Na jakou střechu umístit solární panely

Na jakou střechu umístit solární panely

Uvažujete o pořízení domácí solární elektrárny, ale nejste si jistí, zda je vaše střecha vhodná pro její instalaci? Na které typy střech je fotovoltaika vhodná a na které nikoliv? Nevěšte hlavu, pokud se střešní krytina vašeho domu pro umístění solárních panelů nehodí. V naprosté většině případů se dá najít i alternativní řešení. Připravili jsme si pro vás vše, co potřebujete vědět o montáži fotovoltaických panelů na střechu.

Uvažujete o pořízení domácí solární elektrárny, ale nejste si jistí, zda je vaše střecha vhodná pro její instalaci? Na které typy střech je fotovoltaika vhodná a na které nikoliv? Nevěšte hlavu, pokud se střešní krytina vašeho domu pro umístění solárních panelů nehodí. V naprosté většině případů se dá najít i alternativní řešení. Připravili jsme si pro vás vše, co potřebujete vědět o montáži fotovoltaických panelů na střechu.

Solární panely, střídače a baterie

Solární elektrárna, to nejsou jenom solární panely, ale také další komponenty. Hlavními součástmi jsou vedle fotovoltaických panelů také střídač pro přeměnu vyrobené elektřiny na střídavou, a baterie pro ukládání přebytečné energie pro pozdější použití.

Tip: Chcete se vyznat v jednotlivých prvcích solární elektrárny a v tom, jak celý systém vlastně pracuje? Přečtěte si článek Jak funguje fotovoltaická elektrárna nebo se podívejte na vysvětlení, co to je fotovoltaika, kde najdete nejdůležitější pojmy související se solárními systémy.

Solární panely na střechu jsou nicméně nejobjemnější a nejvíc viditelnou částí domácí elektrárny, takže jejich umístění zákazníci z pochopitelných důvodů nejvíce řeší. Kam je tedy možné je nainstalovat a kam ne?

Střechy (ne)vhodné pro instalaci solárních panelů

Solární panely se dají nainstalovat na téměř všechny typy střech. Základním předpokladem je, že krovy jsou dostatečně pevné, aby unesly potřebnou zátěž. Jeden solární panel váží přibližně 20 kg a konstrukce, kterou se připevňuje k podkladu, bývá nejčastěji z lehkého hliníku, takže nepředstavuje výrazné zatížení navíc. Tato zátěž je pro běžnou střechu v normální kondici zcela bezpečná.

Vhodnost pro instalaci samozřejmě musí na místě posoudit expert na fotovoltaiku a v případě pochybností může doporučit zpracování statického posudku, který možnost maximálního zatížení ověří. Větší zátěž představují solární panely umístěné na rovnou střechu; na šikmých střechách se zátěž rovnoměrně rozloží a není tak velká.

Instalace solárních panelů

Uchycení solárních panelů na střeše

Tématu bezpečného upevnění solárních panelů na střechu věnujeme speciální článek. Ve zkratce: panely se dají kotvit přímo do střechy, ale nejčastěji se volí uchycení na střešní krytinu pomocí konstrukčního systému.

Na šikmé střechy se panely upevňují zpravidla střešními háky a kolejnicemi, nejčastěji z lehkého hliníku. Na plochých střechách se využívají zátěžové nebo svařované podpěry, které drží panely na střeše pomocí váhy betonových bloků nebo rámových konstrukcí. 

Montáž solárních panelů na plechovou střechu vyžaduje instalaci lišt, které svým tvarem kopírují vlnitý tvar střešní krytiny, a jsou připevněny pomocí kombinovaných šroubů či vrtů s gumovým těsněním. Celá konstrukce se uchycuje kovovými háky přímo do střešních krokví. 

Optimální sklon a orientace solárních panelů

Jaký je optimální sklon střechy pro fotovoltaiku? Solární panely se dají instalovat i vodorovně nebo svisle, ale nejlepšího výkonu dosahují při sklonu 20–50°. Maximální výnos přináší sklon 35°. 

