Tepelná ztráta domu a jak ji snížit na minimum

Tepelná ztráta domu a jak ji snížit na minimum

Chcete skutečně ušetřit za energie? Recept je snadný: nejdřív se pokuste co nejvíc snížit úniky tepla. A pak si posviťte na zdroj vytápění. Je dostatečně účinný a úsporný? Výdaje za elektřinu a plyn tak můžete snížit o desítky procent.

Chcete skutečně ušetřit za energie? Recept je snadný: nejdřív se pokuste co nejvíc snížit úniky tepla. A pak si posviťte na zdroj vytápění. Je dostatečně účinný a úsporný? Výdaje za elektřinu a plyn tak můžete snížit o desítky procent.

Snížit tepelné ztráty se vyplatí. Na financování nejste sami

Proč je tak důležité pořešit nejdřív tepelné ztráty? Je velký rozdíl, jestli ve velké zimě potřebujete dům vytápět na 6 kW, nebo na 20 kW. A pocítíte ho nejen na vlastní kůži, ale také na stavu vašeho účtu. Při současných cenách energií se to totiž pořádně prodraží.

Úniky tepla můžete omezit řadou způsobů. Některé vás vyjdou na pár korun a přikročit k nim můžete hned. Do těch, do nichž se pustíte doslova od podlahy, budete muset investovat víc, ale i tato částka se vám brzy vrátí zpět. S financováním zateplení nebo celé rekonstrukce vám navíc pomohou dotační programy od státu – zejména nový program Oprav dům po babičce, z nějž můžete na renovace vlastního bydlení čerpat až milion korun.

Co je to tepelná ztráta domu a jak ji určit

Tepelná ztráta objektu je množství tepla, které celkem unikne z domu za jednu hodinu, a udává se v kW. Měří se při venkovních teplotách -12 °C až -18 °C (konkrétní teplota se určuje podle toho, kde se daná nemovitost nachází; pokud chcete vědět více, podívejte se na přehled na odborném portále TZB-info, kde uvidíte venkovní výpočtové teploty dle jednotlivých okresů). Závisí tedy i na tom, kde se daná nemovitost nachází (neboli: kdybyste svůj dům přenesli z nížiny do hor, bude mít jinou tepelnou ztrátu).

Do tepelné ztráty se počítají veškeré úniky tepla, tedy přes všechny stavební prvky (zdi, střechu), ale také přes různé otvory a škvíry a při větrání. Jak zjistit tepelné ztráty domu? Údaj o tepelné ztrátě je uveden v projektové dokumentaci nebo v energetickém štítku nemovitosti. Pokud ho neznáte, dá se spočítat, ale pro laika je to poměrně náročné. Existují k tomu různé online nástroje, s jejichž se dá orientačně vypočítat tepelná ztráta domu. Kalkulačka, která vám to umožní, se nachází například na zmiňovaném portále TZB-info. Potřebujete do ní ale zadat řadu parametrů vaší stavby, například:

  • vnější objem vytápěné zóny budovy,
  • podlahovou plochu,
  • typ a tloušťku tepelné izolace obvodových stěn,
  • prostupnost oken a dveří,
  • typ střechy a tloušťka jejího zateplení.

Tepelná ztráta domu – výpočet

Pro jednoduchý výpočet tepelných ztrát potřebujete znát specifickou potřebu tepla vaší nemovitosti (q [W/m2]). Tu pak jen vynásobíte vytápěnou obytnou plochou v m2.

specifická potřeba tepla × vytápěná obytná plocha = tepelná ztráta

Orientační tepelná ztráta domu v kw (vytápěná obytná plocha 100 m2)

 tepelné ztráty pasivního domutepelné ztráty nízkoenergetického domutepelné ztráty domu z r. 2000tepelné ztráty domu z 80. lettepelné ztráty starého domu z 50. let
se zateplenímméně než 1,5 kW3 kW6 kW9 kW12 kW
bez zateplení--9 kW14 kW30 kW

 

Vy se ale žádnými výpočty zatěžovat nemusíte. Od toho tu jsou naši experti na vytápění. Pokud si chcete udělat představu, orientační výpočet tepelné ztráty domu za vás provede naše online kalkulačka tepelných čerpadel. Ta na základě vámi zadaných parametrů spočítá, jaká přibližně tepelná ztráta je, a jak výkonné vytápění bude potřeba, aby tepelnou ztrátu pokrylo. Naklikáno budete mít do minuty a vygenerovanou nabídku získáte ihned.

