Velké srovnání zdrojů vytápění. Který se vám nejvíc vyplatí?

Velké srovnání zdrojů vytápění. Který se vám nejvíc vyplatí?

Řešíte, čím vytápět dům a uvažujete o novém zdroji tepla? Říkáte si, jestli kotel, který máte, je skutečně tou nejlepší možností? Máte obavu, že trendy ve vytápění jsou jenom reklamní triky a vy se pod jejich tlakem rozhodnete špatně a za pár let toho budete litovat? Vybírejte chytře, s otevřenou myslí a nechte si poradit od nestranných expertů.

Co všechno brát při výběru zdroje tepla do úvahy?

Při výběru zdroje tepla pro vytápění domu se často zaměřujeme jen na jeden parametr a ostatní přehlížíme (třeba na pořizovací cenu nebo náklady na provoz). Jenže roli jich hraje daleko víc. Sepsali jsme pro vás ty nejdůležitější:

  • pořizovací náklady
  • provozní náklady
  • dotační podpora
  • dostupnost paliva
  • požadavky na prostor a umístění
  • náročnost obsluhy
  • potřebná údržba a servis
  • komfort
  • spolehlivost a životnost
  • čistota domácnosti
  • vliv na životní prostředí

Pořizovací versus provozní náklady

Pořizovací cena je patrně to první, co vás při výběru „trkne“ do očí. Asi málokomu se chce do nového zdroje vytápění investovat statisíce, když jsou dostupné i ty za pár desítek tisíc korun. Jedna věc jsou však náklady na pořízení, a druhá, na kolik vás pak vyjde samotný provoz. Tento kontrast je nejlépe patrný u porovnání tepelného čerpadla s elektrokotlem.

Elektrokotel, nebo tepelné čerpadlo: Porovnání nákladů na vytápění

Tenhle rozdíl je asi nejvíc viditelný při rozhodování elektrokotel vs. tepelné čerpadlo. V obou případech se jedná o elektrické vytápění domu. Zatímco elektrokotel seženete třeba za 30 000 Kč, čerpadlo vás může stát až desetkrát tolik.

Jenže… podívejte se do tabulky na konci článku a zjistíte, jak propastně se budou lišit náklady na vytápění elektřinou, když budete mít tepelné čerpadlo, nebo elektrokotel. U elektrokotle to při současných cenách elektřiny může být klidně 140 000 Kč ročně, zatímco u tepelného čerpadla, které má účinnost až 350 %, to bude jen třetina. Vítěz souboje tepelné čerpadlo vs. elektrokotel je tedy jasný.

Tip: Zajímá vás, jaká je návratnost tepelného čerpadla? Přečtěte si článek.

Pokud jste tedy dosud topili elektrokotlem a uvažujete o tepelném čerpadle, tak vězte, že pořizovací náklady se vám – díky úsporám za provoz – mohou vrátit už za dva roky (podrobný výpočet najdete v článku Výkon tepelného čerpadla a jaké jsou náklady na provoz). Stejného vítěze bude mít i porovnání provozních nákladů tepelné čerpadlo, nebo plynový kotel. S tepelným čerpadlem budou náklady přibližně poloviční.

Když je vyšší pořizovací cena překážkou

Návratnost výrazně zkrátí možnost čerpat na nový zdroj vytápění státní dotace. To však lze pouze na ekologická topidla, jako jsou kotle na biomasu či tepelná čerpadla.

Tip: Pokud je pro vás pořizovací cena překážkou, můžete k jejímu pokrytí využít výhodný úvěr na tepelné čerpadlo, který vám zajistí náš partner – Buřinka od České spořitelny. Splátky pak budete jednoduše hradit z úspor za energie, takže úvěr nezatíží váš rodinný rozpočet.

Typ vytápění s ohledem na tepelnou ztrátu domu

Do domů s běžnou tepelnou ztrátou si můžete vybírat z různých zdrojů tepla a najít hned několik vhodných variant. Ale u objektů, které mají velmi nízké nebo naopak extrémně vysoké úniky tepla, bude třeba volit obzvlášť obezřetně, abyste ve výsledku neměli příliš vysoké provozní náklady nebo velmi dlouhou návratnost investice do nového vytápění.

