Cena tepelného čerpadla v roce 2024

Cena tepelného čerpadla v roce 2024

Zájem o tepelná čerpadla pokračuje. Díky efektivnímu a úspornému provozu pomáhají domácnostem čelit vysokým cenám energií. Od 1. 1. 2024 je jejich pořízení ještě výhodnější – nově totiž podléhají snížené sazbě DPH 12 %.

Zájem o tepelná čerpadla pokračuje. Díky efektivnímu a úspornému provozu pomáhají domácnostem čelit vysokým cenám energií. Od 1. 1. 2024 je jejich pořízení ještě výhodnější – nově totiž podléhají snížené sazbě DPH 12 %.

Topení tepelným čerpadlem se vyplatí

Velká obliba tepelných čerpadel není překvapením. Stále více lidí je volí především kvůli vysokému výkonu čerpadla. Díky způsobu fungování má totiž velice nízké náklady na provoz. To pomáhá účinně čelit vysokým cenám energií. A tak se vám investovaná částka, byť nemalá, rychle vrátí zpátky, právě prostřednictvím úspor za vytápění a ohřev vody.

Ceny tepelných čerpadel závisí na výkonu i zvolené značce

Kolik stojí tepelné čerpadlo? Průměrná cena tepelného čerpadla vzduch-voda pro rodinný dům od Woltair včetně montáže a dopravy se aktuálně pohybuje lehce nad 300 tisíci Kč. Ta je dána také nárůstem zájmu o vyšší výkonové řady tepelných čerpadel.

Pro vaši představu uvádíme orientační ceník tepelných čerpadel (jedná se o ceny samotného zařízení vč. DPH):

  • Tepelné čerpadlo Viessmann Vitocal 200-S 8 kW s průtokovým dohřevem pořídíte za 192 tisíc Kč.
  • Cena tepelného čerpadla LG Therma V o 12kW výkonu je přibližně 213 tisíc Kč (bez komponent, práce a dopravy),
  • zatímco cena tepelného čerpadla LG Therma V s 16 kW je zhruba 221 tisíc Kč.
  • Naše vlastní tepelné čerpadlo WLTR o výkonu 22 kW vyjde na necelých 186 tisíc Kč.

Cenu montáže čerpadla ovlivňuje i její technologická náročnost 

K ceně tepelného čerpadla je třeba připočítat ještě další potřebné komponenty a také náklady na montáž a dopravu. Cena a návratnost tepelného čerpadla země-voda, voda-voda a vzduch-vzduch budou tedy odlišné, protože se jedná o jinak náročná technologická řešení (například u tepelného čerpadla země-voda budete muset počítat i s cenou vrtu atp.). 

Ve Woltair se však zaměřujeme především na montáže tepelných čerpadel vzduch-voda, která jsou v našich podmínkách nejoblíbenější, zejména pro svůj skvělý poměr cena/výkon. Přečtěte si, jak si vedou ve srovnání s ostatními typy, v článku Jaké je nejlepší tepelné čerpadloCena instalace tepelného čerpadla vzduch-voda se pohybuje kolem 40 až 50 tisíc Kč dle technické náročnosti.

Tip: Chcete vědět, na kolik by vyšel celý systém vytápění přímo pro váš dům? Na pár kliknutí vám to nezávazně spočítá naše online kalkulačka ceny tepelného čerpadla

Roli hraje i typ vytápěného objektu a jeho tepelná ztráta

Cena a návratnost tepelného čerpadla se bude lišit také v různých typech vytápěných objektů. Jinak bude nákladné například tepelné čerpadlo pro bytový dům, jinak pro jeden byt nebo pro rodinný dům – ty budou totiž vyžadovat jinou výkonovou řadu tepelného čerpadla. A čím vyšší výkon, tím pochopitelně vyšší cena.

Velkou roli zde hraje i tepelná ztráta domu. Vysoká tepelná ztráta znamená i vysoké náklady na vytápění; čím je naopak nižší (novostavby), tím budou nižší i provozní náklady. To se odrazí i do návratnosti tepelného čerpadla. U starých domů bez zateplení, s velmi vysokou tepelnou ztrátou (nad 20 kW) může být vytápění tepelným čerpadlem neúměrně nákladné); relativně dlouhá návratnost může být i v případě extrémně dobře izolovaných domů (pasivní domy s tepelnou ztrátou do 4 kW).

