Správná teplota v domácnosti: Jaká je a jak jí dosáhnout

Správná teplota v domácnosti: Jaká je a jak jí dosáhnout

Optimální pokojová teplota je samozřejmě velmi individuální a názor lidí na ni se značně liší. Zatímco někteří se už potí, ostatním může ve stejnou chvíli být příjemně. Často tak vznikají boje o ovladač teploty vytápění, případně hádky o zavřené či otevřené okno. Pokud však chcete v domácnosti dosáhnout zdravého vzduchu a správné vlhkosti, měli byste se držet určitých zásad.

Optimální pokojová teplota je samozřejmě velmi individuální a názor lidí na ni se značně liší. Zatímco někteří se už potí, ostatním může ve stejnou chvíli být příjemně. Často tak vznikají boje o ovladač teploty vytápění, případně hádky o zavřené či otevřené okno. Pokud však chcete v domácnosti dosáhnout zdravého vzduchu a správné vlhkosti, měli byste se držet určitých zásad.

Správná pokojová teplota v domácnosti

Přes den: Ideální teplota doma, v obytných místnostech se pohybuje mezi 19 °C a 23 °C v závislosti na individuálním pocitu. Jinak to vidí lidé trávící volný čas na sedačce v obýváku a jinak lidé, kteří mají napilno s vařením, úklidem a další domácími pracemi.

V noci: Většina lidí nemá námitek proti teplotě v ložnici nad 20 °C. Odborníci však uvádějí, že ideální teplota na spaní by se měla pohybovat mezi 16 °C a 18 °C. Někdo spí celou zimu s otevřeným oknem. Doporučujeme v těchto případech nechat vytápění nastavené v pohotovostním režimu, aby sepnulo a vyhřálo místnost na minimální teplotu dříve, než se z vás stane rampouch.

Pronájem bytu či domu: Každý, kdo žije v pronájmu (ať už v bytě či rodinném domě) má právo na dostatečné vytápění, během dne musí být minimální teplota v bytě 20 až 22 °C.

Domácí mazlíčci: Samozřejmě se bude váš pejsek či kočička nejlépe cítit u roztopeného radiátoru, ale jsou i výjimky. Zástupci některých ras jako např. husky by při stejné pokojové teplotě raději sundali kabát. V každém případě byste měli domácím mazlíčkům zajistit dostatek tekutin, protože třeba psi nemají potní žlázy a jejich termoregulace funguje na jiných principech než u lidí.

Chcete mít náklady na vytápění pod kontrolou? Potom se řiďte našimi doporučeními

  • Varování před přílišným chladem a vlhkostí: Pokud jsou obytné místnosti vyhřívány jen sporadicky, teplota v nich často klesá pod 16 °C a klima v domě je stále vlhké (vlivem např. sušení prádla), vytváříte tím ideální podmínky pro tvorbu plísní a hub. Plísně tak mají možnost množit se za tapetami, v různých zákoutích nebo přímo ve stěnách. Tématu správné vlhkosti v domě se budeme věnovat níže.
  • Když nejste doma: Pokud odjíždíte mimo domov – třeba na zimní dovolenou, a chcete ušetřit na nákladech za vytápění, nikdy zcela nevypínejte topný systém. Nijak výjimečné nejsou situace, kdy po návratu lidé najdou interiér vytopený kvůli prasklým vodovodním trubkám. Ve vašem zájmu je zajistit temperování domácnosti i v době, kdy– byť třeba jen na pár dní – nejste doma.

Tip: Přečtěte si naše rady, jak co nejúsporněji vytápět dům, aby to bylo zároveň efektivní.

Jaká je příjemná teplota v kanceláři?

V pracovních prostorech byste měli mít vždy chladnou hlavu. Který zaměstnavatel by chtěl, aby jeho zaměstnanci byli v přetopených prostorech pomalí a po obědě navíc začali usínat? Samozřejmě by nikdo neměl na pracovišti mrznout, ale příliš tepla také škodí pracovnímu výkonu. Takže pokud si všimnete, že vaši podřízení či kolegové jsou letargičtí, mírně snižte teplotu v kanceláři.

Minimální teplota v kanceláři při administrativní práci, která se vykonává v sedě a s minimální pohybovou aktivitou, by měla podle zákonem stanovených limitů dosahovat alespoň 18 °C, maximálně pak 27 °C

Genderové rozdíly v pohledu na ideální teplotu

Ženy obvykle prochladnou rychleji než muži, je to vlivem anatomických dispozic. Tělo mužů většinou obsahuje více svalové hmoty, která vytváří teplo, pokud je aktivní. Muži mají také silnější pokožku, která lépe chrání tělo před zimou. Neexistuje ideální pokojová teplota pro ženy, je důležité mít v místnosti dostatečné teplo a cítit se příjemně.