Fotovoltaické panely umístíte i na plochou střechu. Montáž solárních panelů na plochou střechu ale má svá pravidla. Při instalaci na vodorovný povrch nebo povrch s příliš malým náklonem je vhodné panely „přizvednout“ do optimálního úhlu pomocí upevňující konstrukce.

Roli hraje také orientace solárních panelů vůči světovým stranám. Nejlepší je orientace na jih, ale vhodné je také nasměrování na východ nebo západ (ta představuje asi jen o 20 % nižší produkci elektřiny oproti orientaci na jih). Jediná strana, které je dobré se při montáži solárních panelů na střechu vyhnout, je sever.

Nepoškodí solární panely střechu?

Jedna z podmínek, které musí střecha splnit, aby na ní bylo možné solární panely umístit, je její nosnost, jak už jsme zmínili. Pokud vaše střecha není v optimální kondici, zvažte před instalací fotovoltaiky na střechu nejdříve její opravu. Vyskytne-li se však nějaký problém až po nainstalování solárních panelů (např. nutnost výměny tašky), není problém panely dočasně demontovat, provést opravu a opět je vrátit na své místo.

Ve své podstatě solární panely představují pro střechu spíše ochranu než riziko. Panely jsou totiž velmi odolné a chrání střechu před přímým působením počasí a dalšími vlivy, takže krytina vydrží déle. Vždy se instalují tak, aby i při narušení střešního povrchu konstrukcí nedocházelo k zatékání ani k jiným obdobným problémům.

Druhou podmínkou je vhodnost materiálu střešní krytiny. Solární panely neinstalujeme na měděné krytiny, AG prefa a eternit (včetně jeho novějších typů – beternit, cembrit apod.). U těchto materiálů totiž hrozí, že i při velice opatrné manipulaci mohou popraskat, a problém nastává i s jejich správnou likvidací.

Když střecha domu není pro solární panely vhodná

Nehodí se střecha vašeho domu pro instalaci solárních panelů? Nezoufejte. Panely je možné umístit také na jiný objekt, který je zapsaný v katastru nemovitostí (například na střechu garáže, stodoly, pergoly nebo třeba kůlny), případně na pozemek. Podmínkou je, že se musí jednat o pozemek náležející k danému rodinnému domu. Montáž solárního panelu je však možná i na karavan, maringotku nebo třeba na chatu. V těchto případech vám postačí malá fotovoltaická elektrárna.

Solární panely na střechu –⁠ cena

Ve Woltair se zaměřujeme na střešní fotovoltaiku. Rádi pro vás navrhneme domácí solární elektrárnu na klíč a poradíme si i s atypickými střechami a nestandardními řešeními. Podívejte se, jaká je nyní cena fotovoltaiky. Abyste si udělali představu, na kolik vás solární elektrárna vyjde, nechte si zdarma sestavit nezávazný rozpočet pomocí online kalkulačky cen fotovoltaiky. Ten bude obsahovat nejen cenu celého solárního systému, ale také práci a dopravu, takže vás nezaskočí žádné náklady navíc.

Solární panely na střechu – dotace z NZÚ vám uhradí až polovinu

Pořízení solárního systému vyžaduje poměrně velkou vstupní investici. Skvělá zpráva je, že až polovinu získáte zpět díky dotaci na fotovoltaiku z programu Nová zelená úsporám. Podpora činí 60 000 Kč na základní instalaci fotovoltaiky o výkonu 2 kWp; za každý další kWp instalovaného výkonu získáte 10 000 Kč a za každou kWh bateriového úložiště rovněž 10 000 Kč. Celkem lze takto obdržet až 200 000 Kč, k tomu případně i 10% dotační bonus pro vybrané regiony.

 

Uvažujete o pořízení fotovoltaiky? Kontaktujte naše Woltair experty a sjednejte si schůzku přímo u vás doma, zdarma a nezávazně. Na co se můžete těšit? Získáte odpovědi na všechny svoje otázky ohledně solárních systémů. A hlavně detailní návrh řešení na míru, aby se vám fotovoltaika co nejvíce vyplatila. Takto schůzka s expertem na fotovoltaiku probíhá.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?