Jak ušetřit za elektřinu ve vašem domě

Jak ušetřit za elektřinu ve vašem domě

Ceny elektřiny se stále drží vysoko a nedá se předpokládat, že ani v budoucnu dojde k jejich výraznějšímu snižování. Co můžete udělat pro to, aby vás účty za elektřinu neděsily ani po skončení vládního zastropování? Přinášíme 10 tipů, jak ušetřit za elektřinu v rodinném domě.

Ceny elektřiny se stále drží vysoko a nedá se předpokládat, že ani v budoucnu dojde k jejich výraznějšímu snižování. Co můžete udělat pro to, aby vás účty za elektřinu neděsily ani po skončení vládního zastropování? Přinášíme 10 tipů, jak ušetřit za elektřinu v rodinném domě.

Tip: Přečtěte si také, jak ušetřit za plyn, a naše obecné tipy, jak ušetřit za energie.

1. Vytápějte efektivněji a s nižšími náklady

Řada domácností dosud topí elektrokotlem. Jsou to sice levné zdroje tepla a dají se snadno zapojit, vytápění s nimi se ale extrémně prodraží. Vyměňte elektrokotel za tepelné čerpadlo a ročně ušetříte až ⅔ nákladů na vytápění. Až polovinu pořizovacích nákladů vám pokryje dotace z programu Nová zelená úsporám.

Znatelně můžete také ušetřit, když nebudete topit na zbytečně vysokou teplotu. Přečtěte si i další tipy, jak co nejúsporněji vytápět dům.

2. Pořízení úspornějších spotřebičů

Modernější spotřebiče v lepší energetické třídě mohou výrazně snížit náklady na elektřinu. Sledujte energetické štítky, které vám pomohou vybrat ty nejúspornější spotřebiče, jako jsou lednice, pračky nebo myčky, které mají nižší provozní náklady.

Víte, že…? Nové energetické štítky, které nahradily starou stupnici A+++ až G, označují spotřebiče třídou A až G. Nároky na první příčky jsou velmi přísné, takže nejúspornější myčky v současnosti spadají do třídy B.

3. Správné používání lednice

Lednice se svatyní každé domácnosti. Vedle výběru energeticky úsporné lednice je důležité zajistit i její správné umístění a údržbu. Pokud je to možné, lednici umístěte do chladnější části místnosti, vyhněte se umístění vedle tepelných zdrojů (a to nejen vedle topení, ale také vedle trouby nebo myčky, které rovněž vydávají teplo). Nezapomeňte na pravidelné odmrazování (dnes už většinou probíhá automaticky) a také lednici zbytečně nepřeplňujte potravinami.

4. Úsporné praní a sušení prádla

Praní prádla na nižší teploty je důležitý způsob, jak šetřit elektřinou. Většina praček si už v dnešní době dokáže prací cyklus a objem vody sama regulovat na množství praného prádla. I tak se ale vyplatí prát najednou přiměřené množství oblečení – kvůli jedné košili pračku zbytečně nezapínejte. Pokud je to možné, minimalizujte používání sušičky a prádlo nechávejte volně uschnout na čerstvém vzduchu a s pomocí slunečních paprsků.

5. Výměna žárovek za LED osvětlení

LED svítidla jsou výrazně úspornější a mají delší životnost než běžné žárovky. Snažte se také zhasínat světla v místnostech, kde se právě nenacházíte, případně si nainstalujte senzory pohybu, ať se vám například na chodbách rozsvěcí a zhasíná podle aktuální potřeby. Technologie pokročily, a tak si díky systému chytré domácnosti můžete nastavit, že se vám světla na určitých místech budou automaticky rozsvěcet třeba až po západu slunce.

6. Vaření s indukčním sporákem

Indukční sporáky jsou efektivnější než ty s litinovými plotýnkami nebo klasické elektrické. Investice do nového kuchyňského pomocníka se vám tak vždy vyplatí – s vysoce účinnou indukční deskou totiž šetříte nejen peníze za elektřinu, ale také svůj čas, protože už nemusíte čekat dlouhé minuty, než se vám v hrnci začne vařit voda. Na hrnce používejte pokličky a když pečete, troubu vypínejte několik minut před dokončením přípravy, abyste využili zbylé teplo.

7. Úspora elektřiny při ohřevu vody

Nastavte teplotu ohřívače vody na optimální úroveň, která postačí pro vaše potřeby. Ale především: zásobník teplé vody by měl být správně zvolený. Ne vždy je nejmenší objem zásobníku tou nejekonomičtější volbou, i když to zní paradoxně. Přečtěte si o tom, jak správně zvoleným zásobníkem teplé vody předejdete řadě problémů. 

Abyste za elektřinu ušetřili ještě víc, kombinujte technologieK předehřevu teplé vody můžete využít také tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku; obě tyto technologie využívají volně dostupné zdroje energie. Ohřev vody je v domácnosti energeticky nejnáročnější hned po vytápění, pokud tedy budete alespoň částečně čerpat energii k ohřevu vody z obnovitelných zdrojů, výrazně ušetříte, 

8. Nenechávejte spotřebiče v pohotovostním režimu

Spotřebiče v pohotovostním režimu mohou zbytečně odebírat elektřinu ze sítě. Proto je doporučujeme úplně vypnout, například pomocí prodlužovačky s vypínačem nebo prostým odpojením ze zásuvky.

9. Využívejte výhodnou sazbu elektřiny

Ujistěte se, že máte co nejvýhodnější podmínky odběru elektřiny z distribuční sítě. Možná se vám vyplatí změnit tarif nebo dokonce přejít k jinému dodavateli. Pokud máte dvoutarifní sazbu, ujistěte se, že zbytečně nečerpáte ve vysokém tarifu, kdy je elektřina dražší.

10. Vyrábějte si vlastní elektřinu díky fotovoltaice

Všechny výše uvedené kroky vám mohou přinést znatelné úspory. Zdaleka nejefektivnější způsob, jak ušetřit za elektřinu v domě, je pořídit si vlastní fotovoltaickou elektrárnu, která vám bude vyrábět vlastní energii ze slunce. Náklady na elektřinu tak snížíte ročně až o 80 %.

Pořizovací náklady na fotovoltaiku jsou sice nemalé, ale při současných cenách elektřiny a štědrých dotačních podmínkách můžete počítat s návratností investice v horizontu do šesti let. Pak už vás bude čekat výnosnost ve výši 20–25 %, což činí z fotovoltaiky investici ještě atraktivnější než jakýkoli akciový nebo dluhopisný fond.

Tím, že si pořídíte fotovoltaickou elektrárnu, tak zabijete hned několik much jednou ranou a přinese to vám i vaší domácnosti řadu výhod od ekonomických a ekologických, až po značný uživatelský komfort (bezobslužnost, bezúdržbovost, zajištění domácnosti proti výpadku proudu). Přečtěte si, proč se fotovoltaika vyplatí obzvlášť v letošním roce. Vyplňte naši online kalkulačku cen fotovoltaiky a zjistěte, na kolik by vás domácí elektrárna vyšla a kolik energie by vám dokázala ročně vyrobit.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?