Muži: pravý chlap prý nikdy nebrečí a nikdy neprochladne, a dokonce i v největších mrazech, kdy zamrzá voda v rozvodech, nepotřebuje topení. Kdo s tímhle pochybným názorem přišel? I muži jsou citliví na chlad a naštěstí mají dostatek sebereflexe. Všechny moderní zdroje vytápění disponují regulátorem teploty, který umožní nastavení té nejpohodlnější teploty v obytných nebo pracovních prostorech.

Vliv optimální teploty na lidské zdraví

Správná teplota v domácnosti hraje zásadní roli v udržení zdravého životního prostředí pro lidský organismus. Teplota má významný vliv na naše pohodlí, zdraví a celkový stav těla i mysli.

  • Pohodlný spánek: Správná teplota v ložnici je klíčovým faktorem pro kvalitní spánek. Udržování teploty mezi 16 a 18 °C pomáhá zlepšit kvalitu spánku a snížit riziko probouzení způsobeného přehřátím.
  • Zachování zdravého vzduchu: Správná teplota v domácnosti pomáhá udržovat optimální vlhkost, o které bude řeč dále.
  • Energie a produktivita: Při příjemné teplotě se cítíme více energetičtí a koncentrovaní. To má pozitivní vliv na naši produktivitu v domácím i pracovním prostředí. Kvalitní teplotní podmínky mohou také snížit únavu a zvýšit naši schopnost efektivně vykonávat úkoly.
  • Zdraví dýchacích cest: Udržování správné teploty v domácnosti může pomoci snížit riziko respiračních problémů. Příliš chladné prostředí může způsobit křeče dýchacích cest, zatímco příliš teplo může zhoršit alergie a astma. 
  • Celkové pohodlí: Příjemná teplota v domácnosti je zásadní pro naše psychické a fyzické blaho. Správná teplota nám pomáhá cítit se pohodlně a relaxovaně, což má pozitivní vliv na naši náladu a celkový stav.

Jakou roli hraje vlhkost vzduchu v domě či bytě

Vliv na zdraví má nejen teplota, ale také správná vlhkost v domě nebo bytě. Při nadměrné vlhkosti vzduchu hrozí riziko plísní a roztočů, což může zhoršit alergie a způsobit respirační problémy. Naopak suchý vzduch může dráždit sliznice a hrdlo a vést k suchému kašli, ale i nadměrně vysušovat kůži a způsobovat svědění a další nepříjemné pocity. Jaká má být vlhkost v bytě nebo domě? Správně by se měla pohybovat kolem 40 % až 60 %

Optimální vlhkost vzduchu v prostředí, ve kterém žijeme, má pozitivní vliv na náš organismus.

  • Zdravá kůže: Optimální vlhkost vzduchu pomáhá udržovat naši pokožku hydratovanou.
  • Zdravé dýchací cesty: Správná vlhkost pomáhá udržovat dýchací cesty hydratované a podporuje jejich zdraví.
  • Snížení rizika infekcí: Vlhký vzduch může pomoci snížit riziko šíření virů a bakterií. Suchý vzduch může způsobit, že kapénky obsahující viry zůstanou déle ve vzduchu, což zvyšuje riziko nákazy. Při správné vlhkosti klesají kapénky rychleji k zemi.
  • Zdraví očí: Vlhkost vzduchu může ovlivňovat i zdraví našich očí. Suchý vzduch může způsobit podráždění a nepohodlí v očích, což může vést k syndromu suchého oka. Udržování správné vlhkosti může pomoci prevenci těchto problémů.
  • Kvalitní spánek: Podobně jako teplota má i vlhkost vliv na kvalitu spánku. Příliš suchý vzduch může způsobit noční probouzení a neklidný spánek. Udržování vhodné vlhkosti v ložnici může přispět ke klidnému a vydatnému spánku.
  • Zlepšení komfortu: Správná vlhkost v domácnosti pomáhá zvyšovat celkový komfort prostředí. Vlhký vzduch napomáhá udržovat optimální teplotu a zabraňuje přehřívání. To znamená, že při optimální vlhkosti se můžeme cítit pohodlně i při mírně nižších teplotách.

Chcete si doma zajistit správnou teplotu a zdravý vzduch?

Ideálním způsobem, jak si v domácnosti udržovat vhodnou teplotu a zdravý čistý vzduch s optimální vlhkostí, je vytápět tepelným čerpadlem. Díky tomuto špičkovému zařízení můžete regulovat teplotu ve vašem domě přesně podle svých požadavků

Největší vliv na kvalitu vzduchu a vaše pohodlí má pak čerpadlo v kombinaci s podlahovým vytápěním. To totiž přispívá k rovnoměrnějšímu rozložení teplot a nevysušuje vzduch, jako se to děje při vytápění radiátory. Zároveň zajišťuje sníženou prašnost, protože vzduch v domácnosti neproudí tak intenzivně.

Stačí nás kontaktovat – rádi vám pomůžeme vybrat to pravé efektivní vytápění pro váš dům, které vám ušetří nejen zdravotní neduhy, ale také výdaje za vytápění.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?