Hybridní fotovoltaické systémy: nezávislost a jistota

Hybridní fotovoltaické systémy: nezávislost a jistota

S hybridním systémem můžete užívat všechny benefity, které fotovoltaika přináší. Od snížení výdajů za energie až o 80 % přes bezpečné zajištění dodávek elektřiny pro domácnost až po přínos k ochraně životního prostředí. Prozkoumejte s námi všechny výhody i limity hybridní fotovoltaiky.

S hybridním systémem můžete užívat všechny benefity, které fotovoltaika přináší. Od snížení výdajů za energie až o 80 % přes bezpečné zajištění dodávek elektřiny pro domácnost až po přínos k ochraně životního prostředí. Prozkoumejte s námi všechny výhody i limity hybridní fotovoltaiky.

Co je hybridní fotovoltaická elektrárna

Existují tři základní typy fotovoltaických systémů:

  • Ostrovní fotovoltaická elektrárna (off-grid systém) není připojena k distribuční síti. K provozu využívá pouze elektřinu, kterou sama vyrobí. Přebytky elektřiny ukládá do baterie na pozdější využití. Hodí se zejména na chaty a chalupy a další místa, kde není zavedena elektřina.
  • Síťová fotovoltaická elektrárna (on-grid systém) vyrobenou elektřinu posílá rovnou do distribuční sítě, k níž je připojena. Tento systém nemá akumulátor a neslouží k pohánění spotřebičů v domácnosti. Svému majiteli přináší úspory za energie výhradně prostřednictvím prodeje vyrobené elektřiny.
  • Hybridní fotovoltaická elektrárna spojuje oba systémy dohromady. Vyrobenou elektřinu využívá pro vlastní potřebu a přebytky, které se nevyužijí pro chod spotřebičů, se po naplnění kapacity baterie odprodávají do sítě.

Jak fungují hybridní fotovoltaické systémy?

Hybridní fotovoltaické systémy se skládají z fotovoltaických panelů, baterií a měniče (střídače). Jsou navrženy tak, aby využívaly benefity off-grid i on-grid řešení: solární energii využívají na maximum a přebytky posílají do sítě. Když je slunečního svitu nedostatek a vypotřebuje se i energie, která byla uložena v bateriích, domácnost čerpá potřebnou elektřinu ze sítě. Víc o tom, jak funguje fotovoltaika, si můžete přečíst v dalším článku.

Klíčové výhody hybridních fotovoltaických systémů

  • Nezávislost na elektřině ze sítě: Díky integrovaným bateriím mohou hybridní systémy fungovat nezávisle na síti, což je obzvláště užitečné v odlehlých oblastech nebo během výpadků elektrické energie. Máte tak k dispozici záložní zdroj energie a jistotu, že se vaše domácnost neocitne bez elektřiny.
  • Úspora nákladů na energie: Hybridní systémy umožňují ukládání nadbytku vyrobené energie do baterií, která je pak využita, když slunce nesvítí nebo je spotřeba vyšší než produkce. Tím se minimalizuje nutnost nakupovat elektřinu ze sítě, což vede k úspoře na účtech za energie.
  • Odprodej přebytků: V sezóně vyrobíte i několikanásobně víc elektřiny, než kolik dokážete spotřebovat a uložit do baterií. Pak přichází na řadu odprodej přebytečné elektřiny do sítě. Díky tomu svou investici do domácí elektrárny zúročíte na maximum a značně zkrátíte návratnost fotovoltaiky. Poté, co se vám díky úsporám za elektřinu vrátí vstupní náklady, vám totiž může fotovoltaika poskytovat výnos 10–20 % ročně.
  • Flexibilita a škálovatelnost: Hybridní systémy jsou modulární a lze je snadno upravit nebo rozšířit v závislosti na vašich potřebách a změnách spotřeby elektřiny.
  • Ekologické přínosy: Využíváním hybridních fotovoltaických systémů snížíte svou závislost na fosilních palivech, což vede k nižší produkci skleníkových plynů a celkově tak přispíváte k ochraně životního prostředí. Každá domácnost díky fotovoltaice sníží ročně emise CO2 o 2 až 4 tuny.

Limity hybridních fotovoltaických systémů

  • Počáteční investice: Hybridní fotovoltaické systémy vyžadují vyšší počáteční investici než tradiční on-grid solární systémy (nejdražší položkou v rozpočtu jsou totiž baterie, které hybridní systém potřebuje). Nicméně, dlouhodobé úspory za energie a nezávislosti na síti mohou tuto investici rychle vykompenzovat.
  • Nutnost připojení do distribuce: Na místech, kde není zavedena elektřina, si budete muset vystačit s ostrovním systémem.

Co když fotovoltaiku nelze připojit do distribuční sítě?

Naplánovali jste si hybridní fotovoltaiku, ale co by se stalo, kdyby distributor zamítl její připojení do sítě? Rozhodně to neznamená, že se s myšlenkou na domácí elektrárnu musíte rozloučit. 

Lukáš Papež, expert na fotovoltaiku, vysvětluje: „Situace se dá řešit takzvaným zjednodušeným připojením fotovoltaické elektrárny. Ta se pak dá normálně provozovat, pouze není možné dodávat přetoky do distribuční soustavy. Druhým možným scénářem je, že s distributorem uzavřete smlouvu o smlouvě budoucí. Distributor v takovém případě v podstatě slibuje, že připojení povolí ve chvíli, kdy na své síti provede potřebné rozšíření. Ve smlouvě obvykle garantuje i termín, který bývá zpravidla od půl roku do dvou let. Nainstalovaná elektrárna v tomto období musí fungovat ve stejném režimu jako při zamítavém stanovisku, tedy bez možnosti dodávat přetoky do distribuční sítě.“

Závěr

Toužíte po maximální nezávislosti na distribuční síti a zároveň chcete mít jistotu, že se vaše domácnost nikdy ocitne bez proudu? Hybridní fotovoltaická elektrárna vám poskytne spolehlivý zdroj elektřiny, úsporu nákladů a maximální zužitkování vyrobené energie. Nemluvě o ekologickém aspektu, jehož důležitost stále roste. Přes vyšší počáteční investici je to řešení, které vám přinese dlouhodobé výhody. Celý systém se ale musí navrhnout na míru. Správné nadimenzování je totiž klíčové a stlačuje návratnost vaší investice na minimum. Kontaktujte naše Woltair experty a získejte detailní návrh fotovoltaiky, která se vám skutečně vyplatí.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?