Chlazení tepelným čerpadlem: účinné a ekologické řešení pro letní měsíce

Chlazení tepelným čerpadlem: účinné a ekologické řešení pro letní měsíce

Tepelná čerpadla jsou známa především jako efektivní zdroj vytápění rodinných domů. Ne každého ale napadne, že je zároveň můžete využít i k ochlazování interiéru v horkých dnech. Jak to funguje? A jaké výhody má chlazení tepelným čerpadlem? Čtěte dál a dozvíte se to!

Tepelná čerpadla jsou známa především jako efektivní zdroj vytápění rodinných domů. Ne každého ale napadne, že je zároveň můžete využít i k ochlazování interiéru v horkých dnech. Jak to funguje? A jaké výhody má chlazení tepelným čerpadlem? Čtěte dál a dozvíte se to!

Princip chlazení tepelným čerpadlem

Chlazení tepelným čerpadlem funguje na stejném principu jako vytápění, ale proces je obrácený. Místo toho, aby tepelné čerpadlo odebíralo teplo z vnějšího prostředí a přenášelo ho do interiéru, teplo z interiéru naopak odebírá a vypouští ho ven. Tím se dosáhne kýženého chladicího efektu. Takto chladit můžete téměř každým tepelným čerpadlem, musí však mít reverzibilní funkci, případně je potřeba ho ještě doplnit o další komponenty. 

Chlazení tepelným čerpadlem tedy není problém. Určitě ale to, že byste čerpadlo chtěli používat jak k vytápění, tak i ke chlazení, sdělte expertovi na tepelná čerpadla hned na začátku, aby s ohledem na to pro vás vybral vhodný model a navrh optimální řešení pro instalaci, abyste mohli zvlášť ovládat okruh pro vytápění, chlazení, případně i pro ohřev vody.

Aktivní a pasivní chlazení

Existují dva typy chlazení tepelným čerpadlem: aktivní a pasivní. Ty se liší svou účinností a provozními náklady. Pro aktivní chlazení jsou určena tepelná čerpadla vzduch-vzduch a vzduch-voda, pro pasivní chlazení čerpadla země-voda a voda-voda.

Pasivní chlazení (neboli volné chlazení či freecooling)

Pasivní chlazení pracuje s přirozenou teplotou okolí. Teplo z vnitřního prostoru se při něm odebírá a následně odvádí ven (například do země nebo do podzemní vody). Při pasivním chlazení není potřeba kompresor, což výrazně snižuje provozní náklady. Takové chlazení je téměř zdarma, stačí k němu pouze chod oběhového čerpadla. Na principu pasivního chlazení mohou fungovat čerpadla země-voda, případně také voda-voda. Tyto typy čerpadel naopak neumožňují aktivní chlazení, protože nemají reverzní ventil, o němž bude řeč dále.

Aktivní chlazení

Při aktivním chlazení tepelným čerpadlem vzduch-voda se nežádoucí teplo z domu odvádí do vnějšího prostředí pomocí kompresoru, a tedy za použití elektřiny. Tento obrácený proces přenosu tepla umožňuje tzv. reverzní ventil, který zajišťuje obrácení toku chladicí kapaliny v systému. Když je ventil v jedné pozici, tepelné čerpadlo funguje jako topení; když je ve druhé, funguje jako klimatizace.  Reverzní ventil využívá čerpadlo i v zimě, a to k odstranění námrazy z výparníku. Tepelná čerpadla vzduch-vzduch přenášejí teplo přímo pomocí ventilátoru

Aktivní chlazení je energeticky (a tedy i finančně) nákladnější, ale na druhou stranu značně účinnější a lépe ovladatelné.

Tip: Chcete v létě chladit dům tepelným čerpadlem, ale nechcete mít takové vydání za energie? Zvažte kombinaci tepelného čerpadla s fotovoltaikou. Ta vám bude v sezóně vyrábět potřebnou elektřinu z volně dostupného a v podstatě neomezeného zdroje energie – ze slunce.

Které otopné soustavy se hodí pro chlazení?

Aby chlazení interiéru efektivně fungovalo, je zapotřebí nejen vybrat vhodné tepelné čerpadlo, které se bude pro váš případ nejlépe hodit, ale také se ujistit, že stávající otopná soustava chlazení umožňuje.

Pro chlazení tepelným čerpadlem je ideální podlahové vytápění. Voda, která v něm cirkuluje, může být použita jak pro přenos teplé, tak i studené vody. Díky rovnoměrnému rozložení chladu v místnosti poskytuje podlahové vytápění příjemné a komfortní chlazení. K chlazení lze použít i stropní systém, není-li podlaha pro instalaci topné soustavy vhodná.

Klasické radiátory se pro chlazení bohužel nehodí. Jsou navrženy primárně pro vytápění a jejich účinnost by pro účely chlazení byla výrazně nižší, nedokáží totiž chlad přenášet do okolního vzduchu dostatečně efektivně. Navíc by docházelo ke kondenzaci vlhkosti na povrchu radiátorů a jejich rozvodů. Vhodné nejsou ke chlazení ani teplovzdušné systémy s ventilačním provozem.

Pokud si nejste jisti, zda se vaše otopná soustava hodí i pro chlazení, proberte to s expertem. V případě potřeby lze zvolit i alternativní chladicí metody (například vodní chladiče), případně zainvestovat do „podlahovky“, která se vám odmění nízkými provozními náklady i v zimním období, kdy s její pomocí budete komfortně vytápět.

Výhody chlazení tepelným čerpadlem

Chlazení tepelným čerpadlem má několik klíčových výhod:

  1. Energetická efektivita: Tepelná čerpadla jsou vysoce energeticky efektivní. Mohou dodat několikanásobně více chladu nebo tepla, než kolik při tom spotřebují energie (jejich účinnost může dosahovat až 350 %).
  2. Komfort: Tepelná čerpadla poskytují rovnoměrné a příjemné chlazení (či vytápění) po celý den.
  3. Flexibilita: Tepelná čerpadla mohou zajišťovat vytápění, ohřev vody i chlazení. Každou z těchto funkcí můžete snadno regulovat a dopřávat si celoroční domácí pohodlí.
  4. Ekologická udržitelnost: Tepelná čerpadla využívají obnovitelné zdroje energie a neprodukují žádné škodlivé emise. Bez přehánění je tak můžeme označit jako energetické zařízení budoucnosti.

Jak vybrat tepelné čerpadlo pro chlazení

Při výběru tepelného čerpadla je důležité zkontrolovat, zda má funkci reverzního chlazení. Dalším faktorem, který je třeba vzít v úvahu, je velikost a izolace budovy, klimatické podmínky a vaše specifické požadavky na chlazení. A samozřejmě také to, jaké další funkce tepelného čerpadla budete chtít využívat. To nejvhodnější zařízení ale nemusíte hledat sami. Kontaktujte naše Woltair experty a nechte si navrhnout to nejlepší řešení na míru vašim potřebám.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?