Dotace na fotovoltaiku pro důchodce

Dotace na fotovoltaiku pro důchodce

Pořizovat si moderní technologie rozhodně nemusí jen mladí. Například fotovoltaiku, která zajistí úspory za energie i pohodlí a nezávislost na distribuční síti, si mohou nechat nainstalovat také senioři. Díky podpoře od státu jsou energetická zařízení dostupná i těm, kteří již nejsou ekonomicky aktivní.

Nová zelená úsporám Light 2024

Dotace na fotovoltaiku pro důchodce jsou vypláceny primárně z programu Nová zelená úsporám Light. Lze z něj financovat různé úpravy domu, které vedou k energetickým úsporám (zateplení, výměna oken a dveří), a právě solární ohřev vody (termický nebo fotovoltaický). Tento solární systém můžete zároveň využívat i k přitápění.

Účel dotaceMaximální výše dotace
termický ohřev vody90 000 Kč
fotovoltaický ohřev vody90 000 Kč

Jaké jsou podmínky čerpání dotace NZÚ Light

  • Minimální instalovaný výkon panelů: 1,5 kWp
  • Minimální měrný objem zásobníku teplé vody: 45 l na každý jeden instalovaný kWp výkonu FVE
  • Systém musí být osazen solárním regulátorem ohřevu vody (popř. solárním měničem), který používá technologii MPPT
  • Dotaci můžete čerpat i předem (formou zálohy)
  • Ve stávající vlně lze žádat do 31. 12. 2024 nebo do vyčerpání alokované částky

Kdo může čerpat dotaci na fotovoltaiku pro seniory

  • Vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu nebo trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci (chata, chalupa), ve kterém má hlášen trvalý pobyt minimálně od 12. září 2022.
  • Žadatel a všichni členové jeho domácnosti musí ke dni podání žádosti o dotaci pobírat alespoň jednu následující dávku:
    • starobní důchod,
    • invalidní důchod 3. stupně,
    • příspěvek na bydlení (v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti).

Využít lze i podporu na nové vytápění

Senioři mohou využít finanční odporu nejen na pořízení fotovoltaiky či zateplení domu, ale také na výměnu starého neekologického zdroje tepla. K tomuto účelu jsou vyhrazeny Kotlíkové dotace, z nichž lze čerpat až 180 000 Kč a pokrýt až 95 % pořizovacích nákladů na nové vytápění (tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu energetické třídy minimálně A+).

Pozor, už za necelého půl roku začne platit zákaz používání starých kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy. Tomu, kdo se nerozloučí s neekologickým vytápěním do 31. 8. 2024, bude hrozit pokuta až 50 000 Kč. Na výměnu starého zdroje tepla je tedy nejvyšší čas. Podat žádost je možné už jen do konce srpna 2024.

Další možnosti dotace na fotovoltaiku pro seniory

Dotaci na fotovoltaiku můžete čerpat i ze standardního programu Nová zelená úsporám. Minimální dotovaná instalace je fotovoltaika o výkonu 2 kWp. S každým dalším instalovaným kilowattem a s každou kilowatthodinou baterie se dotační podpora zvyšuje, a to až do výše 176 000 Kč. Tímto způsobem lze pokrýt až 50 % způsobilých výdajů. Podpora se v tomto případě vyplácí teprve zpětně, po realizaci.

Program, který pro důchodce naopak vhodný není, je Oprav dům po babičce – ten je určen pouze žadatelům, kteří jsou ekonomicky aktivní.

Dotaci můžete kombinovat i s úvěrem, má to však omezení

Fotovoltaika vyžaduje nemalou vstupní investici a ne vždy ji dokáže dotace plně pokrýt. Od letošního roku však nabízejí stavební spořitelny zvýhodněné úvěry, které s financováním ekologických technologií nebo s rekonstrukcemi domů výrazně pomohou. Například Stavební spořitelna České spořitelny, s níž dlouhodobě spolupracujeme, poskytuje klientům Úvěr od Buřinky pro budoucnost s dotací. Jeho hlavní benefity jsou: 

  • Nízké splátky, které se počítají, jako kdybyste úvěr již částečně splatili dotací (kterou přitom dostanete až později).
  • Prostředky získáte hned po akceptaci dotace.
  • Vyplacenou dotaci následně můžete využít k mimořádné splátce úvěru. Mimořádná splátka je zdarma.

O úvěr mohou žádat i senioři, tento by však měl být splacen do 75 let věku žadatele. Úvěry jsou tedy určeny především pro žadatele, kterým je v době podpisu smlouvy méně než 70 let. Pokud je vám více let, můžete o úvěr požádat společně s jinou osobou, která je výdělečně činná (např. se svým potomkem).

Vzhledem k dlouhé životnosti fotovoltaiky (solární panely vydrží i 40 let) se může jednat o investici do následujících generací, kterým jednou připadne úsporné a udržitelné bydlení, za něž budou jistě vděční.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?