Životnost tepelného čerpadla a jak ji prodloužit

Životnost tepelného čerpadla a jak ji prodloužit

Nerozbije se tepelné čerpadlo dřív, než se vám vrátí částka, kterou jste do něj investovali? To je poměrně častá obava těch, kteří o pořízení nového zdroje vytápění uvažují. Pohlídejte si následujících 6 bodů a máte zajištěno spolehlivé vytápění bez starostí na dlouhé roky.

Nerozbije se tepelné čerpadlo dřív, než se vám vrátí částka, kterou jste do něj investovali? To je poměrně častá obava těch, kteří o pořízení nového zdroje vytápění uvažují. Pohlídejte si následujících 6 bodů a máte zajištěno spolehlivé vytápění bez starostí na dlouhé roky.

Faktory ovlivňující životnost tepelného čerpadla

Je logické, že ne všechna tepelná čerpadla vydrží stejně dlouho. Životnost zařízení ovlivňují především tyto faktory:

  • Typ tepelného čerpadla. Různé typy zařízení mají z principu odlišnou životnost. Nejdéle vydrží tepelná čerpadla země-voda, a to běžně přes 20 let. Velice dobře jsou na tom o oblíbená tepelná čerpadla vzduch-voda, u kterých je životnost zhruba o 20 % kratší.   
  • Kvalita provedení čerpadla. Je jasné, že laciné kusy příliš dlouho nevydrží. Proto se v prvé řadě vyplatí investovat do kvalitní, prověřené značky, na kterou se můžete spolehnout.
  • Vhodné dimenzováníOptimální výkon tepelného čerpadla zajistí, že je stroj nadimenzován tak, aby pokryl energetické nároky domácnosti, aniž by se přetěžoval kompresor čerpadla. Výkon tepelných čerpadel typu on-off se podle evropského standardu dimenzuje na 80 % tepelné ztráty domuaby se čerpadlo zbytečně nezapínalo a nevypínalo (netaktovalo) v rychlém sledu při vyšších venkovních teplotách. Invertorová tepelná čerpadla se dimenzují na 100% pokrytí tepelné ztráty objektu. U nich taktování nehrozí, protože typ jejich kompresoru umožňuje plynulou regulaci výkonu. Správné dimenzování tedy optimalizuje počet startů kompresoru – klíčového prvku celého systému. Pokud je čerpadlo poddimezováno, tj. má nižší výkon, než aby dokázalo pokrýt nároky na vytápění, kompresor se nadměrně zatěžuje, a hrozí, že relativně rychle „odejde“.
  • Správná instalace. Proto je velmi důležité zvolit spolehlivou instalační firmuproškolenými techniky, kteří dodržují správné postupy montáže.
  • Péče o tepelné čerpadlo. To, zda se o své zařízení správně staráte a dopřáváte mu potřebnou údržbu a servis, má na životnost čerpadla velký vliv. Podrobněji o tom píšeme dál v článku. 
  • Intenzita používání. To, jestli tepelné čerpadlo využíváte jen k vytápění, ale také k ohřevu vody, případně i v létě k chlazení domácnosti, má samozřejmě vliv na jeho životnost, protože se více zatěžuje a „běží“ tak v podstatě po celý rok.

Průměrná životnost tepelného čerpadla

Průměrná životnost tepelného čerpadla vzduch-voda se obvykle udává kolem 15 let. Avšak s pečlivou údržbou a kvalitním servisem není výjimkou, že tepelné čerpadlo může fungovat i po osmnácti letech. Karel Náprstek, vedoucí vývoje tepelných čerpadel ve Woltair, uvádí: „Když je tepelné čerpadlo správně namontované a celý systém vhodně nadimenzovaný, mělo by zařízení bez problému vydržet 15 let. Já osobně mám doma tepelné čerpadlo už 13 let bez jediné závady.“

Jak prodloužit životnost tepelného čerpadla

Chcete prodloužit životnost tepelného čerpadla? Dopřávejte mu každoročně pravidelné servisní prohlídky a údržbu. Taková kontrola dokáže nejen včas odhalit případnou poruchu čerpadla v jejím zárodku, ale zároveň při ní servisní technik optimalizuje chod stroje. Správně seřízené tepelné čerpadlo je tak nejen maximálně efektivní, ale má i velmi nízké provozní náklady.