Investice do snížení tepelné ztráty domu se vždy vyplatí

Chcete návratnost čerpadla zkrátit ještě víc? Možná se vám vyplatí investovat do snížení tepelné ztráty domu. Čím méně vám teplo uniká, tím méně ho potřebujete do domácnosti dodávat. Nemusíte se pouštět hned do rekonstrukce domu; velkou službu udělá i zateplení stropu nebo výměna oken. Pro tyto účely lze čerpat státní dotaci, konkrétně z programu Oprav dům po babičce můžete získat na renovace vedoucí ke snížení energetické náročnosti objektu až milion korun.

Cena a návratnost tepelného čerpadla – modelová kalkulace

Víte, že...? Návratnost tepelného čerpadla úzce souvisí s tím, z jakého zdroje vytápění přecházíte. Detailně to rozebíráme v našem dalším článku. V průměru se návratnost tepelného čerpadla vzduch-voda pohybuje mezi 2 a 7 lety.

2členná rodina v domě o podlahové ploše 100 m2, vysoká míra zateplení, vytápění elektrokotlem, otopné plochy: podlahové vytápění, ohřev vody elektrickým bojlerem.

Původní zdroj vytápěníelektrokotel
Otopné plochypodlahové
Ohřev vodyelektrický bojler
Spotřeba elektřiny za rok15 956 kWh
Tepelná ztráta5,8 kW
Navržené řešenítepelné čerpadlo vzduch-voda Grundig GHP MM8 bez ohřevu TV
Cena celého řešení161 782 Kč
Výše dotace80 000 Kč
Cena po odečtení dotace81 782 Kč
Původní měsíční výdaje za energie9 139 Kč
Měsíční úspora za energie díky TČ5 456 Kč
Úspora energie za rok10,2 MWh
Úspora CO2 za rok4,4 t
Návratnost tepelného čerpadla1,8 let

Dotace na tepelné čerpadlo sníží vaši investici i návratnost až o polovinu

Pokud přecházíte z neekologického zdroje vytápění, můžete zároveň čerpat dotaci na tepelné čerpadlo až 110 000 Kč z programu Nová zelená úsporám a pokrýt tak až 50 % pořizovacích nákladů. Tak zkrátíte návratnost tepelného čerpadla i o polovinu. Nízkopříjmové domácnosti mohou využít i Kotlíkové dotace, které jim pokryjí dokonce až 95 % vstupních nákladů. Příjem žádostí z toho programu běží pouze do 31. 8. 2024.

Tip: Další úspory, a tedy i zkrácení délky návratnosti, vám přinese, když si necháte tepelné čerpadlo zkombinovat s fotovoltaikou. Ta vám pomůže s dodáváním elektřiny pro provoz čerpadla i s ohřevem vody.

Zdá se vám pořizovací cena příliš vysoká? 

Nevzdávejte se myšlenky na moderní úsporné vytápění a nedělejte kompromisy! Abyste si mohli dopřát kvalitní tepelné čerpadlo, které dokáže příjemně vytopit celý váš dům, můžete využít výhodný úvěr na tepelné čerpadlo – ten vám zajistí náš partner – Stavební spořitelna České spořitelny. Úvěrem můžete pokrýt veškeré vstupní náklady, aniž byste narušili rodinný rozpočet. Úspory s tepelným čerpadlem jsou totiž tak vysoké, že z nich pohodlně uhradíte splátky úvěru a ještě i tak ušetříte.

V úvahu berte nejen provozní náklady, ale i pohodlný a ekologický provoz

Při přechodu z vytápění tuhými palivy sice nepocítíte až tak velkou úsporu v nákladech na provoz, ale získáte řadu jiných benefitů, jako je především zcela bezobslužný provoz, nenáročná údržba a čistý vzduch bez škodlivých emisí. I ti, kteří příliš neřeší ekologickou stránku věci, se budou muset vzdát svých „čoudících“ komínů –  už 1. 9. 2024 totiž začne platit zákaz provozu starých kotlů 1. a 2. emisní třídy.

Rychlá a spolehlivá instalace a velký výběr značek

Víme, jak je pro vás důležité teplo domova, proto spolupracujeme pouze s kvalitními značkami, které nám dokážou zajistit pravidelné a spolehlivé dodávky tepelných čerpadel. Z nich jsme sestavili nejširší portfolio na trhu, z nějž si budete moct vybrat vhodné řešení v různých cenových hladinách.

Tepelná čerpadla z našich skladových zásob, kterých máme aktuálně přes 600 napříč 7 značkami, vám nainstalujeme do 50 pracovních dní od hotové stavební připravenosti. A pokud to nestihneme, dáme vám slevu 50 % z celé zakázky. Kontaktujte nás ještě dnes a informujte se, které modely máme právě skladem.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?