střeše, ale nemohli ji používat. Maximálně byste po určitou dobu nemohli pouštět přetoky do sítě a potažmo vydělávat na jejich prodeji. Vlastní domácnost ale můžete napájet zcela bez omezení a za všech okolností. 

Tip: Nechte si solární elektrárnu navrhnout včetně bateriového úložiště. Díky němu budete moct vyrobenou elektřinu využít skutečně na maximum, a zároveň vás ochrání před výpadky proudu. Kontaktujte naše experty na fotovoltaiku a získejte podrobné informace.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?