Jaké tepelné čerpadlo je nejlepší?

Jaké tepelné čerpadlo je nejlepší?

Lámete si hlavu, které tepelné čerpadlo je nejlepší na trhu? Vyznat se v široké nabídce, řadě různých parametrů a sofistikované technologii může být pro laika poměrně náročné. Poradíme vám, jak se rozhodnout, abyste byli s výběrem skutečně spokojeni.

Lámete si hlavu, které tepelné čerpadlo je nejlepší na trhu? Vyznat se v široké nabídce, řadě různých parametrů a sofistikované technologii může být pro laika poměrně náročné. Poradíme vám, jak se rozhodnout, abyste byli s výběrem skutečně spokojeni.

Jak vybrat tepelné čerpadlo

Asi vás nepřekvapí, že jedno tepelné čerpadlo, které by nejlépe vyhovovalo úplně všem, neexistuje. Každý zákazník má pochopitelně jiné nároky, možnosti a preference. Určitě se tedy nevyplatí si naslepo koupit to stejné, které si pochvaluje váš soused nebo známý, protože může mít jiné dispozice domu, a co jemu funguje skvěle, se u vás třeba osvědčit nemusí.

Udělejte si obrázek o tom, jaké existují možnosti (kvalitní tepelná čerpadla si můžete vyzkoušet i naživo v největším showroomu energetických zařízení v ČR, který najdete na pražském Zličíně). V každém případě se ale vždy vyplatí vše zkonzultovat s odborníkem, který by měl na základě zaměření v místě budoucí instalace zhodnotit situaci a s ohledem na vaše osobní požadavky vám doporučit nejlepší řešení.

U nás si bezplatnou schůzku s Woltair expertem můžete sjednat jednoduše online. Velkou výhodou je, že máme v nabídce nejkvalitnější tepelná čerpadla různých světových značek. Nejsme tedy závislí na jednom výrobci a nemáme důvod snažit se zákazníkům vnutit konkrétní zařízení, které by jim pak nemuselo zcela vyhovovat.

Typy tepelných čerpadel

Existuje mnoho různých značek a modelů tepelných čerpadel. Druhy se liší svým výkonem, hlučností, cenou a řadou dalších vlastností. Nejzásadnější rozdíl spočívá v tom, z jakého prostředí získávají teplo (princip tepelného čerpadla totiž spočívá v tom, že teplo nevyrábí, ale odebírá ho z vnějšího prostředí a pomocí otopné soustavy ho dodává do domu –⁠ na podrobné vysvětlení se můžete podívat do článku Jak funguje tepelné čerpadlo).

První otázkou, kterou byste si tedy při výběru měli položit, je, jaký typ tepelného čerpadla vůbec zvolit. Liší se totiž náročností technického provedení, účinností a pochopitelně také cenou.

Tepelné čerpadlo – typy

Tepelné čerpadlo – druhZdroj teplaVýhodyNevýhody
Tepelná čerpadla vzduch-vzduchvzduch z venkovního prostředínízká pořizovací cena, snadná instalacenižší výkon; hlučnost;  vhodná spíš jen do menších objektů, chaty nebo chalupy
Tepelná čerpadla země-vodateplo pod zemským povrchem získávané hlubinným vrtem nebo půdním kolektoremdlouhá životnost, stabilní provoz v celém topném obdobífinančně náročné provedení; vyžadují zemní práce na pozemku
Tepelná čerpadla voda-vodateplo ze spodních vod získávané vrtem nebo ze studněvysoká účinnost, vysoký topný faktornáročná instalace; finančně nákladná
Tepelná čerpadla vzduch-vodavzduch z venkovního prostředísnadná instalace, výborný poměr cena/výkonnižší účinnost než čerpadla země-voda; u některých modelů vyšší hlučnost

Nejlepší tepelná čerpadla pro různé typy staveb

Tepelné čerpadlo se hodí do novostaveb i starších domů. Přečtěte si, kdy se vyplatí vytápění tepelným čerpadlem. Které bude nejlepší volbou pro různé typy objektů?

  • Malé chaty či chalupy – pokud je prostor málo členitý, vystačíte si s tepelným čerpadlem vzduch-vzduch, které můžete využívat i ke chlazení v letních měsících.
  • Rodinný dům s přístupem ke vhodném vodnímu zdroji – zvolit můžete variantu voda-voda – tepelné čerpadlo s vůbec nejvyšší účinností, které nepotřebuje doplňkový zdroj energie, vyžaduje však poměrně náročné technické řešení.
  • Rodinný dům s alespoň malou zahradou – tepelné čerpadlo vzduch-voda je sázka na jistotu, která se hodí téměř do každého běžného domu.
  • Rodinný dům s velkým pozemkem – sem může být vhodné tepelné čerpadlo země-voda s plošným kolektorem.
  • Rodinný dům v husté zástavbě – zvolit můžete tepelné čerpadlo země-voda s hlubinným vrtem, máte-li na pozemku vhodné podloží. Tento typ je velmi efektivní a tichý, navíc nepotřebuje venkovní jednotku.
  • Rodinný dům bez zahrady – vhodným řešením může být tepelné čerpadlo vzduch-voda pro vnitřní instalaci. To může být umístěno v technické místnosti nebo třeba v nepoužívané garáži. K zajištění dostatečné cirkulace vzduchu slouží dva prostupy zdí.
  • Rodinný dům s extrémně nízkou (<3 kW) nebo naopak velmi vysokou (>20 kW) tepelnou ztrátou. V prvním případě bude návratnost relativně dlouhá a vhodným zdrojem tepla zde může být moderní plynový kondenzační kotel nebo i elektrokotel; u domu s velmi vysokou tepelnou ztrátou bude záhodno ji nejprve co nejvíce snížit, abyste neměli vysoké náklady na vytápění.
  • Tepelné čerpadlo s vysokým výkonem nebo více čerpadel zapojených do kaskády můžete využívat také k vytápění bytového domu.

