7 tipů, jak co nejúsporněji vytápět dům

7 tipů, jak co nejúsporněji vytápět dům

Vytápějte úsporně a chytře. To nemusí znamenat, že budete krmit kotel tím nejlevnějším palivem. Přinášíme vám tipy, jak vytápět vaši domácnost nejen levně, ale zároveň i zdravě a s co největším pohodlím.

Vytápějte úsporně a chytře. To nemusí znamenat, že budete krmit kotel tím nejlevnějším palivem. Přinášíme vám tipy, jak vytápět vaši domácnost nejen levně, ale zároveň i zdravě a s co největším pohodlím.

1. Netopte víc, než je nutné

Jednoduchá rada s jednoduchým řešením, která vám ušetří tisíce korun ročně.

  • Netopte na příliš vysokou teplotu, jak bývá v Česku bohužel zvykem. Je to neekonomické i nezdravé.
  • Snižte tepelné ztráty domu, ať vám drahocenné teplo zbytečně neuniká. To už může být nákladnější záležitost, ale na oplátku vám přinese snížení výdajů za energie o desítky procent.

2. Zvolte výkonné topidlo s nízkými náklady na provoz i údržbu

Podívejte se na velké srovnání zdrojů vytápění, které lidé v ČR nejčastěji používají, a porovnejte si, jak je to s náklady na provoz po pár letech používání. Neživíte doma kotel, který byl sice levný, ale ročně vás stojí až 3× víc, než na kolik by vás vyšel provoz jiného topidla? Rádi vám nezávisle poradíme, zda se vám vyplatí přechod na jiné vytápění, a jaká by byla jeho návratnost.

Nebo jsou vaše náklady na vytápění sice nízké, ale jeho provoz vyžaduje jiné zásahy? Například pravidelnou údržbu spalinové cesty, zajišťování paliva atd.? Nezapomínejte na to, že i váš čas a energie se počítají (například když musíte denně štípat dříví a přikládat do kamen).

Porovnání nákladů u různých zdrojů tepla ve středně velkém rodinném domě se 4člennou rodinou

 elektrický přímotopplynový kondenzační kotelkotel na tuhá paliva – pelety, plně automatickýkotel na tuhá paliva – uhlí hnědétepelné čerpadlo vzduch-voda
pořizovací cena po odečtení dotace30 000 Kč60 000 Kč50 000 Kč40 000 Kč200 000 Kč
náklady na vytápění / rok140 000 Kč89 000 Kč54 000 Kč33 000 Kč48 000 Kč
náklady na pořízení + provozní náklady za 4 roky590 000 Kč416 000 Kč266 000 Kč172 000 Kč392 000 Kč

 

3. Nechte si zdroj vytápění správně nadimenzovat

Špatně zvolený výkon topidla vám může způsobit problémy. Slabé zařízení nedokáže domácnost dostatečně vytopit a vám bude zima. Předimenzovaný stroj má zbytečně vysoké provozní náklady a vyšší je pochopitelně i jeho pořizovací cena. 

Nechte proto návrh systému vytápění na expertech, kteří ho udělají přesně na míru potřebám vaší domácnosti.

Rozhodujícím faktorem je zde už zmíněná tepelná ztráta domu. Od ní se odvíjí nejen potřebný výkon zdroje tepla, ale vůbec i to, jaký typ vytápění bude nejlepší zvolit. Čím topit v domě s běžnými tepelnými ztrátami? Zde bude odpověď snadná: pro většinu případů bude ideální volbou tepelné čerpadlo. Existují ale výjimky, u nichž by byla návratnost takového řešení příliš dlouhá.

  • Domy s velice nízkou tepelnou ztrátou (do 3 kW). Čtěte: Jak topit v novostavbě.
  • Domy s velmi vysokou tepelnou ztrátou (nad 20 kW)

Jaké zvolit vytápění do starého domu s vysokými úniky tepla? Pokud není možné tepelnou ztrátu dostatečně snížit, bude nejekonomičtější volbou topení tuhými palivy. Veškeré jiné možnosti by byly příliš nákladné. S přihlédnutím k ekologickému aspektu doporučíme vytápění dřevem nebo peletami, které produkuje nízký objem emisí CO2.

4. Vyberte si nejvýhodnější tarif

Pokud topidlo napájíte ze sítě, porovnejte různé možnosti a zvolte co nejvýhodnější tarif. „V případě, že topíte elektřinou jako hlavním zdrojem, automaticky získáváte nárok na dvoutarifní sazbu D57d, díky níž 20 hodin denně čerpáte pro celou domácnost elektřinu v nízkém tarifu,“ vysvětluje Karel Náprstek, expert na vytápění. Možná namítnete, že tenhle způsob napájení se nemůže vyplatit, ať je sazba jakkoliv výhodná. Ale i topení elektřinou může být levné, když zvolíte tepelné čerpadlo. Jak to? Pokračujte ve čtení a dozvíte se to.

