Komunitní energetika: Jaké jsou nové možnosti sdílení elektřiny?

Komunitní energetika: Jaké jsou nové možnosti sdílení elektřiny?

Vyrábět si elektřinu na chalupě a využívat ji v městském bytě nebo ji sdílet se sousedy. To se již brzy stane realitou. Nové možnosti využívání vyrobené energie z fotovoltaiky přinesou jejím majitelům další výhody a pomohou zkrátit návratnost investice na minimum.

Vyrábět si elektřinu na chalupě a využívat ji v městském bytě nebo ji sdílet se sousedy. To se již brzy stane realitou. Nové možnosti využívání vyrobené energie z fotovoltaiky přinesou jejím majitelům další výhody a pomohou zkrátit návratnost investice na minimum.

Komunitní energetika – legislativa

Změny v legislativě stále více usnadňují využívání solární energie nejen pro vlastní potřeby. Už od začátku roku 2023 se výrazně usnadnilo zřízení fotovoltaiky pro bytové domy. Díky nové vyhlášce ERÚ přestal být pro instalaci fotovoltaiky potřebný souhlas všech vlastníků bytových jednotek v daném objektu. Nyní stačí pouhá jejich většina – konkrétní poměr hlasů, které se musí vyslovit pro, je dán stanovami daného SVJ. 

Od 1. 7. 2024, kdy nabude účinnosti novela energetického zákona Lex OZE II,  bude možné i sdílení elektřiny v rámci komunity nebo převádění na jiná odběrná místa napříč celou elektrizační soustavou, takže si elektřinu můžete vyrábět třeba na venkovské chalupě a čerpat ji ve městě v paneláku. Nevadí ani, patří-li daná odběrná místa pod různé distributory. Komunitní sdílení energie se tak stane klíčovým faktorem, který posouvá výrobu vlastní elektřiny na novou úroveň a maximalizuje její využití.

Nové možnosti sdílení elektřiny v roce 2024

Sdílení elektřiny z FVE bude od července 2024 možné dvojím způsobem – buď jako tzv. aktivní zákazník nebo jako energetické společenství.

Aktivní zákazník

Aktivní zákazník je jednotlivec nebo skupina max. 10 osob, které společně vyrábějí elektřinu a sdílí ji mezi sebou. To vám nově umožní například čerpat solární energii, kterou vám vyrábí fotovoltaika na chalupě, doma v panelákovém bytě. Stačí provést bezplatnou registraci u Elektroenergetického datového centra (EDC), které spustí svůj provoz právě 1. července 2024.

Energetické společenství

Sdílení elektřiny v rámci energetického společenství je určeno pro větší skupiny osob až o 1000 členech. Ti budou moci sdílet energie ze společných výroben. Sem budou patřit např. společenství vlastníků jednotek (SVJ), domácnosti, obce, školy, úřady nebo malé firmy.

V rámci jednoho bytového domu mohou domácnosti elektřinu sdílet už od loňského roku, a to na základě vyhlášky Energetického regulačního úřadu. Spuštění EDC od 1. července 2024 by však mělo tuto formu sdílení elektřiny ještě usnadnit.

Jak na sdílení elektřiny se sousedem aneb fotovoltaika v bytovém domě

Existují čtyři způsoby, jak fotovoltaickou elektrárnu v bytovém domě zřídit a provozovat:

  • Podílové spoluvlastnictví vlastníků jednotek. Na fotovoltaiku přispívají všichni vlastníci z fondu oprav, a to i ti, kteří se vyslovili proti instalaci. Při prodeji přebytků elektřiny se zisk nedaní (do 30 000 Kč ročně) a rozděluje mezi všechny vlastníky (dle velikosti jejich podílu).
  • Vlastníci, kteří se vyslovili pro fotovoltaiku, založí spolek, který si pronajme střechu domu k umístění fotovoltaiky. Náklady na pořízení elektrárny a její údržbu hradí pouze členové spolku. Zisky z prodeje přebytků se musí danit a členové si je nemohou rozdělit, ale musí se vložit do dalšího financování činnosti spolku.
  • Založí se tzv. společnost bez právní osobnosti. Fotovoltaiku pak vlastní jeden z jejích členů, který ji umožní ostatním využívat; případně ji vlastní všichni společníci v závislosti na velikosti podílu. Zisk z prodeje přebytků se může přerozdělit a do částky 30 000 Kč se nemusí danit.
  • Fotovoltaika je v majetku bytového družstva. Kdo ji chce využívat, platí stanovené nájemné. Zisk z prodeje přebytků se daní a nesmí přesáhnout třetinu ročního zisku družstva.

Co je potřeba zařídit pro komunitní sdílení energie?

Stanovení odběrného místa vůdčího (OMV)

Pokud chcete sdílet elektřinu v rámci SVJ, v domě se stanoví tzv. vůdčí odběrné místo, k němuž bude fotovoltaika připojena. Přes toto místo bude bytový dům prodávat přebytky elektřiny do sítě. Současně budou nadále existovat i přidružená odběrná místa pro jednotlivé bytové jednotky; ty si i nadále mohou individuálně volit vlastního dodavatele elektřiny.

Výměna elektroměrů

Aby bylo možné sdílení vyrobené elektřiny, je nutné vyměnit stávající domovní elektroměry za tzv. chytré elektroměry, které dokážou provádět průběhové měření vyrobené a odebrané elektřiny každých 15 minut. „Na rozdíl od běžných elektroměrů dovedou chytré elektroměry komunikovat na dálku, a hlavně umí měřit spotřebu i výrobu elektřiny v krátkých časových intervalech, typicky v řádu minut nebo hodin,“ vysvětluje Albert Soukup, vedoucí zákaznických inovací ve Woltair.

Cena za sdílení elektřiny

Sdílení elektřiny bez využití distribuční soustavy (tedy např. v rámci bytového domu) je velice výhodné, protože se při něm samozřejmě nehradí žádné regulované platby. Spotřebitelům, kteří využívají sdílenou energii přes distribuci, se v regulované složce elektřiny nic nemění – POZE, poplatky za distribuci, síťové služby a jistič budou hradit standardně za distribuované množství elektřiny, stejně jako při běžném čerpání od dodavatele ze sítě. To platí jak pro aktivní zákazníky, tak i pro energetická společenství.

Budoucnost komunitní energetiky

Komunitní energetika v České republice teprve startuje, už nyní je však vidět její velký potenciál. Inspirovat se můžeme i u států, které už mají se sdílením elektřiny bohaté zkušenosti (např. Německo, Rakousko či Belgie).

Podpora efektivního využívání obnovitelných zdrojů je pro Woltair prioritou. Naši zákazníci tak ušetří maximum prostředků za energie a pomáhá jim zkrátit návratnost jejich investice do fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla na nejkratší možnou dobu. Proto soustavně pracujeme na tom, abychom pro komunitní energetiku vytvořili co nejlepší podmínky

S touto myšlenkou jsme vyvíjeli například Woltair mobilní aplikaci, která v současnosti umožňuje monitoring domácí fotovoltaiky a nově i našeho WLTR tepelného čerpadla. Do budoucna se však počítá právě i s funkcemi, jako je sdílení elektřiny v rámci komunityobchodování s přebytky vyrobené energie za spotové ceny.

Totéž platí i pro zmiňované tepelné čerpadlo WLTR, které jste vyvinuli ve Woltair. Karel Náprstek, vedoucí vývoje tepelných čerpadel a spoluzakladatel Woltair popisuje: „Do vývoje vlastního čerpadla jsme se rozhodli zainvestovat především proto, abychom posunuli hranice ovládání a regulace čerpadel na novou úroveň. Budoucnost totiž spatřujeme v komunitním sdílení energie a celkovém snížení spotřeby prostřednictvím vzdálené správy tisíců propojených zařízení. WLTR je prvním krokem na této cestě.“

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?