V našich geografických podmínkách jsou pro většinu zákazníků nejlepší tepelná čerpadla vzduch-voda. Ta totiž dosahují kvalitního výkonu, ale přitom jsou snadná na instalaci (nevyžadují zemní práce na pozemku, a pokud máte nedostatek venkovního prostoru, můžete zvolit i typy tepelných čerpadel určené kompletně pro vnitřní instalaci). A navíc jsou cenově dostupná (podívejte se, jaká je cena tepelného čerpadla v roce 2024).

Nejlepší tepelné čerpadlo pro vás

Abyste zvolili pro vaši domácnost skutečně ten nejlepší model tepelného čerpadla, měli byste si zodpovědět několik zásadních otázek. Ty vám položí také Woltair expert při osobní schůzce, aby vám s výběrem pomohl. A na některé z nich narazíte i v online kalkulačce cen tepelných čerpadel, kterou můžete ihned využít k vytvoření nezávazného rozpočtu celého řešení vytápění, včetně všech komponent, práce a dopravy.

Zodpovězení těchto otázek zabere do pěti minut, ale vám změní celý život – pomohou vám totiž vybrat skutečně funkční a kvalitní zdroj vytápění na míru vaší domácnosti.

  • Budete tepelným čerpadlem chtít vedle vytápění také chladit?
  • Chcete tepelné čerpadlo využívat i k ohřevu vody?
  • Jak velký je váš dům a kolik v něm bydlí osob?
  • Čím jste dosud vytápěli vaši domácnost? S tím úzce souvisí to, jak je navržena stávající otopná soustava. Expert na vytápění posoudí, zda k ní bude možné tepelné čerpadlo připojit. V případě, že máte klasické starší radiátory, je nutné vybírat z vysokoteplotních tepelných čerpadel, která dokážou ohřát topnou vodu až na 75 °C. Zatímco pro podlahové topení stačí ohřev topné vody kolem 30 °C.
  • Kolik tepla z domu uniká (například s ohledem na to, je-li dům zateplen)? Expert na tepelná čerpadla tento údaj přesně určí a vypočítá tak tepelnou ztrátu domu. Na základě toho pak posoudí, jak tepelné čerpadlo správně nadimenzovat tak, aby svým výkonem tepelnou ztrátu pokrylo.
  • Žijete v oblasti, kde jsou často nepříznivé povětrnostní podmínky (např. na horách)?
  • Máte dostatek prostoru pro umístění tepelného čerpadla na pozemku, nebo ho budete mít uvnitř domu?
  • Bude mít tepelné čerpadlo v blízkosti obytných místností (včetně sousedních domů)? Pokud ano, je nutné zvolit tichý model. V opačném případě nemusíte hlučnost tepelného čerpadla příliš řešit.

Nejoblíbenější tepelná čerpadla

Stále si nejste jisti, jaké tepelné čerpadlo zvolíte? Nebo jaké je nejlepší tepelné čerpadlo vzduch-voda? Pak by vás mohlo zajímat, která tepelná čerpadla instalujeme nejčastěji. Podívejte se na vybrané řady všech značek, které nabízíme. Naši Woltair experti pro vás připravili recenze tepelných čerpadel. Dozvíte se díky nim například, které tepelné čerpadlo mají sami doma a které modely a druhy tepelných čerpadel jsou mezi našimi zákazníky vůbec nejoblíbenější.

Na našich stránkách najdete recenze tepelných čerpadel předních světových značek

Financování tepelného čerpadla

Jste při výběru výrazně limitováni financemi? Existují i ekonomičtější tepelná čerpadla, která mají velice dobrý poměr cena/výkon. Na kvalitě se však nevyplácí šetřit. Levné tepelné čerpadlo totiž může mít krátkou životnost, vysoké provozní náklady, malou účinnost nebo třeba velkou hlučnost.

Nechcete nebo nemůžete si dovolit investovat do pořízení tepelného čerpadla tak vysokou částku? Místo kompromisu zvolte raději možnost výhodného úvěru na tepelné čerpadlo od Buřinky České spořitelny. Můžete ho tak získat i zcela bez vstupních nákladů a splátky hradit z financí, které každý měsíc ušetříte za energie.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?