Život s tepelným čerpadlem: Co očekávat od běžného provozu

Život s tepelným čerpadlem: Co očekávat od běžného provozu

Údržba tepelného čerpadla je velmi nenáročná a vy se můžete těšit na pohodlí a maximální teplotní komfort. Aby vám tepelné čerpadlo sloužilo co nejlépe a po dlouhá léta vám přinášelo úspory za energie, je důležité dodržet určité kroky. Čtěte dál a dozvíte se tipy expertů na vytápění z praxe.

Údržba tepelného čerpadla je velmi nenáročná a vy se můžete těšit na pohodlí a maximální teplotní komfort. Aby vám tepelné čerpadlo sloužilo co nejlépe a po dlouhá léta vám přinášelo úspory za energie, je důležité dodržet určité kroky. Čtěte dál a dozvíte se tipy expertů na vytápění z praxe.

Udržujte stabilní teplotu v domácnosti

Zachovávat stálou teplotu vyjde levněji, než topení nárazově vypínat, a pak zase chtít celý dům rychle vytopit o několik stupňů. Když v zimě odjíždíte na delší dobu pryč, nenechte nemovitost vymrznout, ale temperujte ji. Pokud zdi zcela vychladnou, budete muset do domu dodat hodně energie, aby se znovu prohřál. Nehledě k tomu, že hrozí i zamrznutí vody, a tedy prasknutí potrubí.

Tip: Přečtěte si i další rady, jak co nejúsporněji vytápět dům.

Teplotu regulujte centrálně, ne na topných tělesech

Aby byl jeho provoz co nejefektivnější, doporučujeme nepoužívat k regulaci termostatické hlavice na otopných tělesech. Nejlepší je nechat hlavice naplno otevřené a teplotu v domácnosti řídit centrálně samotným tepelným čerpadlem. Pokud budete omezovat průtok v jednotlivých místnostech, tepelné čerpadlo bude zbytečně topit víc, než musí.

Hlídejte dostatečný tlak v topném systému

Pokud máte ve zvyku odvzdušňovat radiátory, je potřeba následně dopustit topnou vodu v soustavě, aby byl zachován dostatečný tlak v systému. Požadovaný tlak v otopné soustavě se bude v jednotlivých domácnostech lišit. Odvíjí se totiž od výškového rozdílu mezi zdrojem tepla a nejvýše umístěným topným tělesem v domě (vzorec pro výpočet systémového tlaku = výškový rozdíl v metrech × 0,1 + 0,5 bar).

Víte, že…? U funkční otopné soustavy není odvzdušňování radiátorů vůbec potřeba. Stačí sledovat funkčnost pojišťovacích ventilů a kontrolovat tlakovou nádobu. Detailně o tom hovoří Jiří Švéda, expert na tepelná čerpadla, v našem článku Co stihnout dříve, než začnete topit.

Správné řízení požadované teploty

Ověřte si, že tepelné čerpadlo je nastaveno tak, aby správně optimalizovalo provoz topné soustavy. Čerpadlo se při svém provozu může řídit dvě způsoby: 

  • Ekvitermní regulace: pomocí venkovního teplotního čidla zjišťuje, jaká je teplota vzduchu vně domu a podle toho přizpůsobí svůj výkon, aby domácnost dostatečně vytopilo. Aby tento způsob regulace fungoval efektivně, musí být ekvitermní křivka nastavena tak, aby odpovídala tepelným vlastnostem objektu.
  • Druhou možností je termostat uvnitř domu, který čerpadlu dodává informace o teplotě v domácnosti. Pokud teplota poklesne pod požadovanou teplotu, systém podle potřeby dotopí.

Systém řízený ekvitermní regulací dokáže pracovat efektivněji, pokud je správně nastaven. Nutnou podmínkou je však vhodné umístění teplotního čidla – to by mělo být ideálně na severní straně fasády nebo na místě, kde nebude ovlivněno vlivy počasí (přímé sluneční záření, vyústění vnitřního teplého vzduchu nebo naopak přízemními mrazy atd.). 

