Fotovoltaika: budoucnost energetiky, nebo ekologický mýtus?

Fotovoltaika: budoucnost energetiky, nebo ekologický mýtus?

V posledních letech jsou fotovoltaické systémy stále populárnější. Lidé hledají cesty, jak ušetřit za energie a být maximálně soběstační, a zároveň způsob, jak žít udržitelně, aby tu naše planeta byla i pro další generace. K fotovoltaice se ale neváží jen velká očekávání, ale i řada mýtů a nedorozumění. Objasňujeme 8 nejčastějších. 

V posledních letech jsou fotovoltaické systémy stále populárnější. Lidé hledají cesty, jak ušetřit za energie a být maximálně soběstační, a zároveň způsob, jak žít udržitelně, aby tu naše planeta byla i pro další generace. K fotovoltaice se ale neváží jen velká očekávání, ale i řada mýtů a nedorozumění. Objasňujeme 8 nejčastějších. 

Mýtus č. 1: Fotovoltaické systémy jsou příliš drahé

Je pravda, že počáteční investice do fotovoltaického systému může být značná. Důležité je ale vzít v úvahu dlouhodobé náklady na energie, které byste měli, kdybyste si fotovoltaiku nepořídili. S ohledem na vysoké ceny elektřiny se návratnost fotovoltaiky neustále snižuje. Ke zkracování doby návratnosti přispívá také technický pokrok, díky němuž je fotovoltaika stále účinnější. Navíc až polovinu pořizovacích nákladů pokryjete dotací na fotovoltaiku z programu Nová zelená úsporám.

Mýtus č. 2: Fotovoltaické panely fungují pouze za slunečného počasí

Mnoho lidí si myslí, že fotovoltaické panely potřebují k výrobě elektřiny přímé slunce. Pravda je, že i když panely vyrábějí nejvíce energie za jasného, slunečného dne, stále dokážou produkovat energii, i když je oblačno nebo deštivo. Elektřinu totiž umí vyrábět i z difúzního (rozptýleného) slunečního světla, které prochází oblačností. Sice se nedá počítat s tím, že vám fotovoltaika v zimě vyrobí tolik energie, abyste byli plně soběstační, i tak se ale domácí solární elektrárna v ČR bohatě vyplatí.

Mýtus č. 3: Fotovoltaické panely jsou škodlivé pro životní prostředí

Tento mýtus pramení z faktu, že výroba solárních panelů vyžaduje značné množství surovin a energie. Nicméně, pokud vezmeme v úvahu velmi dlouhou životnost solárních panelů (kolem 40 let), je jejich dopad na životní prostředí mnohem menší než u tradičních zdrojů energie, jako je například spalování uhlí. Každá domácnost, která používá fotovoltaiku, ušetří každý rok planetě 2–4 tuny emisí CO2. Když fotovoltaické panely nakonec doslouží, dají se z více než 90 % recyklovat.

Mýtus č. 4: Fotovoltaika zvyšuje riziko požáru a nedá se hasit

Při správné instalaci a pravidelné údržbě je fotovoltaika naprosto bezpečná technologie, jak potvrzuje i Hasičský záchranný sbor ČR. Stačí při projektování fotovoltaické elektrárny, montáži a následném provozu dodržet správné postupy a protipožární předpisy. Až 75 % potíží s fotovoltaikou totiž způsobují vadné komponenty a špatná instalace. 

Pokud se fotovoltaika přeci jen dostane do plamenů (k čemuž v Česku dochází maximálně v 11–15 případech ročně), hasiči si s likvidací požáru poradí, pouze dbají zvýšené opatrnosti, protože se může jednat o zařízení pod napětím. Fotovoltaika se hasí nejčastěji oxidem uhličitým, hasicími prášky ABC, případně křemenným pískem. 

Mýtus č. 5: Fotovoltaické panely potřebují neustálou údržbu

Jedním z hlavních předností fotovoltaických systémů je, že vyžadují minimální údržbu. Jakmile je systém nainstalován, stačí občasné čištění a pravidelná odborná kontrola jednou za 3 roky. Panely mají samočisticí schopnost, takže na nich neulpívají větší mechanické nečistoty ani sníh či námraza. 

Údržba však zvyšuje jejich účinnost o 10 až 20 % a zároveň prodlužuje životnost, proto odborné čištění solárních panelů doporučujeme. Expert na čištění fotovoltaiky zároveň při údržbě provádí i optickou kontrolu, a dokáže tak odhalit, pokud jsou panely nebo další součástky elektrárny poškozené nebo nedostatečně upevněné. Údržba a servis je tak klíčem k bezpečnému a bezproblémovému provozu fotovoltaiky.

Mýtus č. 6: Fotovoltaické systémy zabírají příliš mnoho místa

Mnoho lidí si myslí, že pro instalaci solárních panelů potřebují velkou plochu. Nejčastěji se ale fotovoltaika instaluje na střechy budov, čímž se využívá prostor, který by jinak zůstal nevyužitý. Na 10kWp domácí elektrárnu, která vám zajistí až na 9 měsíců v roce nezávislost na distribuční síti, budete pro umístění solárních panelů na šikmé střeše potřebovat asi 50 m2 prostoru. Pokud chcete mít systém pouze pro fotovoltaický ohřev vody, vystačíte si se třemi panely (každý o rozměru cca 2 × 1 m).

Mýtus č. 7: Fotovoltaické panely snižují hodnotu nemovitosti

Studie ukázaly, že instalace solárních panelů hodnotu nemovitosti naopak zvyšuje. Pokud tedy váháte s pořízením fotovoltaiky kvůli tomu, že možná budete chtít dům prodat dříve, než se vám investice do domácí elektrárny vrátí, nemusíte. Hodnota nemovitosti díky fotovoltaice vzroste a vy ji pak prodáte za vyšší cenu. Kromě toho mohou solární panely také zvýšit atraktivitu domu pro potenciální kupce, kteří hledají energeticky efektivní a soběstačný domov.

Mýtus č. 8: Fotovoltaické systémy nejsou dostatečně efektivní

Pokrok v technologii znamená, že dnešní fotovoltaické systémy jsou mnohem výkonnější než ty, které se používaly před několika lety. S ohledem na fyzikální zákony nemůže sice účinnost solárních panelů nikdy překročit 34 %, ale to je vyváženo v podstatě nekonečným zdrojem sluneční energie, který má fotovoltaika neustále zdarma k dispozici.

 

Rozptýlili jsme vaše obavy? Máte ohledně fotovoltaiky další otázky? Kontaktujte naše Woltair experty a domluvte si nezávaznou telefonickou nebo osobní schůzku, na které můžete vše, co vás o fotovoltaice zajímá, probrat.

Pomůžeme vám vybrat tepelné čerpadlo a fotovoltaiku na míru

Nevíte si rady? Zavolejte nám na 800 88 77 22 nebo napište na info@woltair.cz

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku

Jak vám tento článek pomohl?