5. I otopná soustava hraje roli

Nezáleží jenom na tom, čím topíte, ale také, jak vyrobené teplo šíříte po domě. Skvělou volbou je podlahové topení, které je nejen velice úsporné, ale zároveň pěkně hřeje od nohou a vytváří v domácnosti zdravé klima (nevysušuje vzduch a snižuje prašnost). Oproti klasickým radiátorům s ním bude spotřeba energie na vytápění domu přibližně o 30 % nižší. Otopnou vodu do „podlahovky“ totiž stačí ohřát na 35 °C, zatímco do původních radiátorů potřebujete teplotu až dvojnásobnou.

Pokud topíte radiátory, zkontrolujte, aby nebyly zakryté nebo zastavěné nábytkem. Teplo pak skončí třeba v závěsech nebo v dřevěném obložení a dál se nedostane.

6. Topte rovnoměrně

Udržovat v domě stálou teplotu je ekonomičtější, než topení nárazově vypínat, a pak zase chtít vše rychle vytopit o několik stupňů. Když v zimě odjíždíte na delší dobu pryč, nenechte dům vymrznout, ale temperujte ho. Pokud zdi zcela vychladnou, budete muset do domu dodat hodně energie, aby se znovu prohřál. Nehledě k tomu, že hrozí i zamrznutí vody, a tedy prasknutí potrubí.

Pokud máte v různých částech domu odlišné úniky tepla, nebo je potřebujete z jiných důvodů vytápět na odlišnou teplotu, vyplatí se mít nastaveno několik topných okruhů (příklad: máte dostavované patro, kde nejsou tak silné zdi nebo není zateplená střecha – v přízemí se vám teplo drží dobře, ale v patře vám uniká, a potřebujete tam tedy topit trochu více). Podrobněji to vysvětlujeme v dalším článku v části jak správně topit.

7. Využívejte obnovitelné zdroje

Když budete vytápět pomocí obnovitelných zdrojů, ušetříte za provoz další desítky procent. Současně tak můžete pohánět spotřebiče v celé domácnosti, využívat pro ohřev vody i nabíjení elektromobilu.

  • Nejefektivnější vytápění domu je s tepelným čerpadlem – až 75 % potřebné energie totiž získáváte z venkovního prostředí a pouze 25 % ze sítě. Oproti topení plynem tak ušetříte až 50 % nákladů, oproti elektrokotli dokonce až ⅔.
  • Vyrábějte si vlastní elektřinu ze slunce pomocí domácí fotovoltaické elektrárnyTak ušetříte ročně až 80 % výdajů za elektřinu. To zvlášť oceníte, pokud elektřinou i ohříváte vodu a vytápíte.

Víte, že na řadu úsporných opatření, které souvisí s přechodem na ekologické vytápění a snížení tepelných ztrát (rekonstrukce domu, zateplení, výměna oken či dveří) můžete získat dotaci z NZÚ? Ta vám pokryje až polovinu vstupních nákladů. Na kombinaci zateplení a dalších opatření lze využít nový program Oprav dům po babičce. Nízkopříjmovým domácnostem nabízí stát podporu dokonce i výrazně vyšší (Nová zelená úsporám Light, Kotlíkové dotace).

Je vaše vytápění šetrné nejen k vaší peněžence, ale i k životnímu prostředí?

Vhodně zvoleným systémem vytápění můžete šetřit nejen vlastní finance, ale zároveň i prostor, kde všichni společně žijeme. Z čistého vzduchu bez škodlivých emisí bude profitovat každý z nás.

Pokud i vy hledáte úsporné topení, které bude zároveň ekologické, nebo chcete vyrábět vlastní elektřinu s fotovoltaikou, jsme tu pro vás. Celý systém vám navrhneme na klíč, aby fungoval tak, jak potřebujete, a přinesl vám co největší úspory za energie. 

  • Tepelné čerpadlo ze skladových zásob vám nainstalujeme do 50 dní od hotové stavební připravenosti. Pokud bychom to nestihli, dáme vám 50% slevu z celé zakázky.
  • Fotovoltaiku můžete mít na střeše do 50 dní od obdržení smlouvy o připojení.
  • A samozřejmě vám můžeme tepelné čerpadlo s fotovoltaikou nakombinovat, ať ušetříte skutečně maximum.
  • V neposlední řadě vám pomůžeme zajistit financování výhodným úvěrem, a to díky spolupráci s Buřinkou České spořitelny.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?