Pozor na tepelné mosty a vazby

Tepelné mosty jsou místa stavby, která nemají tepelně izolační schopnosti a pokud nejsou vhodně chráněná, uniká právě tudy spoustu tepla. Typicky se jedná o železobetonové nosné konstrukce, okna nebo kdysi tak oblíbené luxfery. Tepelné vazby jsou místa, kde se stýkají dvě stavební konstrukce. Ty také mohou mít nižší tepelně izolační vlastnosti. Jedná se například o rohy a kouty místností.

Tepelné mosty i vazby se dají snadno odhalit termodiagnostikou, při níž se pomocí infračerveného světla zmapuje objekt a určí se kritická místa, kde dochází k únikům tepla. Toto měření se provádí, když je rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou alespoň 10 °C, aby byly dobře patrné teplotní kontrasty.

Pokud uvažujete o zateplení domu, je potřeba ho naprojektovat právě s ohledem na tato problematická místa.

Kvalitní okna chrání před chladem i hlukem

Až 40 % celkových tepelných ztrát mají na svědomí okna a dveře. Proto si určitě zkontrolujte, zda vám právě tudy neodchází víc tepla, než je nutné. Případná výměna oken nebo dveří je i po finanční stránce celkem únosná a díky úsporám za vytápění, které vám přinese, se vám investovaná částka brzy vrátí.

Máte-li stará okna, určitě se vám vyplatí, když je necháte vyměnit alespoň za dvojskla. Součinitel prostupu tepla díky tomu klesne na polovinu. Ještě větší izolační schopnosti mají trojskla, ta ale mají určité nevýhody:

  • vyšší pořizovací cena,
  • výrazně vyšší hmotnost – představují větší zátěž pro okenní kování, pokud často otevírají dokořán; proto jsou určené především pro větrání ventilačním vyklápěním,
  • nižší propustnost slunečního záření.

Trojskla mají vedle výborné tepelné také izolaci zvukovou. Skvěle se proto hodí do míst s vysokou hlučností, jako jsou rušné ulice či silnice, blízkost železniční trati apod. Proto může být skvělým řešením tyto dva typy skel v domě nakombinovat a do oken, která jsou orientována do klidných částí, zvolit dvojskla, a do rušných částí trojskla.

  • Bez velkých investic se dají okna izolovat také pomocí speciální fólie, která starším oknům zajistí podobné vlastnosti, jako by byla opatřena dvojskly. Zároveň díky ní nekondenzuje na sklech tolik vlhkosti.
  • Určitou míru izolace zajistí i bezpečnostní fólie na oknech.
  • Pomohou i žaluzie, předokenní venkovní rolety a další stínicí technika.

Utěsnění otvorů a škvír

Teplo může ve velkém unikat třeba přes nedoléhající okna nebo dveře a také dalšími skulinami. Utěsnit takové spáry je hračka a výsledek k nezaplacení.

  • Netěsnosti mezi okenním rámem a křídlem jednoduše vyřeší výměna těsnění za nové silikonové.
  • Pokud nedostatečně těsní spoj mezi oknem a přiléhající zdí, pomůže aplikace akrylátového tmelu.
  • Neuniká vám teplo také dveřmi? Základem jsou kvalitní vchodové dveře, které zabrání nejen příchodu nezvaných návštěvníků, ale také odchodu drahocenného tepla. Přesvědčte se, zda dveře mají funkční těsnění a správně přiléhající práh, aby teplo neunikalo kolem nich ani pod nimi.

Tip: Chcete se ujistit, zda vám neuniká teplo škvírami mezi okny či dveřmi? Stačí k nim přiblížit hořící svíčku a pozorovat, jestli se plamen nezačne třepetat. Pokud ano, právě jste odhalili místo, kudy k vám z venku profukuje.

Napadlo vás ale, že k tepelným ztrátám může docházet třeba i nepoužívaným komínem? Pokud ho doma máte, nechte ho opatřit vhodným uzávěrem.

Zateplení střechy či stropu

U starších domů se zateplení střechy a izolace stropů příliš neřešila. Kvůli tomu pak může zbytečně unikat přibližně 20 % tepla. Teplý vzduch totiž přirozeně stoupá nahoru a pokud chybí dostatečná izolace, rychle se zde opět ochlazuje.

Kvalitní zateplení celého krovu je obvykle otázkou stovek tisíc korun. Pokud do něj tolik investovat nechcete, dá se zateplit alespoň podlaha na půdě. Vyžít k tomu se dá například klasický polystyren, minerální vlna nebo stále oblíbenější foukaná izolace.

