Co když tepelné čerpadlo zamrzne?

Co když tepelné čerpadlo zamrzne?

Máte strach, že vám tepelné čerpadlo v zimě zamrzne? Můžeme vás zcela uklidnit: u kvalitního tepelného čerpadla by to teoreticky hrozilo jedině v případě, že by v mrazech došlo k minimálně dvoudennímu nepřetržitému výpadku elektřiny. Ale i s tím si čerpadlo dokáže poradit.

Máte strach, že vám tepelné čerpadlo v zimě zamrzne? Můžeme vás zcela uklidnit: u kvalitního tepelného čerpadla by to teoreticky hrozilo jedině v případě, že by v mrazech došlo k minimálně dvoudennímu nepřetržitému výpadku elektřiny. Ale i s tím si čerpadlo dokáže poradit.

Zamrzání tepelného čerpadla se obává 24 % těch, kteří uvažují o jeho pořízení. To vyplynulo z nedávného nezávislého průzkumu. Přitom jde o jeden z klasických mýtů, které mezi lidmi kolují. Venkovní jednotky jsou navržené tak, aby odolaly i extrémním povětrnostním vlivům, aniž by bylo potřeba zakrytí tepelného čerpadla. Samozřejmě je ale potřeba, aby zařízení bylo správně nainstalované.

Klima v ČR je k tepelným čerpadlům mírné

Přesto, že i v našich podmínkách občas umí rtuť teploměru klesnout proklatě nízko, velké mrazy u nás nastávají opravdu zřídka. Možná vás to překvapí, ale průměrné teploty v zimním období se u nás pohybují jen kolem -1 až -5 °C. Šancí, kdy by tepelné čerpadlo mohlo alespoň teoreticky zamrznout, je tedy velmi málo. Venkovní jednotky jsou navíc svou konstrukcí a dalšími prvky proti mrazu aktivně chráněné.

Split versus monoblok

Nejlépe chráněna proti mrazu jsou tepelná čerpadla typu split. Z nich totiž do domu potrubím proudí pouze chladivo a topná voda se ohřívá až uvnitř domu. Venku tedy nemá co zamrznout (u chladiva R410a je bod tuhnutí -155 °C).

monobloku jsou všechny prvky chladicího okruhu umístěny ve venkovní jednotce a topná voda prochází potrubím přes obvodovou zeď. Ani v tomhle případě ale zamrzání tepelného čerpadla nehrozí. Jak to? Čtěte dál a dozvíte se to!

Tip: Zajímá vás, jaké jsou výhody a nevýhody tepelných čerpadel split a monoblok? Připravili jsme pro vás porovnání v dalším článku.

Jak je tepelné čerpadlo monoblok chráněné proti zamrzání?

Co tepelné čerpadlo nejlépe ochrání proti mrazu? Profesionální instalace. Znalosti fyzikálních zákonů a léta praxe umožňuje našim Woltair expertům namontovat vám tepelné čerpadlo tak, aby vám bezchybně fungovalo i ve velké zimě. A to především:

  • Kvalitní izolací potrubí, kterým proudí voda mezi venkovní jednotkou a domácností. 
  • Správnou polohou venkovní jednotky vůči akumulační nádrži. Karel Náprstek, expert na tepelná čerpadla to vysvětluje: „Pokud je venkovní jednotka tepelného čerpadla umístěna výše než akumulační nádrž (alespoň o 0,5 m), voda v systému neustále proudí na principu samotíže. To spolehlivě brání zamrzání. Za celou dobu, co montujeme monobloky, nám mráz ani jeden výměník nepoškodil.“
  • Vhodným odvodem kondenzátu. Toho totiž z tepelného čerpadla mohou vytékat až desítky litrů denně. Nejčastěji se kondenzát odvádí do propustného štěrkového lože pod jednotkou, případně do kanalizace (ale v tom případě je potřeba zajistit ochranu odvodního potrubí proti zamrznutí).
  • Umístěním venkovní jednotky dostatečně vysoko nad terén, aby ani značná sněhová nadílka v okolí čerpadla nebránila průtoku venkovního vzduchu jednotkou, a zároveň, aby kondenzát z TČ v zimě nezamrzal na zařízení, ale měl dostatek prostoru pro odvod mimo jednotku.
  • Automatické odmrazování tepelného čerpadla. U starších typů skutečně docházelo k namrzání tepelného čerpadla a jeho obalování ledem. To u moderních strojů však už nenastává – kombinace odvodu kondenzátů a automatického odmrazování se o vše postará, aniž byste museli hnout prstem.
  • Pokud žijete na horách, kdy se teplota běžně pohybuje hodně hluboko pod nulou, nebo v oblasti se skutečně častými a dlouhými výpadky proudu, dá se použít:
    • Nemrznoucí směs do tepelných čerpadel. To je však finančně náročnější řešení, navíc se speciálními požadavky na těsnění spojů v otopné soustavě. Proto nemá smysl ji v běžných podmínkách používat. Navíc tento způsob snižuje účinnost celého systému kvůli nižší tepelné kapacitě topného média (může být nižší až o 10 %).
    • Speciální ventil, který při rizikovém poklesu teploty automaticky vypustí vodu z potrubí, aby neprasklo.
    • Připojení oběhového čerpadla na záložní zdroj energie (UPS), pokud by došlo k přerušení dodávky elektřiny.

Tip: Chcete ušetřit za energie i 80 000 Kč ročně a ještě se pojistit proti možným výpadkům proudu, které komplikují provoz čerpadla? Nechte si od nás tepelné čerpadlo zkombinovat s fotovoltaickou elektrárnou

Kam umístit čerpadlo, aby bylo chráněno proti mrazu?

Jak už bylo řečeno, venkovní jednotka čerpadla je navržena tak, aby nepřízni počasí bez problémů odolávala. Stačí dodržet běžné postupy pro umístění zařízení, aby byl zajištěn jeho optimální chod a minimalizace hlučnosti tepelného čerpadla. V podstatě žádnou roli nehraje umístění s ohledem na světové strany – pouze se dá říct, že slunnější místo podporuje odtávání námrazy a odtok kondenzátu.

Žádný přínos nemá ani nainstalovat venkovní jednotku například pod přístřešek, jen by to napomohlo šíření zvukových vln, a tedy zvýšení hluku.

Poměrně problematické může být umístění čerpadla na střechu, kde může hrozit větší hromadění sněhu i intenzivní poryvy větru. Venkovní jednotka bude nejspíše potřebovat častější odmrazování, a bude tedy mít vyšší náklady na provoz a kratší životnost. Hrozit bude i intenzivnější šíření vibrací přes střešní krytinu. Proto umístění tepelného čerpadla na střechu doporučíme jen v krajních případech, kde není možná instalace na pozemek. 

Jak připravit tepelné čerpadlo na zimní provoz?

Jak už asi vyplynulo z předešlého text, nijak. Tepelné čerpadlo si poradí se sněhem, deštěm i námrazou. Rozhodně není potřeba jakéhokoliv zakrytí tepelného čerpadla v zimě ani při lijáku. Dokonce by to bylo kontraproduktivní. Sice existují různé plachty či dřevěné kryty pro tepelné čerpadlo, ale ty vždy omezují cirkulaci vzduchu kolem jednotky, a tedy snižují jeho účinnost. Jediný případ, kdy takové zakrytí tepelného čerpadla může mít smysl, je v případě bazénových čerpadel, která se na zimu vypínají a zazimovávají.

Tip: Pokud uvažujete o krytu na tepelné čerpadlo z estetických důvodů, využijte raději naši službu Chameleon – možnost polepu venkovní jednotky speciální odolnou fólií v libovolném designu.

Co však před zimou určitě udělat můžete, je objednat si pravidelnou servisní prohlídku tepelného čerpadla. Ta zahrnuje i kontrolu funkčnosti a údržbu. Máte tak jistotu, že vaše čerpadlo bude správně fungovat celou topnou sezónu. Vhodnou péčí navíc prodlužujete jeho životnost a optimalizujete výkon. Ozvěte se nám co nejdříve, než udeří první mrazy!

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?