  • domů s velmi vysokou tepelnou ztrátou (cca nad 20 kW) bude potřeba zvolit zdroj tepla se skutečně nízkými náklady na provoz (vytápění tuhými palivy). A ideálně časem zainvestovat do snížení úniků tepla. I výměna oken nebo dveří nebo například zateplení stropu může být velkým přínosem. Navíc na tato opatření můžete čerpat státní dotaci z programu Nová zelená úsporám.
  • Naopak u objektů s velmi nízkou tepelnou ztrátou, jako jsou pasivní domy, není nutné investovat do nákladných zdrojů tepla, které se pyšní velmi úsporným provozem. Náklady na vytápění pasivního domu jsou totiž tak jako tak velmi nízké. Pokud si pořídíte drahý zdroj tepla, může být v tomto případě jeho návratnost neúměrně dlouhá. Zde může postačit i obyčejný elektrický přímotop.

Dostupnost paliva a jeho ukládání

Vytápění tuhými palivy, ale například i plynem, je relativně levné. Výrazně levnější než vytápění domu elektřinou. Má to však svá ALE. U plynu je to pochopitelně nutnost plynové přípojky (které ne všude jsou, na rozdíl od elektřiny) a nejistota, jak to v budoucnu bude s jeho dodávkami a cenou. 

Tuhá paliva zase musíte objednávat a někde uskladňovat. Pro vaši představu: na rok to může být kolem 57 „metráků“ uhlí nebo dřevních pelet (vycházíme z modelového příkladu níže).

S tím úzce souvisí nároky na prostor. A to jednak pro ukládání paliva, ale také pro umístění samotného zařízení

  • Například elektrokotel zabere jen málo místa a můžete si ho dát prakticky kamkoliv.
  • U zařízení, které bude mít například automatický podavač paliva nebo akumulační nádrž, to bude prostoru více. 
  • U tepelného čerpadla žádné palivo potřebovat nebudete, ale potřebujete místo pro vnitřní a venkovní jednotku, přičemž tu venkovní je důležité nainstalovat podle určitých pravidel, aby byla zachována jeho maximální účinnost. A zároveň, aby čerpadlo nerušilo vás ani sousedy hlukem. Právě hlučnost tepelných čerpadel – zejména starších nebo méně kvalitních modelů – je vedle vyšších pořizovacích nákladů považována za hlavní nevýhodu tepelného čerpadla.

Plynový kondenzační kotel nezabere moc místa (seženete i takové, které mají rozměry klasické „karmy“), ale musíte ho mít napojený na odvod zplodin a také na odvod kondenzátu (tedy na komín a na odpad).

Možnosti vytápění rodinného domu: Bezpracnost versus každodenní rozcvička u špalku

Elektrokotel, plynový kotel nebo tepelné čerpadlo si necháte zapojit a už vesele topíte, aniž byste museli hnout prstem. Daň za levné vytápění kotlem na tuhá paliva je ta, že do nich musíte pravidelně přikládat. Nebo zvolit dražší variantu s automatickým podavačem. Ale ani ten nevydrží podávat donekonečna. To může být problém, když se rozhodnete v zimě vyrazit třeba na hory nebo do teplých krajin, a nechcete dům mezitím nechat vymrznout.

Jsou ale i tací, kteří na pravidelnou rozcvičku při štípání dřeva a přikládání nedají dopustit, a pochvalují si každodenní pohyb na čerstvém vzduchu. To ale nemusí vyhovovat každému. Zejména ve vyšším věku pak oceníte, když vám to doma topí „samo“.

Další náklady na vytápění a starosti s údržbou

U topidel, která vyžadují odvod spalin, to bude nutnost pravidelného čištění komína. U plynových kotlů zase pravidelné revize. U vytápění pomocí elektřiny veškeré tyto starosti odpadají. U tepelného čerpadla jsou doporučené roční servisní prohlídky, které ale pomáhají značně prodloužit jeho životnost.

