Velikost solárních panelů: kolik jich pořídit a jak moc místa zaberou

Velikost solárních panelů: kolik jich pořídit a jak moc místa zaberou

Většina panelů na trhu má přibližně 2 × 1 metr při výkonu asi 500 Wp. Například rozměry solárních panelů Risen RSM jsou přesně 2 108 × 1 048 mm. Na oblíbenou 10kWp fotovoltaickou elektrárnu budete takových panelů na střeše potřebovat dvacet. Kromě velikosti panelů je nutné brát v potaz i jejich hmotnost. Střecha v běžné kondici je však unese bez problémů. 

Většina panelů na trhu má přibližně 2 × 1 metr při výkonu asi 500 Wp. Například rozměry solárních panelů Risen RSM jsou přesně 2 108 × 1 048 mm. Na oblíbenou 10kWp fotovoltaickou elektrárnu budete takových panelů na střeše potřebovat dvacet. Kromě velikosti panelů je nutné brát v potaz i jejich hmotnost. Střecha v běžné kondici je však unese bez problémů. 

Na velikosti jednotlivých solárních panelů až tak nezáleží

Na trhu jsou k dispozici menší i větší solární panely, výkon se u nich nicméně snižuje a zvyšuje téměř přímou úměrou. Ve výsledku nejsou tak důležité samotné rozměry solárních panelů, jako spíše celkový požadovaný výkon a tím pádem celková velikost fotovoltaické elektrárny.

Dodavatel pro vás na základě celkového výkonu vybere solární panely takové velikosti, které budou pro vaši střechu ideální. Na členité šikmé střechy jsou lepší menší panely ve vyšším počtu, které se snáze poskládají. Naopak na velké ploché střechy se hodí nižší počet velkých panelů.

Celková plocha solárních panelů se pak odvíjí od toho, zda máte plochou nebo šikmou střechu. Orientačně počítejte s tím, že 1 kWp výkonu

  • na šikmé střeše zabere asi 5 m2
  • a na ploché střeše asi 10 m2.

U plochých střech se totiž panely instalují v menším sklonu a je nutné mezi nimi dělat rozestupy, aby si vzájemně nestínily.

Proč se na rovné střechy neinstalují panely prostě vodorovně? Nejvíce energie totiž vyrobí při sklonu v rozmezí 20 až 50° (optimální je úhel 35°). Při sklonu menším než 15° ztrácejí svou samočisticí schopnost a bude potřeba provádět pravidelnou údržbu solárních panelů.

Jak velkou plochu potřebují solární panely

Typická 10kWp fotovoltaická elektrárna vám na šikmé střeše zabere asi 50 m2, zatímco na ploché střeše 100 m2.

Pokud máte dům s dostatečně velkou střechou, jste v tomto ohledu prakticky neomezení. Možná právě proto se stává, že domácnosti fotovoltaickou elektrárnu zbytečně předimenzují. Na větší FVE sice dostanete větší dotaci, ale stále je dražší. Pokud navíc značnou část vyrobené elektřiny nedokážete spotřebovat, zbytečně se vám prodlouží návratnost fotovoltaiky.

Obecně je nejlepší, když maximum vyrobené elektřiny ze slunce spotřebujete a případné přebytky uložíte do baterie a dále například využijete na ohřev vody. Proto je žádoucí alespoň částečně sladit s ní své chování, abyste fotovoltaiku využili na maximum – například prát nebo vařit během dne a nikoliv večer nebo v noci. V dnešní době chytrých spotřebičů, kdy start pračky nebo myčky můžete předem naplánovat, by to neměl být problém.

Přebytky můžete také prodávat do sítě, ale výkupní ceny nemusí být vždy výhodné. Pozitivní změnu může přinést komunitní energetika a sdílení energie mezi sousedy nebo firmami v obci, ale v této oblasti zatím chybí praktické zkušenosti. 

Jak výkonnou elektrárnu si tedy pořídit

Velmi orientačně vám 1 kWp výkonu solární elektrárny za rok vyrobí 1 MWh elektrické energie – záleží na konkrétní lokalitě i počasí v daném roce.

Dále nezapomeňte, že výroba není během roku rovnoměrná – v létě elektrárna vyrábí až šestkrát více než v zimě. Proto si rozmyslete, zda chcete elektřinu ze solárních panelů využívat i v zimě (například na částečné pokrytí provozu tepelného čerpadla). V takovém případě je nutné panely spíše naddimenzovat, tedy například pro domácnost s roční spotřebou 5 MWh volte elektrárnu s výkonem 6 a více kWp.

Pokud se smíříte s tím, že v zimě budete odebírat větší část svojí spotřeby ze sítě, pak vám na domácnost se spotřebou 5 MWh ročně postačí fotovoltaika s výkonem 4–5 kWp. V létě svou spotřebu pokryjete, v zimních měsících budete více dokupovat.

Do svých výpočtů zahrňte i výhled do budoucna. Spotřeba elektrické energie ve společnosti poroste, minimálně s ohledem na rozvoj elektromobility. Je tedy možné, že za pět až deset let bude vaše spotřeba vyšší, budete-li chtít nabíjet auto domácí nabíjecí stanicí

Pozor dávejte i na hmotnost solárů

Kromě velikosti solárních panelů je důležitá i jejich hmotnost, včetně veškerých kotvicích prvků. U šikmých střech to problém nebývá, jelikož panely se instalují jen s použitím lehkých hliníkových konstrukcí. Celkové zatížení je kolem 20 kg/m2, na což jsou šikmé střechy dimenzované – zátěž se na nich totiž rovnoměrně rozloží.

Na ploché střechy ale dodavatel musí umístit i zátěžové prvky a celkové zatížení se pak často blíží až 50 kg/m2. Dodavatel by v takových případech měl ověřit nosnost střechy, případně si vyžádat statický posudek.

Tip: O tom, na jakou střechu lze umístit solární panely, si můžete podrobně přečíst v našem dalším článku.

S přesným návrhem optimálního výkonu fotovoltaické elektrárny, včetně doporučeného počtu a velikosti solárních panelů, které se nejlépe hodí pro vaši domácnost, vám rádi pomůžeme. Stačí, když nás kontaktujete a domluvíte si schůzku nebo vyplníte online kalkulačku ceny fotovoltaiky

do 50 pracovních dní můžete mít solární panely na střeše.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?