Výhody a nevýhody fotovoltaických systémů

Výhody a nevýhody fotovoltaických systémů

Fotovoltaika, která využívá sluneční energii k výrobě elektřiny, je stále oblíbenějším zdrojem energie nejen pro domácnosti. Má řadu výhod, mezi něž patří například snížení energetických nákladů a přispění k ochraně životního prostředí. Jako každá technologie má však i své limity a nevýhody. V následujícím článku tyto silné a slabé stránky fotovoltaických systémů porovnáme. Které převáží?

Fotovoltaika, která využívá sluneční energii k výrobě elektřiny, je stále oblíbenějším zdrojem energie nejen pro domácnosti. Má řadu výhod, mezi něž patří například snížení energetických nákladů a přispění k ochraně životního prostředí. Jako každá technologie má však i své limity a nevýhody. V následujícím článku tyto silné a slabé stránky fotovoltaických systémů porovnáme. Které převáží?

Výhody fotovoltaických systémů

  1. Obnovitelná energie: Fotovoltaické systémy využívají sluneční svit, který je v podstatě nevyčerpatelným zdrojem energie. Na rozdíl od fosilních paliv, jako je například uhlí, zemní plyn nebo ropa, nehrozí, že nám tento zdroj následujících několik miliard let dojde.
  2. Snížení energetických nákladů: Jeden z hlavních důvodů, proč se lidé rozhodují pro instalaci fotovoltaických systémů, jsou úspory za energie. Fotovoltaika umožňuje vyrábět vlastní elektřinu přímo ze solární energie, čímž můžete snížit roční výdaje za elektřinu o 50 až 80 %. Po devět měsíců v roce může dokonce zajistit plnou nezávislost na distribuční síti.
  3. Zmenšení uhlíkové stopy: Na rozdíl od tradičních zdrojů energie, jako jsou fosilní paliva, vyrábějí fotovoltaické systémy energii bez vypouštění škodlivých skleníkových plynů. To znamená, že mohou hrát klíčovou roli v boji proti změně klimatu.
  4. Nenáročná údržba: Protože fotovoltaické systému neobsahují žádné pohyblivé části, jsou prakticky bezúdržbové. Panely mají samočisticí schopnost, není tedy ani nutné časté čištění panelů. Pravidelná servisní prohlídka postačuje jednou za 3 roky.
  5. Dlouhá životnost: Fotovoltaické panely mají dlouhou životnost, a to i 40 let. Částka, kterou do fotovoltaiky na začátku investujete, se vám během té doby několikanásobně vrátí zpátky.

Nevýhody fotovoltaických systémů

  1. Počáteční náklady: Jednou z nevýhod fotovoltaických systémů je vysoká počáteční investice. Cena fotovoltaiky pro běžný rodinný dům se pohybuje kolem 400 až 500 tisíc Kč. I když se návratnost této investice pohybuje zpravidla mezi 2 až 7 lety, může být pořizovací cena pro některé domácnosti překážkou. Naštěstí je tu program Nová zelená úsporám, z něhož můžete získat dotaci na fotovoltaiku až 176 000 Kč a pokrýt tak až polovinu pořizovacích nákladů. Dotace se dá kombinovat i s úvěrem na fotovoltaiku. Takže nemusíte vůbec sáhnout na rodinné úspory a splátky pak budete hradit z úspor za energie, které vám provoz domácí fotovoltaické elektrárny přinese.
  2. Závislost na počasí a denním světle: Fotovoltaické systémy jsou nejefektivnější v jasných, slunečných dnech. Oblačnost, déšť nebo sněžení mohou omezit množství slunečního světla, které dosáhne panelů, a tím snížit množství energie, kterou mohou vyrobit. V noci fotovoltaické systémy nevyrobí nic a energii na provoz domácnosti je potřeba čerpat z baterie, případně ze sítě.
  3. Potřeba prostoru: Fotovoltaické panely vyžadují dostatek prostoru pro instalaci. To může být výzvou pro ty, kteří žijí v městských oblastech nebo v domácnostech s omezeným prostorem. Na průměrně velký rodinný dům se ale fotovoltaika vejde bez problémů. Orientačně můžete počítat s tím, že fotovoltaika o výkonu 1 kWp zabere asi 5 m2 na šikmé střeše a asi 10 m2 na ploché střeše. Domácí elektrárna o oblíbené velikosti 10 kWp tedy potřebuje plochu asi 50 m2 v případě šikmé střechy a 100 m2 na střeše rovné.

Máte pocit, že tu některé další nevýhody chybí? Nejspíš tomu tak není. O fotovoltaice totiž koluje řada mýtů, jako například to, že se nedá hasit, že je neúčinná nebo že se v našich zeměpisných šířkách nevyplatí. Prozkoumejte tyto mýty s námi v dalším článku!

Závěr

Fotovoltaické systémy přinášejí řadu výhod, při rozhodování o jejich pořízení je ale potřeba zvážit i jejich nevýhody. Konečné rozhodnutí pak bude záležet na řadě faktorů, včetně energetických nároků domácnosti, dostupnosti prostoru pro instalaci, umístění a orientace vašeho domu vůči světovým stranám, ceny energií i vaše finanční možnosti. V neposlední řadě i ekologický aspekt, který zatím řada lidí přehlíží, ale v budoucnu bude čím dál tím palčivější.

Chcete zjistit, zda se fotovoltaika vyplatí právě vám, kolik by vám dokázala vyrobit energie a jak rychle se vám vrátí vaše investice? Vyplňte online kalkulačku ceny fotovoltaiky a získejte ihned zdarma řešení na míru. Nebo kontaktujte naše experty na fotovoltaiku a nechte si nezávazně poradit a získat odpovědi na veškeré dotazy, které vás v souvislosti s domácí fotovoltaikou napadnou.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?