Instalace fotovoltaických systémů: Proč svěřit práci odborníkům?

Instalace fotovoltaických systémů: Proč svěřit práci odborníkům?

„Proč dávat peníze za instalaci, když si tu fotovoltaiku můžu klidně namontovat sám?“ Slýcháme občas. Pořízení moderních technologií není levná záležitost, a proto se řada lidí snaží snížit náklady na minimum. Šetřit na kvalitě a odborně provedené montáži se ale nevyplácí. Proč?

„Proč dávat peníze za instalaci, když si tu fotovoltaiku můžu klidně namontovat sám?“ Slýcháme občas. Pořízení moderních technologií není levná záležitost, a proto se řada lidí snaží snížit náklady na minimum. Šetřit na kvalitě a odborně provedené montáži se ale nevyplácí. Proč?

Složitost fotovoltaických systémů a správný návrh

Montáž fotovoltaické elektrárny vypadá na první pohled jednoduše. Realita je ale mnohem složitější. Instalace vyžaduje hluboké odborné znalosti a dovednosti, o patřičné certifikaci instalačních techniků nemluvě.

Jedním z hlavních důvodů, proč by měla být instalace FV systému svěřena odborníkům, je komplexita celého systému. Každá z těchto částí musí být správně zapojena a nastavena, aby systém pracoval efektivně. Jinak hrozí technické problémy, zkrácení životnosti komponent a tedy ani úspory za elektřinu a návratnost fotovoltaiky nebudou takové, jaké by mohly být za optimálního stavu.

Co všechno se může pokazit, když se instalace provádí neodborně? Sepsali jsme pro vás Nejčastější problémy při instalaci fotovoltaiky, kde se zároveň dozvíte i to, jak těmto problémům předejít.

Výběr vhodných komponent

Vše začíná výběrem vhodných solárních panelů, střídačů a dalších komponent fotovoltaické elektrárny tak, aby výsledné řešení co nejvíce zapadalo do daných klimatických podmínek a zohlednilo další specifické podmínky včetně energetických nároků domácnosti, orientace a sklonu střechy ke slunci. A samozřejmě také vašich finančních možností.

Technicky správné a precizní zapojení je pak dalším klíčovým krokem k tomu, abyste byli s domácí fotovoltaickou elektrárnou spokojeni a v bezpečí. Až 75 % potíží s fotovoltaikou totiž způsobují vadné komponenty a špatná instalace. Vsaďte proto na jistotu a kvalitu: správně nainstalovaná a pravidelně servisovaná fotovoltaika je totiž naprosto bezpečná, jak potvrzuje i stanovisko Hasičského záchranného sboru České republiky

Bezpečnost a splnění legislativních požadavků

Instalace fotovoltaického systému zahrnuje i určité bezpečnostní riziko. Práce ve výškách, manipulace s těžkými zařízeními a v neposlední řadě s elektrickým proudem jsou všechno potenciálně nebezpečné činnosti, které by měli provádět pouze kvalifikovaní odborníci.

Profesionální instalační technici jsou školeni v bezpečnostních postupech a mají potřebné vybavení. To znamená, že jsou schopni provádět instalaci bezpečně a efektivně, minimalizovat riziko úrazu a zajišťovat, že všechny činnosti probíhají v souladu s platnými bezpečnostními normami.

Víte, že…? Všichni naši technici i Woltair Partneři prochází pravidelnými odbornými školeními v naší Woltair Academy, aby vždy postupovali podle aktuálně platných norem a předpisů. Nově je u nás možné v rámci školení získat zákonem stanovené osvědčení o profesní kvalifikaci Elektromontér fotovoltaických systémů.

Svěřte instalaci fotovoltaiky Woltair expertům

Nechte si navrhnout solární systém na míru a svěřte jeho instalaci do rukou Woltair expertů, kteří se postarají o to, že fotovoltaika bude namontována a optimalizována v souladu s platnými normami a předpisy, což zaručí její dlouhodobý, bezpečný a efektivní provoz. Vaše investice se vám vrátí do 2 až 7 letKontaktujte nás ještě dnes a nechte si sestavit nezávazný detailní rozpočet.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?