Pravidelným servisováním můžete výrazně prodloužit jeho životnost, i na 20 let a více. To je u energetického zařízení, které vyžaduje poměrně velkou vstupní investici, dost zásadní. U některých značek je provádění pravidelných servisních prohlídek dokonce podmínkou platnosti záruky.

Jak už jsme zmiňovali, životnost kompresoru čerpadla prodlouží snížení počtu jeho startů. Tím, že zvolíte model s invertoremzvětšíte objem vody, kam lze přenášené teplo akumulovat, můžete snížit zátěž na kompresor a prodloužit jeho životnost. Správně zvolený zásobník teplé vody je tedy pro funkčnost a životnost tepelného čerpadla zásadní a pomůže předejít řadě problémů.

Jak poznat, že čerpadlo nepracuje optimálně

Tepelné čerpadlo nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Přesto je dobré tu a tam monitorovat jeho chod. To vám může pomoci všimnout si prvních náznaků, přestane-li zařízení pracovat přesně tak, jak má. Karel Náprstek radí: „Čas od času se například podívejte na provozní hlášky na displeji, zda není čerpadlo v nějaké chybě, a aspoň orientačně sledujte spotřebu elektřiny. Může se totiž například stát, že čerpadlo ‚padne' do chyby a pro zachování tepelného komfortu sepne bivalentní zdroj v podobě elektrodotopu, a tudíž náklady na vytápění a ohřev vody razantně rostou.“

Nedostatečná teplota v domácnosti, vyšší spotřeba energie, zvýšená hlučnost nebo nepravidelný provoz mohou signalizovat problém. V takovém případě ihned kontaktujte servisní oddělení a objednejte si prohlídku, než se závada výrazněji projeví a ohrozí váš teplotní komfort.

Kdy se vyplatí pořídit nové tepelné čerpadlo?

Vaše stávající vytápění pomalu dosluhuje a vy uvažujete, zda se vám vyplatí vyměňovat opotřebované komponenty, nebo zainvestovat do nového tepelného čerpadla. Uveďme si pro představu, na kolik může vyjít výměna hlavních prvků čerpadla:

  • ventilátor: 12 800 Kč
  • kompresor 12 kW : 19 440 Kč
  • řídicí deska: 9 270 Kč
  • oběhové čerpadlo: 5 340 Kč
  • teplotní čidlo: 766 Kč

Nechte si poradit od odborníka, kdy je ekonomicky výhodné tepelné čerpadlo vyměnit. Ve hře je několik faktorů, včetně toho, z jakého zdroje tepla přecházíte. Návratnost tepelného čerpadla je potřeba důkladně propočítat. Výrobci často uvádějí čistou finanční návratnost tepelného čerpadla kolem sedmi let. Nicméně, mnoho lidí se rozhoduje pro tepelná čerpadla také kvůli pohodlí a ekologickým výhodám. Ty jsou k nezaplacení.

Nadstandardní záruka – vaše jistota klidného spaní

Jak už bylo řečeno, při dodržení několika zásad má tepelné čerpadlo dlouhou životnost a během této doby se vám částka, kterou jste do jeho pořízení investovali, několikanásobně vrátí na úsporách za vytápění. O pohodlí a zdravém ovzduší nemluvě. 

Pochopitelně se může výjimečně stát, že se i u kvalitního zařízení vyskytne nějaká závada či vadná komponenta. Od toho tu však je záruční a pozáruční servis. A pokud chcete svému tepelného čerpadlu dopřát prémiovou péči a bezstarostný provoz, doporučujeme sjednat si při jeho pořízení Woltair Nadstandardní záruku, kterou můžete uzavřít až na 10 let. Ta zahrnuje nejen každoroční pravidelné prohlídky čerpadla a jeho údržbu, ale také všechny případné opravy, materiál i výjezd servisního technika. S Woltair máte jistotu, že teplo vašeho domova nic neohrozí.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?