Obvodové zdi

Přes venkovní zdi může unikat dalších až 30 % tepla. Zdi sice nejsou tak propustné jako třeba okna, ale mají velkou plochu. Nejúčinnější je zateplení zdí zvenku. Nejčastěji se k tomu používá polystyren. Ten je relativně levný, ale nepropouští dobře vlhkost, která se kvůli tomu může držet v interiéru a způsobovat vám komplikace. Vhodnějším, ale také i dražším řešením je minerální fasádní vata, která je nejen propustnější vůči vlhkosti, ale zároveň je i nehořlavá, a tedy bezpečnější z hlediska požární ochrany.

Tip: Pokud zateplujete polystyrenem, ujistěte se nejprve, že se vám ve stěnách nedrží vlhkost. Pokud ano, musíte nejdřív odstranit její příčinu, a teprve pak nechat stěny zateplit. Jinak budete v budoucnu doma válčit s plísněmi. Minerální vata si s mírnou vlhkostí stěn dokáže poradit i sama.

Úniky tepla při přípravě teplé vody a v rozvodech

Ke zbytečným ztrátám tepla dochází také při ohřevu vody a jejím rozvodu po domě.

  • Máte starý neúsporný bojler? Možná by stálo za to ho vyměnit.
  • Ohříváte jen tolik vody, kolik spotřebujete? Nemáte zbytečně velký zásobník teplé vody?
  • Ohřev vody lze přímo propojit s vytápěním a být tak efektivnější.
  • Nejvíc ušetříte, budete-li ohřívat vodu pomocí obnovitelných zdrojů. Ideálně fotovoltaikouTou ročně ušetříte až 70 % nákladů na ohřev vody. Fotovoltaický ohřev vody je stále oblíbenější a je dobře dostupný i pro nízkopříjmové domácnosti, které na něj mohou čerpat až 90 000 Kč z programu NZÚ Light.
  • Je na rozvodech vhodná tepelná izolace, aby se po cestě teplá voda neochlazovala?
  • Nemáte zbytečně dlouhé vedení? Voda by se měla ohřívat co nejblíže místu, kde ji budete odebírat. Ideálně do dvou metrů.

Zbytečné výdaje za vytápění

  • Vytápíte na příliš vysokou teplotu? V českých domácnostech není výjimkou teplota přes 24 °C. Každý stupeň, o který požadovanou teplotu snížíte, znamená snížení provozních nákladů na vytápění minimálně o 2,5 %. Nejde však jen o peníze, ale především o zdraví. Přetopené místnosti vám totiž mohou způsobit zdravotní komplikace.
  • Topíte pánu bohu do oken? Topení „na plné pecky“ a k tomu celý den otevřená ventilačka. Klasická kombinace, která vás zbytečně připravuje o peníze. Větrejte vždy krátce, zato intenzivně.
  • Máte zakryté radiátory? Náklady navíc vám způsobí, když budete mít radiátory zastavěné nábytkem, závěsy nebo třeba obložené dřevem.

Výměna zdroje vytápění vám ušetří až ⅔ nákladů

Udělali jste maximum pro to, abyste snížili úniky tepla? Teď se posuňte ještě o úroveň výš a investujte do maximálně účinného a úsporného zdroje vytápění – ideálně do tepelného čerpadla. Taková investice, byť není zrovna malá, vám pomůže snížit náklady na vytápění až o ⅔, pokud přecházíte z vytápění elektrokotlem, nebo o polovinu, pokud jste dosud topili plynovým kotlem. Vaše peníze tak budete mít díky úsporám za energie zpět v průměru za 2–7 let (přečtěte si: Cena a návratnost tepelného čerpadla v roce 2024).

Vyplatí se tepelné čerpadlo, i když jsou tepelné ztráty domu pořád vysoké? Ano! Karel Náprstek, expert na tepelná čerpadla, vysvětluje: „Na první pohled to možná vypadá paradoxně, ale čím větší je tepelná ztráta domu, tím víc při vytápění tepelným čerpadlem ušetříte. Tepelné čerpadlo je totiž mimořádně účinné, takže mu na pokrytí tepelné ztráty stačí dodat 3krát méně elektrické energie, než kdybyste používali elektrokotel. Když ale tepelnou ztrátu snížíte, ušetříte za vytápění samozřejmě ještě víc.“

Jak to, že má tepelné čerpadlo tak vysokou účinnost a na kolik vyjde jeho provoz? Vše podrobně vysvětlujeme v článku Výkon tepelného čerpadla a jaké jsou náklady na provoz. Nebo rovnou kontaktujte naše experty na vytápění a nechte si poradit, jak můžete co nejvíc ušetřit za energie a topit co nejefektivněji.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?