Získejte až milion na renovaci díky programu Oprav dům po babičce

Získejte až milion na renovaci díky programu Oprav dům po babičce

Zateplit dům, vyměnit okna nebo si pořídit tepelné čerpadlo či fotovoltaiku můžete, aniž byste sáhli na rodinné úspory. Program Oprav dům po babičce, který se pro vlastníky rodinných domů spustil 26. 9. 2023, nabízí až milion Kč na komplexní renovaci. Prostředky můžete čerpat i předem, případně je nakombinovat se zvýhodněným úvěrem od stavební spořitelny.

Na co můžete tuto dotaci čerpat?

Podpora z programu Oprav dům po babičce pomůže domácnostem snížit náklady na energie, a to díky následujícím opatřením. Ta můžete i libovolně kombinovat a získat tak bonus 10 000 Kč za každé podporované opatření. Dotací můžete pokrýt až 50 % způsobilých výdajů – což jsou stejné principy, na kterých funguje i klasická Nová zelená úsporám. Ta ale, na rozdíl od programu Oprav dům po babičce, nenabízí tak vysokou podporu na zateplení, ani neumožňuje čerpat prostředky předem.

OpatřeníMax. podpora Oprav dům po babičceMax. podpora NZÚ
Zateplení domu1 000 000 Kč950 000 Kč
Fotovoltaika200 000 Kč200 000 Kč
Fotovoltaický ohřev vody45 000 Kč45 000 Kč
Tepelné čerpadlo vzduch-voda100 000 Kč100 000 Kč
Řízené větrání s rekuperací105 000 Kč105 000 Kč
Nabíjecí stanice pro elektromobil15 000 Kč15 000 Kč
Zachytávání dešťové a odpadní vody105 000 Kč105 000 Kč

 

Tip: Na další možnosti dotací se můžete podívat přímo na oficiální stránky Nová zelená úsporám.

Pozor – dotaci z programu Oprav dům po babičce můžete získat pouze v případě, že jedno z realizovaných opatření bude zateplení domu. Pokud si tedy chcete nechat podpořit například výměnu starého kotle na za tepelné čerpadlo, musíte současně realizovat i zateplení domu, na nějž rovněž získáte dotaci, navíc i s kombinačním bonusem. Pokud svůj dům zateplovat nechcete, musíte si o dotaci na tepelné čerpadlo (nebo jiné zvolené opatření) požádat v rámci klasické NZÚ.

Jaké jsou podmínky programu Oprav dům po babičce?

Program Oprav dům po babičce má výhodnější podmínky než klasická NZÚ, zároveň je ale určena jen pro určitý okruh žadatelů. Primárně má cílit především na mladé rodiny s dětmi, které by si jinak nemohly dovolit zainvestovat do nového bydlení.

  • Žadatel musí být ekonomicky aktivní. To znamená, že se může jednat zejm. o zaměstnance, podnikatele a živnostníky, zletilé pracující studenty a rodiče na mateřské dovolené. Pro domácnosti složené z osob pobírající starobní nebo invalidní důchod 3. stupně je určen dotační program Nová zelená úsporám Light.
  • Žádný z členů domácnosti nesmí vlastnit jinou nemovitost určenou k bydlení.
  • Žadatel musí mít v domě trvalé bydliště alespoň následujících 10 let.
  • Součástí realizovaných opatření musí být i zateplení nemovitosti.
  • Na každé nezaopatřené dítě lze získat bonus 50 000 Kč, na dítě ve střídavé péči 25 000 Kč.
  • Bonus 10 % na domy, které se nachází ve znevýhodněných krajích či regionech. Kompletní soupis obcí s podporou státu najdete na speciální stránce NZÚ.
  • Pokrýt se dá až 50 % způsobilých výdajů.
  • Prostředky možno čerpat i předem.
  • Od roku 2024 půjde dotaci nakombinovat se zvýhodněným úvěrem od stavební spořitelny a pokrýt tak veškeré vstupní náklady bez nutnosti sahat na rodinné úspory.

Zajistěte si maximální úspory energií díky dotační podpoře

Dotační podpora opatření, které vedou k energeticky úspornému a zároveň ekologickému bydlení, je v současnosti skutečně bohatá. Na přehled dotačních novinek platných od září 2023 se můžete podívat do samostatného článku. Byla by škoda tyto možnosti nevyužít. I kdyby se ukázalo, že nesplňujete podmínky pro žadatele Oprav dům po babičce, je tu i klasika v podobě NZÚ, pro nízkopříjmové domácnosti NZÚ Light nebo Kotlíkové dotace. Tím, že investujete do těchto opatření, investujte do své budoucnosti i do ochrany prostředí, v němž všichni žijeme.

Kontaktujte naše dotační specialisty a nechte si poradit, který program je určen pro vás a jak z něho získat maximum. Nainstalujeme vám tepelné čerpadlo, fotovoltaiku, solární ohřev vody nebo nabíjecí stanici pro elektromobil – špičkové technologie, s nimiž ročně ušetříte až 80 % výdajů za energie. Žádosti o dotaci z NZÚ rádi vyřídíme za vás; u všech ostatních programů vám poskytneme veškerou potřebnou dokumentaci a poradíme, jak na to. Pomůžeme i s vhodným financováním a zajistíme následný servis. Zkrátka – postaráme se o vaši zakázku od A do Z. Na Woltair se můžete spolehnout!

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?