Dotace na fotovoltaiku a tepelná čerpadla budou i v roce 2023

Dotace na fotovoltaiku a tepelná čerpadla budou i v roce 2023

Podmínky dál přejí tepelným čerpadlům a fotovoltaice. Nová legislativa usnadňuje instalaci solárních elektráren i na bytové domy a umožňuje provozovat bez licence i systémy až do 50 kW. S financováním stále pomáhají dotační programy. Věděli jste, že na tepelné čerpadlo napojené na stávající fotovoltaiku, můžete získat dotaci až 140 000 Kč?

Podmínky dál přejí tepelným čerpadlům a fotovoltaice. Nová legislativa usnadňuje instalaci solárních elektráren i na bytové domy a umožňuje provozovat bez licence i systémy až do 50 kW. S financováním stále pomáhají dotační programy. Věděli jste, že na tepelné čerpadlo napojené na stávající fotovoltaiku, můžete získat dotaci až 140 000 Kč?

⇒ Pro komplexní informace navštivte stránku o dotacích na tepelná čerpadla nebo o dotacích na fotovoltaiku.

I v letošním roce můžete získat dotaci z programu Nová zelená úsporám na tepelné čerpadlo, fotovoltaiku nebo jejich kombinaci.

Dotace z evropských programů zajištěny minimálně do roku 2030

Jak vyplývá z nezávislého výzkumu, 29 % zákazníků se obává, že na tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku nakonec nezíská dotaci. A není divu. Jedná se o velkou vstupní investici, která zasáhne do rodinného rozpočtu a dotace ji pomohou snížit až na polovinu.

Můžeme vás uklidnit: zdroje podpory nevyschnou a budou tu pro vás i v následujících letech.

  • Prostředky pro oblíbený dotační program Nová zelená úsporám jsou zajištěny i nadále. Nyní dobíhá financování z Národního plánu obnovy, ve kterém bylo pro období 2021–2025 k dispozici 19 miliard Kč. Z toho 8 mld. Kč bylo určeno speciálně pro výměnu neekologických zdrojů tepla a instalace zařízení pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů (tj. zejména na tepelná čerpadla a fotovoltaiku).
  • O zdroj financí se dále postará Modernizační fond, určený členským státům EU, který má za cíl podporovat projekty, jež nám pomohou s dekarbonizací, rozvojem obnovitelných zdrojů energie a zvyšováním energetické účinnosti.
  • Do Modernizačního fondu jdou 2 % z výnosu dražeb emisních povolenek v období 2021–2030. Každý stát má dále určený vlastní podíl z tohoto fondu – ČR získá po Polsku druhý nejvyšší objem. Celkem to bude minimálně 150 miliard Kč, což představuje 15,6 % z celkových prostředků Modernizačního fondu.

Známé dotační programy pokračují i letos

V roce dál běží dotační programy:

  • Nová zelená úsporám. Žádost o dotaci z tohoto programu lze podat až do 30. června 2025 nebo do vyčerpání alokované částky. Prostředky z něj můžete využít k řadě účelů. Podívejte se na přehled dotací, které z něho můžete získat s Woltair:
Maximální částkaÚčel dotace
30 000 Kčdotace na nabíjecí stanici pro elektromobil
80 000 Kčdotace na tepelné čerpadlo bez ohřevu TV
100 000 Kčdotace na tepelné čerpadlo s ohřevem TV
140 000 Kčdotace na tepelné čerpadlo s ohřevem TV, které bude napojené na stávající fotovoltaiku
200 000 Kčdotace na fotovoltaiku
  • Čistá energie Praha, do nějž lze podávat žádosti až do 30. 9. 2023. Tento program se však týká pouze nemovitostí na území Prahy. Na co lze získat dotace z Čistá energie Praha?
    • Na výměnu plynového kotle, kotle na biomasu či elektrokotle za tepelné čerpadlo,
    • výměnu lokálního topidla za vytápění centrálního typu (elektrokotel, plynový kotel nebo tepelné čerpadlo),
    • nahrazení zdroje na pevná paliva vytápěním centrálního typu ve prospěch topného plynu, elektřiny nebo využití OZE,
    • instalaci tepelného čerpadla v novostavbě,
    • rekonstrukci plynového kotle výměnou za nový kondenzační nebo elektrický kotel,
    • instalaci fotovoltaického systému určeného výhradně pro vlastní spotřebu elektrické energie.
  • Kotlíkové dotace pokračují i v roce 2023. Nízkopříjmové domácnosti z nich mohou čerpat až 180 000 Kč na výměnu neekologického zdroje vytápění. Podat žádost lze až do konce srpna 2024.
  • Nízkopříjmové domácnosti mohou využít také program Nová zelená úsporám Light. Od ledna 2023 mohou čerpat až 150 000 Kč na stavební úpravy, které přinesou úspory za energie (především na zateplení a výměny oken a vstupních dveří) a nově také na solární ohřev vody.
  • Podpora přechodu z plynového kotle na tepelné čerpadlo. Od září 2023 je možno čerpat dotaci také na přechod z plynového vytápění staršího než 20 let.