Pohoda, klid a nohy v teple

U moderních zařízení, jako je tepelné čerpadlo, určitě oceníte snadné intuitivní ovládání, které můžete provádět i na dálku. A přesné nastavení požadované teploty, kterou pak systém v domě konstantně udržuje, ať je venkovní teplota jakákoliv. Největší teplotní komfort přináší kombinace s podlahovým vytápěním, které zároveň pomáhá zachovávat optimální vlhkost a zdravé klima.

U topidel s přikládáním vás budou čekat teplotní výkyvy a horko v blízkosti zařízení, zatímco dál od něj větší chlad. Také vzduch se nadměrně vysušuje a v domě je i výrazně vyšší prašnost (obzvlášť v případě uhlí).

Čistota vzduchu a ekologie

Spalovací kotle znamenají, že budete mít ovzduší kolem domu zaneřáděné emisemi CO2. To pocítíte bezprostředně na vlastní nos, ale v konečném důsledku to samozřejmě ovlivňuje klima celé planety a neměli bychom před tím zavírat oči.

Nezapomínejme na to, že emise vznikají nejen při samotném provozu, ale také při výrobě paliva

  • Například u elektrokotle to na první pohled vypadá, že žádné emise nevznikají. Když ale vezmete do úvahy i výrobu elektřiny, kterou potřebuje k provozu, produkuje téměř tolik emisí jako kotel na uhlí.
  • Tepelné čerpadlo je sice také poháněno elektřinou, ale té potřebuje dodat oproti elektrokotli jen třetinu. Díky tomu je toto elektrické vytápění rodinného domu nejekologičtějším zdrojem vytápění, hned po kotlích na biomasu.
  • Snížit ekologickou zátěž vytápění na elektřinu můžete tak, že zdroj tepla zkombinujete s fotovoltaikou, která vám bude vyrábět elektřinu vlastní, a to z obnovitelných zdrojů.
  • Při topení dřevem a produkty z něj vzniká určité množství emisí, ale s ohledem na celý životní cyklus stromu se to bere tak, že je produkce emisí nulová – stromy totiž během svého růstu absorbují CO2 a jejich spalováním se tyto emise zase uvolní, ale nevznikají další.

Pozor, už od 1. 9. 2024 začíná platit zákaz používání kotlů, které nesplňují alespoň 3. emisní třídu? Pokud tedy máte topidlo starší, chtě nechtě ho budete muset vyměnit, jinak vám může hrozit pokuta až 50 000 Kč. Na výměnu už je skutečně nejvyšší čas, abyste v létě nenarazili na plnou kapacitu instalačních firem. 

My vás ale ve štychu nenecháme, ani když se budete rozhodovat „za pět minut dvanáct“. Tepelné čerpadlo ze skladových zásob vám totiž nainstalujeme do 50 dní od hotové stavební připravenosti.

Srovnání nákladů na vytápění a výhod a nevýhod nejčastějších zdrojů tepla

Zajímá vás, jaké je nejlevnější vytápění rodinného domu? Podívejte se na vyčíslení nákladů a shrnutí silných a slabých stránek různých typů zařízení na modelovém příkladu.

Vytápění rodinného domu – porovnání různých zdrojů tepla

Rodinný dům o podlahové ploše 150 m2, tepelná ztráta domu 10 kW, 4členná rodina, zdroj vytápění slouží zároveň k ohřevu vody, potřeba energie na vytápění a ohřev vody cca 24 MWh/rok.

