Vytápění domu tepelným čerpadlem: Kdy se vyplatí?

Vytápění domu tepelným čerpadlem: Kdy se vyplatí?

Uvažujete, jestli se tepelné čerpadlo hodí na vytápění vašeho domu? Pro které objekty se vyplatí a pro které ne? A jak ho správně používat, abyste co nejvíce ušetřili na provozních nákladech? Vše o topení tepelným čerpadlem se dozvíte v následujícím textu.

Uvažujete, jestli se tepelné čerpadlo hodí na vytápění vašeho domu? Pro které objekty se vyplatí a pro které ne? A jak ho správně používat, abyste co nejvíce ušetřili na provozních nákladech? Vše o topení tepelným čerpadlem se dozvíte v následujícím textu.

Kdy se tepelné čerpadlo určitě vyplatí

Obecně se dá říct, že se vám tepelné čerpadlo vyplatí, pokud:

  • Bydlíte v běžném rodinném domě s částečným zateplením.
  • Dosud jste topili elektřinou nebo plynem.
  • Oceníte nejen zdroj vytápění, ale i chlazení.
  • Chcete si zajistit teplotní komfort bez námahy.
  • Chcete doma dýchat zdravý vzduch a přispět i ke zdravějšímu klima na celé planetě.

Vytápění tepelným čerpadlem v různých typech objektů

Tepelné čerpadlo je stále častěji instalovaným zdrojem vytápění. Svou oblibu si získalo především díky úspornému provozu, nenáročné obsluze a také tomu, že nijak neznečišťuje životní prostředí. Jeho další velkou výhodou je, že se hodí téměř do každému typu domu. Účinně topit s ním můžete v novostavbě, ale také ve starém domě po rekonstrukci nebo i v původním stavu. Tepelné čerpadlo se hodí také do chat a chalup, protože se dá snadno ovládat přes internet, takže si v domě můžete vzdáleně regulovat a monitorovat teplotu i v době nepřítomnosti a v zimě ho dle potřeby temperovat, aby nedošlo k vymrznutí objektu.

Vyplatí se tepelné čerpadlo na vytápění domu s vysokou tepelnou ztrátou?

Tepelné čerpadlo je vhodné pro objekty s různě velkými úniky tepla. Protože má velmi nízké náklady na provoz, vyplatí se i do domů s vysokou tepelnou ztrátou. To ale neznamená, že byste měli zbytečně nechávat unikat z domu teplo. Snížením tepelných ztrát ušetříte za vytápění ještě víc (dokonce vám k vytápění může stačit tepelné čerpadlo s nižším výkonem, které je pochopitelně levnější než vyšší výkonové řady). Pokud tedy máte tu možnost, řešte vše systémově a investujte do rekonstrukce domu, například v podobě výměny netěsnících oken či zateplení.

Tepelné čerpadlo a topení v zatepleném objektu

Vytápění v dobře zatepleném domě je s tepelným čerpadlem ještě úspornější. Pokud je však tepelná ztráta objektu opravdu extrémně nízká, konkrétně do 3 kW, tedy u nízkoenergetických a pasivních domů, už se však tepelné čerpadlo ekonomicky vyplatit nemusí. Náklady na vytápění budou v tomto případě tak nízké, že návratnost tepelného čerpadla, které není zrovna levnou záležitostí, by byla poměrně dlouhá.

Vytápění tepelným čerpadlem vzduch-vzduch vs. vzduch-voda

Existují různé typy tepelných čerpadel. U nás jsou nejrozšířenější tepelná čerpadla vzduch-vzduch a vzduch-voda. Varianta vzduch-voda je ideálním zdrojem vytápění pro většinu běžných rodinných domů s vysokou účinností (ale, jak už jsme zmínili, s ohledem na to i vyšší pořizovací cenou). Pokud hledáte levné vytápění nebo chlazení pro malý domek nebo třeba chatu, může být dostačujícím řešením tepelné čerpadlo vzduch-vzduch.

Jak správně topit tepelným čerpadlem

Aby se vám topení tepelným čerpadlem vyplatilo, je také důležité ho správně používat. Samotné ovládání je velice snadné – nepotřebuje totiž žádnou obsluhu. Výkon tepelného čerpadla se řídí automaticky a podle nastavené topné křivky reaguje na venkovní teplotu, čímž zajišťuje stabilní teplotu vnitřních prostor domu.

Nejefektivněji tepelné čerpadlo funguje, když ho nastavíte na vytápění na stálou vnitřní teplotu a nebudete ji během dne výrazněji měnit. Dosáhnete tak větších úspor na energiích, než kdybyste ho například na část dne vypínali a pak chtěli v krátkém čase dům rychle vytopit na vyšší teplotu.

