Fotovoltaický bojler pro efektivní ohřev vody slunečními paprsky

Fotovoltaický bojler pro efektivní ohřev vody slunečními paprsky

Protože je ohřev vody hned druhou energeticky nejnáročnější položkou v domácím rozpočtu, vyplatí se hledat pomoc u obnovitelných zdrojů, díky nimž můžete mít teplou vodu po většinu roku prakticky zadarmo.

Protože je ohřev vody hned druhou energeticky nejnáročnější položkou v domácím rozpočtu, vyplatí se hledat pomoc u obnovitelných zdrojů, díky nimž můžete mít teplou vodu po většinu roku prakticky zadarmo.

Jak funguje fotovoltaický bojler?

Princip fotovoltaického ohřevu vody je jednoduchý. Na střeše vašeho domu je umístěna fotovoltaika, která přeměňuje sluneční záření na elektrickou energii. Ta se ve střídači mění na střídavý proud, který pohání bojler, neboli zásobník teplé vody. V něm se pak ohřívá voda pro celou domácnost, aniž byste museli čerpat drahou elektřinu z distribuční sítě.

Jedná se o moderní a ekologický způsob, jak mít od jara do podzimu dostatek teplé vody pro denní potřebu. Je to jednoduché technické řešení: stačí vám v podstatě solární panely, fotovoltaický měnič (střídač) a bojler, které jsou vzájemně propojené. Není potřeba žádných stavebních zásahů do domu, výměna elektroměrového sloupku, ani povolení distributora – tento systém totiž není připojen k distribuční síti.

Aby mohla fotovoltaika bojler efektivně využívat, musí mít bojler objem minimálně 120 l, optimálně alespoň 200 l (na každou 1 kW výkonu panelů byste měli mít alespoň 100 litrů vody). Čím větší množství bude ohřáté vody v zásobníku, tím déle se v něm udrží naakumulovaná energie. Voda ohřátá solární energii vám tak vydrží 2 až 3 dny, i v období, kdy není dostatek slunečního svitu, aby panely mohly bojler dostatečně pohánět.

Tip: Přečtěte si také, jak vybrat zásobník teplé vody.

Topné těleso pro fotovoltaiku

Elektřina vyrobená solárními panely dodává pomocí wattrouteru energii topnému tělesu (topné spirále) v bojleru, která ohřívá teplou vodu. Fotovoltaické bojlery mohou disponovat jedním nebo dvěma topnými tělesy (viz níže). Kombinovaný bojler má tu výhodu, že obsahuje jak topné těleso pro fotovoltaiku, tak i spirálu pro ohřev vody z distribuce pro případy, kdy není solární energie dostatek.

Typy fotovoltaických bojlerů

Fotovoltaický bojler s jednou spirálou

Tento systém umožňuje ohřev vody v bojleru pouze pomocí fotovoltaických panelů. To znamená, že jste závislí na slunečním svitu. V létě může být výroba elektřiny z panelů vyšší než spotřeba bojleru, zatímco v oblačných dnech může být ohřev vody omezený. Hodí se zejména tam, kde je k dispozici více zdrojů teplé vody nebo třeba na chalupu, kde jste převážně v jarních a letních měsících, kdy je sluneční intenzita dostatečná.

Fotovoltaický bojler se dvěma spirálami

Kombinovaný bojler pro fotovoltaiku umožňuje díky dvěma nezávislým elektrickým obvodům využívat k ohřevu jak solární energii, tak elektrickou energii ze sítě, pokud není slunečního svitu dostatek. Jistota dostatečného množství teplé vody po celý rok i pro velkou rodinu. Bojler je nastaven na požadovanou teplotu vody. Pokud ji nedokáže zajistit fotovoltaika, přepne se automaticky na ohřev z distribuční soustavy. Doplněním regulátoru o HDO modul můžete nastavit ohřev vody v určitých časech (např. abyste se vyhnuli čerpání ze sítě ve vysokém tarifu).

Chcete využít energii ze slunce na maximum? Kombinujte technologie

Ekonomickým řešením solárního ohřevu vody je fotovoltaický set určený výhradně pro ohřev TV. Vyrobenou energií napájíte pouze bojler. Pokud panely nevyrobí kvůli aktuálním povětrnostním podmínkám dost elektřiny, bojler automaticky přepíná na čerpání elektřiny ze sítě. Snadná a dostupná varianta prakticky pro každého. Nízkopříjmové domácnosti mohou na tento systém čerpat dotaci z NZÚ Light ve výši až 90 000 Kč. Solární ohřev vody tak lze od Woltair získat za pouhých 8 000 Kč.

Pozor: Aby bylo možné čerpat dotaci z Nová zelená úsporám Light, musí být výkon instalovaných panelů alespoň 1,5 kWp a minimální objem zásobníku TV 45 litrů na každý instalovaný kWp výkonu. Systém musí být opatření solárním regulátorem (měničem) ohřevu vody s technologií MPPT.

Fotovoltaická elektrárna s bateriovým úložištěm

Abyste však vytěžili ze sluneční energie ještě víc, doporučujeme zainvestovat do hybridní fotovoltaické elektrárny s akumulací do baterie, díky níž budete nejen ohřívat vodu, ale také napájet veškeré spotřebiče v domácnosti, třeba i včetně dobíjení elektromobilu pomocí nabíjecí stanicePřebytky vyrobené energie můžete ukládat na pozdější využití nebo prodávat do sítě za spotové cenyNávratnost fotovoltaiky se v takovém případě pohybuje v průměru do 6 let a až polovinu pořizovacích nákladů můžete pokrýt dotací z programu NZÚ.

Kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla

Chcete ekologicky a levně ohřívat vodu, napájet spotřebiče v domácnosti a dokonce i vytápět (nebo i v létě chladit)? Pak je tu pro vás fotovoltaický systém s ohřevem vody kombinovaný s tepelným čerpadlem. Toto řešení sice vyžaduje vyšší vstupní náklady, ale ve výsledku vám přinese největší úspory, a tedy i nejrychlejší návratnost.

Fotovoltaika v takovém případě ohřívá nejen teplou vodu na mytí, ale také předehřívá topnou vodu. Do zásobníku tepelného čerpadla tak proudí místo studené vody již voda předehřátá, a to až na maximální teplotní limit čerpadla. Díky tomuto zapojení nemusí tepelné čerpadlo tak často spínat a dochází k prodloužení jeho životnosti až o 30 %. Za elektřinu šetříte, i když zrovna slunce nesvítí a fotovoltaika nic nevyrábí – i tepelné čerpadlo totiž dokáže dodávat energii z obnovitelných zdrojů – čerpá teplo z venkovního prostředí, a tak na ohřev vody a vytápění potřebuje pouze ⅓ elektřiny oproti vytápění elektrickým kotlem.

 

Kontaktujte nás ještě dnes a nechte si poradit, které řešení bude pro vaši domácnost nejvýhodnější. Rádi vám navrhneme řešení na míru a zajistíme rychlou a spolehlivou instalaci včetně vyřízení dotace.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?