I v případě, že využíváte řízení výkonu vytápění podle vnitřního termostatu, musíte ho mít na vhodném místě. Nemělo by na něj svítit slunce, ani by neměl být v blízkosti zdroje tepla nebo tam, kde se zdržujete v jeho přímém dosahu (pokud se např. nachází nad pohovkou, kde často někdo sedává, zahřeje termostat svým dechem, což vyvolá dojem, že je v domě dostatečné teplo, i když tomu tak ve skutečnosti být nemusí). 

Tip: Přečtěte si, jak funguje regulace výkonu otopné soustavy.

Všímejte si odchylek v provozu i chybových hlášek

Zajímejte se o běžný chod čerpadla. Čas od času se podívejte na provozní hlášky na displeji, zda není čerpadlo v nějaké chybě, a aspoň orientačně sledujte spotřebu elektřiny, všímejte si zvýšené hlučnosti. Náhlý výkyv spotřeby může signalizovat problém s tepelným čerpadlem, které pro zachování tepelného komfortu sepne bivalentní zdroj v podobě elektrodotopu, náklady na vytápění a ohřev vody tak zbytečně vzrostou. V případě problému si co nejdříve sjednejte servisní prohlídku a vše konzultujte s expertem na vytápění. Včasné odhalení závady znamená nízké náklady na opravu a nepřetržitý provoz vytápění.

Vlažné radiátory jsou v pořádku

Tepelné čerpadlo vytápí domácnost efektivně, na vámi požadovanou teplotu, aniž by potřebovalo do radiátorů dodávat horkou vodu. To je skutečnost, která mnohé zákazníky zprvu překvapí a může v nich vyvolat obavu, že čerpadlo dostatečně nefunguje. Radiátory však nejsou horké, protože tepelnému čerpadlu do nich stačí dodat vodu o teplotě zhruba 60 °C, aby dům vytopilo na teplotu, kterou jste si nastavili. Do podlahového topení dokonce stačí dodat vodu o teplotě 30, maximálně 35 °C.

Naše rada tedy zní: neřešte teplotu radiátorů, ale teplotu vzduchu v místnostech a to, zda odpovídá vašim požadavkům. Přečtěte si, jaká je správná teplota v domácnosti.

Čistěte pravidelně magnetický filtr

Magnetický filtr chrání tepelné čerpadlo a prodlužuje jeho životnost. Voda cirkulující v topném systému totiž může obsahovat nečistoty (především částicemi rzi a pískem), které by mohly způsobit rychlé opotřebení nebo poškození některých komponent, zejména oběhového čerpadla nebo regulační ventily. Čistěte magnetický filtr jednou za měsíc. Postup je snadný a vše vám ukáže a vysvětlí technik při předání tepelného čerpadla.

Nevypínejte čerpadlo mimo topnou sezónu

Tepelné čerpadlo není potřeba na léto vypínat, stačí přepnout na režim „léto“. Vzhledem k tomu, že se řídí podle aktuální teplotynebude při teplejším počasí spotřebovávat téměř žádnou energii – kompresor se nebude spouštět vůbec; bude potřeba pouze zanedbatelné množství elektřiny, která zajistí provozní režim zařízení. Je totiž velmi výhodné využívat tepelné čerpadlo k ohřevu vody

Když už máte doma tak efektivní a úsporné zařízení, byla by škoda ho přes letní sezónu nevyužívat. Díky teplému počasí má čerpadlo velmi vysoký topný faktor. Vodu vám tedy bude ohřívat výrazně levněji, než kdybyste k tomu mimo topnou sezónu používali např. elektrický bojler.

Tip: Tepelné čerpadlo můžete v létě využívat také k chlazení domácnosti.

Větrejte krátce, zato intenzivně

Nenechávejte delší dobu pootevřená okna, jinak vám bude drahocenné teplo unikat a tepelné čerpadlo pojede zbytečně naplno, aby tuto ztrátu vykompenzovalo. Větrejte vždy krátce, zato intenzivně – na několik málo minut otevřete okna dokořán a udělejte průvan. Tak budete udržovat čerstvý vzduch a zároveň dostatečné teplo.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?