Rovněž není dobré používat regulační prvky na otopné soustavě, tedy zejména termostatické hlavice na otopných tělesech. Nejlepší je nechat je naplno otevřené a teplotu řídit centrálně samotným tepelným čerpadlem. Pokud budete omezovat průtok v jednotlivých místnostech, tepelné čerpadlo bude zbytečně topit víc, než musí (tento stav se dá přirovnat k jízdě autem se zataženou ruční brzdou), a účet za elektřinu tak bude zbytečně vyšší.

Kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaiky přinese další úspory

Ještě vyšší efektivity dosáhnete, když tepelné čerpadlo zkombinujete s fotovoltaikou. Po většinu roku vám totiž provoz tepelného čerpadla i dalších spotřebičů v domácnosti zajistí volně dostupná energie ze slunečního záření.

Vyplatí se tepelné čerpadlo po celý rok?

Jednoznačně ano. I pokud byste tepelné čerpadlo používali jen během topné sezóny, snížíte díky němu náklady na vytápění přibližně o 50 až 70 %. S tepelným čerpadlem ale můžete navíc i chladit domácnost nebo třeba ohřívat vodu v bazénu a udělat si z něho neocenitelného pomocníka po celý rok.

Státní dotace na tepelné čerpadlo sníží pořizovací náklady na polovinu

Cena tepelného čerpadla může mnoho lidí od pořízení odradit. Ale pokud jím nahrazujete neekologický zdroj vytápění, můžete na tepelné čerpadlo získat dotaci z programu Nová zelená úsporám až 100 000 Kč. Z tohoto programu můžete čerpat prostředky také na rekonstrukci domu, která povede k energetickým úsporám.

Pokud chcete získat zdroj vytápění bez vstupní investice, můžete si pořídit tepelné čerpadlo na splátky. Úvěrem můžete financovat i fotovoltaickou elektrárnu nebo dokonce celou rekonstrukci domu. To vše lze kombinovat i s výše zmíněnými dotacemi a výrazně tak ulehčit rodinnému rozpočtu.

Dotace na tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku sníží pořizovací náklady na polovinu, což je výrazná úleva. Jejich pořízení se vám ale vyplatí i v případě, že se na vás dotace nevztahuje. Jejich používáním totiž výrazně snížíte pořizovací náklady (klidně i na polovinu), a splátky úvěru tak budete hradit z úspor za energie.

Nejde jen o peníze: Vytápění tepelným čerpadlem bez námahy, komfortně a ekologicky

V dnešní době má většina lidí na prvním místě snahu ušetřit co nejvíce za drahé energie. Proto řada domácností sáhne po nejlevnějším druhu vytápění a používá například vlastní dřevo, uhlí nebo dokonce spaluje odpad.

To má však své stinné stránky. I když jsou finanční aspekty velmi důležité, neměli bychom opomíjet také další parametry vytápění. Z čistě praktického hlediska to je především údržba. Zatímco provoz tepelného čerpadla nevyžaduje žádné vaše zásahy, u klasických kotlů to bude nákup a skladování paliva, přikládání, čištění komínu atd. To zabere dost vašeho drahocenného času a čas jsou přece peníze… A když budete myslet i na budoucnost, možná vás napadne, že tahat uhlí nebo třeba štípat dříví může být ve vyšším věku čím dál tím náročnější, ne-li neproveditelné.

Neměli bychom zapomínat ani na ekologickou stránku věci. Poplácávat se po zádech za to, kolik ušetříte při vytápění nekvalitním palivem, není na místě. Možná sice šetříte peněženku, ale nikoliv zdraví. Pokud totiž do ovzduší unikají škodlivé emise, vzniká nejen nepříjemný zápach, kouř a prach, které snižují komfort bydlení, ale mohou způsobit zdravotní problémy vám i vašemu okolí (a v konečném důsledku i celé planetě, když se nasčítají i s ostatními zplodinami). A to by nám nemělo být lhostejné.

Tepelné čerpadlo ano, či ne? Nechte si poradit od experta

Bude vytápění tepelným čerpadlem pro vás to pravé? Nemusíte se sami zabývat složitými propočty a procházet množství odborných informací, abyste se rozhodli. Nechte si nezávisle poradit expertem na vytápění, který při osobní schůzce u vás doma zhodnotí situaci, posoudí energetickou náročnost vaší domácnosti a v úvahu vezme také vaše osobní požadavky a možnosti, které rovněž hrají významnou roli. A pokud bude pro vás vhodnou volbou, pomůže vám vybrat to nejlepší tepelné čerpadlo.

Tip: Zajímá vás, na kolik vás tepelné čerpadlo včetně montáže přibližně vyjde, případně zda a v jaké výši můžete na jeho pořízení získat dotaci? Zjistěte to zdarma a na pár kliknutí díky naší online kalkulačce tepelných čerpadel.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?