Pozor: Pokud stále topíte starým kotlem 1. nebo 2. emisní třídy, pomalu se vám krátí čas na jeho výměnu. Od září 2024 totiž začne platit zákaz jejich používání. Tomu, kdo zákaz nedodrží, bude hrozit pokuta až 50 000 Kč.

Novinky, které usnadní dostupnost fotovoltaiky

  • Fotovoltaika až do 50 kW bez licence

Prezident podepsal novelu energetického zákona, která umožní instalaci fotovoltaiky až do výkonu 50 kW bez nutnosti stavebního povolení a licence od Energetického regulačního úřadu. Dosud byl tento limit 10 kW (což odpovídá 21 solárním panelům). Navýšení výkonu uvítají obzvlášť ty domácnosti, které fotovoltaikou chtějí napájet elektromobil, protože pro ně výkon 10 kW nemusí být dostatečný.

  • Fotovoltaika i pro SVJ a bytové domy

Díky nové vyhlášce ERÚ, která platí od 1. 1. 2023, se může fotovoltaika instalovat i na bytové domy, aniž by při tom byl potřebný souhlas vlastníků všech bytových jednotek

  • Nově bude stanoveno vůdčí odběrné místo, k němuž bude fotovoltaika připojena.
  • Přes toto místo bude bytový dům prodávat přebytky elektřiny do sítě.
  • Současně budou nadále existovat i přidružená odběrná místa pro jednotlivé bytové jednotky, která si mohou vybírat vlastního dodavatele, jak tomu bylo dosud.

Žádost o dotaci z programu Nová zelená úsporám podáme za vás

Lámete si hlavu, jak získat dotaci na tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku? Podávání žádosti je poměrně složitý a nezáživný proces. Vy se jím ale zatěžovat nemusíte. O všechno se postarají naši ostřílení dotační specialisté, kteří vyřídili už stovky žádostí. Pokud si od nás pořídíte tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku, podáme žádost o dotaci z programu Nová zelená úsporám za vás.

Proč právě z něho? Klára Zíková, vedoucí dotačního oddělení, vysvětluje: „Je pro nás velice důležité, aby se na nás mohli naši zákazníci spolehnout, a to jak z hlediska energetických zařízení, která montujeme, tak právě i v oblasti dotací na jejich pořízení. Proto volíme program Nová zelená úsporám, který skutečně zaručuje získání podpory při dodržení podmínek programu, a to navíc v krátkém časovém horizontu. Zatímco z NZÚ dostanete dotaci přibližně za 2–3 měsíce, u Kotlíkových dotací to může být i 1,5 roku. Tak dlouho naše zákazníky v nejistotě a bez prostředků nechávat nechceme.“

S Woltair máte jistotu, že dotaci skutečně získáte. Po podpisu smlouvy pro vás vyřídíme tzv. akceptaci dotace. Ta pro vás zajišťuje, že peníze ze Státního fondu životního prostředí máte rezervované, a tedy máte záruku, že je skutečně dostanete. Peníze máte zamluvené na 24 měsíců, takže se nemusíte bát, že by vám rezervace propadla.

Potřebujete pomoct s financováním?

Dotace vám pomůže zaplatit až polovinu pořizovacích nákladů tepelného čerpadla nebo fotovoltaiky. Jenže se vyplácí až zpětně, tedy až po realizaci. Pokud potřebujete toto období překlenout, abyste se nemuseli vydat z úspor, můžete k financování využít výhodný úvěr. Ten vám zajistí Stavební spořitelna České spořitelny, se kterou dlouhodobě spolupracujeme. Splátky pak budete hradit z úspor za energie.

Kontaktujte naše dotační experty ještě dnes

Rádi vám poradíme a pomůžeme získat kvalitní tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku s co nejvyšší dotační podporou. Bez starostí a s přesným přehledem o tom, na kolik vás celá instalace vyjde. Na nás se zkrátka můžete spolehnout. Kontaktujte nás a ověřte si, zda se na vás dotace vztahuje a v jaké výši, ať se můžeme společně co nejdříve pustit do realizace.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?