Symetrický, nebo asymetrický střídač pro fotovoltaiku?

Symetrický, nebo asymetrický střídač pro fotovoltaiku?

I když to vypadá, že fotovoltaickou elektrárnu tvoří v podstatě jen panely, srdcem celého systému je střídač (neboli měnič FVE), který přeměňuje vyrobenou elektřinu tak, aby mohla napájet běžné domácí spotřebiče. Výběr vhodné střídače ovlivní, nakolik bude fotovoltaika efektivně fungovat.

I když to vypadá, že fotovoltaickou elektrárnu tvoří v podstatě jen panely, srdcem celého systému je střídač (neboli měnič FVE), který přeměňuje vyrobenou elektřinu tak, aby mohla napájet běžné domácí spotřebiče. Výběr vhodné střídače ovlivní, nakolik bude fotovoltaika efektivně fungovat.

Typy fotovoltaických střídačů

Existují dva druhy střídačů: symetrický a asymetrický, které se liší podle toho, jak rozdělují výkon fotovoltaické elektrárny do jednotlivých fází. Symetrický střídač rozděluje výkon fotovoltaiky rovnoměrně (symetricky) do všech tří fází; bez ohled na to, jakou máte na konkrétních fázích aktuální spotřebu. Asymetrický střídač může distribuovat energii nerovnoměrně (asymetricky) – tj. do každé fáze podle momentální zátěže.

typ střídačevýhodynevýhody
symetrický střídač

stabilita a spolehlivost v dodávce elektřiny do sítě

efektivní pro systémy s bateriovými úložišti

nízká flexibilita v optimalizaci výroby elektřiny
asymetrický střídač

flexibilita v optimalizaci výroby elektřiny

možnost využít výrobu elektřiny podle denního spotřebního profilu

nižší stabilizace toku elektřiny ve srovnání se symetrickým střídačem

Špatně zvolený střídač prodlouží návratnost fotovoltaické elektrárny

Pokud byste měli spotřebu na všech třech fázích přibližně stejnou, můžete klidně zvolit symetrický střídač. Běžně se však spotřeba na jednotlivých fázích liší, což ale symetrický střídač nedokáže zohlednit. To může v konečném důsledku znatelně prodloužit návratnost fotovoltaiky, kterou jste si pořídili. A to i přesto, že symetrický střídač je výrazně levnější než asymetrický.

Když například fotovoltaika vyrobí 6 kW, rozdělí ji symetrický střídač rovnoměrně do každé ze tří fází na 2 kW. Pokud však potřebujete odebrat na 1. fázi například 4 kW, nedokáže se tomu střídač přizpůsobit, a vy budete muset čerpat 2 kW ze sítě, přesto, že vaše elektrárna vyrobila potřebné energie dostatek. U asymetrického střídače tento problém nenastane a zařízení dodá potřebný výkon do příslušné fáze (je pak limitován pouze svým celkovým maximálním výkonem střídače).

Kolik stojí střídač pro fotovoltaiku?

Cena kvalitního asymetrického střídače o výkonu 10 kW se pohybuje kolem 45 až 65 tisíc Kč. Cena symetrického střídače může být zhruba poloviční.

Dotace na měnič FVE

Na střídač můžete čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám a výrazně tak snížit cenu a návratnost fotovoltaiky. V minulosti se výše dotace na střídač odvíjela od toho, o jaký typ se jedná (podpora pro fotovoltaiku se symetrickým střídačem byla o 20 tisíc Kč nižší). Od září 2023 je základní dotace na první dva instalované kW 60 000 Kč pro fotovoltaiku se symetrickým i asymetrickým střídačem.

Nadále platí, že dále obdržíte 10 000 Kč na každý započatý kW výkonu fotovoltaiky a za každou 1 kWh bateriového systému rovněž 10 000 Kč. Celková maximální výše dotace na fotovoltaiku zůstává na 200 000 Kč, dále platí i bonus 10 % pro vybrané kraje.

Asymetrický hybridní střídač je optimální volbou pro rodinný dům

Symetrický střídač se hodí především tam, kde je potřeba udržovat konzistentní dodávku elektřiny a pro systémy s bateriovými úložišti, kde je důležité optimalizovat nabití a vybíjení baterií. Pro běžné fungování domácnost je však lepší variantou asymetrický hybridní měnič FVE, který dokáže efektivně distribuovat vyrobenou energii podle vašich aktuálních potřeb, ale zároveň umožňuje vedle paralelního připojení do sítě provozovat i ostrovní systém (tzv. off-grid). To znamená, že například při výpadku dodávky elektřiny dokáže zajistit spolehlivý záložní zdroj energie, nebo fungovat i v případě, že distributor neschválí připojení fotovoltaiky do DS.

Nechte si sestavit fotovoltaický systém, který se vám skutečně vyplatí

Fotovoltaiku navrhneme na míru tak, aby přesně odpovídala vašim potřebám a pracovala s maximální efektivitou, abyste vyrobenou energii využili do posledního elektronu. Samozřejmostí je i výběr vhodného střídače a dalších komponent, včetně jejich precizní instalace a následného servisuKontaktujte nás ještě dnes.

Pomůžeme vám vybrat tepelné čerpadlo a fotovoltaiku na míru

Nevíte si rady? Zavolejte nám na 800 88 77 22 nebo napište na info@woltair.cz

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku

Jak vám tento článek pomohl?