 elektrický přímotopplynový kondenzační kotelkotel na tuhá paliva – pelety, plně automatickýkotel na tuhá paliva – uhlí hnědétepelné čerpadlo vzduch-voda
pořizovací náklady vč. DPH  cca30 000 Kč60 000 Kč100 000 Kč40 000 Kč300 000 Kč
výše dotace (max. 50 % pořizovacích nákladů)00až 100 000 Kč0až 100 000 Kč
pořizovací cena po odečtení dotace30 000 Kč60 000 Kč50 000 Kč40 000 Kč200 000 Kč
náklady na vytápění / rok140 000 Kč89 000 Kč54 000 Kč33 000 Kč48 000 Kč
náklady na pořízení + provozní náklady za 4 roky590 000 Kč416 000 Kč266 000 Kč172 000 Kč392 000 Kč
účinnost99 %102 %90 %60 %až 350 %
produkce CO2 / rok – u elektrických zařízení vč. emisí vznikajících při výrobě elektřiny10 t5,5 t1 t*11 t2–4 t**
výhodynízké pořizovací nákladynižší náklady než při vytápění elektřinounízké pořizovací i provozní nákladynízké pořizovací i provozní nákladyvysoká účinnost, ekologický provoz bez emisí, zcela bezúdržbový provoz
nevýhodyvelmi vysoké provozní náklady, neekologický provoznutnost přípojky na plyn; vzrůstající cena plynu, nejistota ohledně dodávek plynu do budoucna, nutnost pravidelných revizínutnost nákupu paliva, jeho uskladňování, přikládání, údržba komínu, produkce zplodin, popílku; problém, jak zajistit temperování v nepřítomnostinutnost nákupu paliva, jeho uskladňování, přikládání, údržba komínu atd., produkce zplodin, popílku; problém, jak zajistit temperování v nepřítomnostirelativně vysoká pořizovací cena, specifické nároky na umístění

* Pokud budeme počítat za celý životní cyklus stromů, pak 0 t.

** 2 t při podlahovém vytápěním; 4 t u vysokoteplotního tepelného čerpadla.

Které řešení bude pro vás nejlepší?

Jde vám ze všech těch parametrů hlava kolem a nevíte, jaké vytápění domu zvolit? Můžete se poptat známých nebo sousedů, čím topí a jak jsou spokojení. Jenže to, co vyhovuje jednomu, nemusí vyhovovat druhému. Nejen, že každý člověk preferuje něco jiného, ale také každý dům má svá specifika, která je potřeba vzít do úvahy.

  • Elektrokotle jsou levné, malé a snadno je nainstalujete kamkoliv. Hodí se ale jen do domů s velmi nízkou tepelnou ztrátou, jinak vás jejich provoz zruinuje.
  • Kotle na tuhá paliva se hodí spíše do starších větších domů, kde máte dost místa na uskladňování paliva. Levný provoz je vykoupený nižší účinností, náročnějším provozem a starostí s obstaráváním paliva.
  • Výhody kondenzačního kotle jsou především relativně vysoká účinnost a přijatelné provozní náklady. Jsou však náročnější na technické řešení a údržbu. Vyšší je také jejich pořizovací cena a už se na ně nedá získat dotace.
  • Tepelná čerpadla vyžadují vyšší vstupní investici, která se vám ale vrátí na úsporách za vytápění, pokud jste dosud topili elektřinou nebo plynem. Topení tuhými palivy je oproti čerpadlu sice levnější, ale zase výrazně pracnější a méně ekologické.

Možností, jak vytápět dům, existuje celá řada. Nechte si nezávisle posoudit, jaký zdroj tepla bude nejlepší právě pro vás, a zda se vám vyplatí investovat do nového, nebo (alespoň zatím) zůstat u toho stávajícího. Právě od toho tu jsou naši Woltair experti:

  • Přijedou k vám domů a na základě detailního zaměření určí, zda by se vám vyplatilo vytápění tepelným čerpadlem, nebo ne.
  • Zjistí vaše potřeby a požadavky.
  • Spočítají vám cenu celého řešení a délku návratnosti. (Orientační rozpočet získáte ihned díky naší online kalkulačce.)
  • Jednají s vámi férově a nebudou vám nic vnucovat.
  • Pokud se rozhodnete pro tepelné čerpadlo, pomohou vám vybrat ten nejvhodnější typ pro váš dům.
  • Pomohou vám sjednat výhodný úvěr, pokud si to budete přát.
  • Vyřídí za vás dotaci z programu Nová zelená úsporám.
  • Budou tu pro vás také pro následný servis nebo případné opravy.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?