Kam se hodí malá fotovoltaická elektrárna

Kam se hodí malá fotovoltaická elektrárna

V dnešní době, kdy se stále více lidí snaží hledat způsoby, jak snižovat výdaje za elektřinu, se těší oblíbenosti také malé fotovoltaické systémy, které si lidé instalují i svépomocí. Kde dávají smysl a kde ne? Jaké jsou jejich výhody a úskalí?

V dnešní době, kdy se stále více lidí snaží hledat způsoby, jak snižovat výdaje za elektřinu, se těší oblíbenosti také malé fotovoltaické systémy, které si lidé instalují i svépomocí. Kde dávají smysl a kde ne? Jaké jsou jejich výhody a úskalí?

Co je to malá solární elektrárna?

Malá solární elektrárna je systém s výkonem přibližně do 2 kW, často ostrovního typu, určeného pro výrobu elektřiny pro vlastní potřebu. Někdy sestává jen z panelů a střídače, takže neumožňuje akumulaci elektřiny, kterou nedokážete ihned spotřebovat, do baterie. Takový systém nedokáže pokrýt energetické nároky celé domácnosti, ale může přinést úspory za elektřinu a zajistit napájení alespoň některých spotřebičů a částečnou nezávislost, třeba i v lokalitách, kde není k dispozici elektrická přípojka.

Přenosné fotovoltaické panely

Pokud si chcete třeba na výletě nebo dovolené dobíjet telefon, notebook či jiná malá zařízení, můžete si zakoupit přenosné fotovoltaické panely. Ty jsou lehké a většinou skládací, takže si je můžete snadno převézt kamkoliv autem, na místě rozložit a ihned používat. Jejich výkon se obvykle pohybuje kolem 100 až 200 W.

Solární panel do bytu a další způsoby, jak se dá malá fotovoltaická elektrárna využít

Malé systémy můžete umístit nejen na střechu rodinného domu, ale také na chatu, garáž, balkon, zahradní domek nebo třeba karavan. Jejich velkou výhodou je totiž je, že pro instalaci nepotřebujete příliš místa – vystačíte si s plochou 2 × 1 m na jeden panel o výkonu přibližně 500 Wp. Pokud zvolíte ostrovní systém, nejste vázáni ani na dostupnost elektrické sítě.

Jak velkou spotřebu malý systém pokryje?

Pro představu: fotovoltaika o výkonu do 1 kWp vám v letních měsících vystačí ke svícení, napájení malé lednice, televize, notebooku i rychlovarné konvice. Chce to však chytře volit spotřebiče s energetickou třídou alespoň A+. Příkon rychlovarné konvice by neměl přesáhnout 700 W. A i tak je potřeba dát pozor – součet požadovaného příkonu spotřebičů nesmí překročit maximální výkon střídače. Svítidla volte co nejúspornější a zamezte zbytečnému svícení např. na chodbách pomocí pohybových čidel, ať je vaše spotřeba co nejnižší.

Malou elektrárnou nemusíte jen svítit a pohánět domácí spotřebiče. Hodí se také pro solární ohřev vody. Na ten můžete dokonce čerpat i státní dotaci až 45 000 Kč z programu Nová zelená úsporám, nízkopříjmové domácnosti a důchodci dokonce až 90 000 Kč z NZÚ Light.

Na kolik vyjde malá domácí elektrárna?

Ceny malých fotovoltaických systémů se liší v závislosti na jejich výkonu a kvalitě komponentů. V průměru může být cena systému kolem 40 000 Kč – 60 000 Kč za 1 kW instalovaného výkonu. To znamená, že fotovoltaika s výkonem 3 kW může stát přibližně 120 000 Kč. Velký 10kW systém, který se postará o soběstačný provoz domácnosti od jara do podzimu, vyjde zhruba na 400 000 Kč. Fotovoltaický ohřev vody o výkonu 2 kW, který jsme už zmiňovali, můžete mít za 98 000 Kč.

Tip: Díky dotaci na fotovoltaiku z programu Nová zelená úsporám snížíte vámi investovanou částku na polovinu – čerpat můžete až 176 000 Kč.

Vyplatí se instalace svépomocí?

Na trhu jsou dostupné i domácí elektrárny ve formě „stavebnice“. Solární panel do bytu si tak namontujete kompletně svépomocí a ušetříte náklady na profesionální montáž. Pokud ale chcete mít jistotu, že je vaše fotovoltaika nainstalována bezpečně a zároveň tak, aby vyráběla energii co nejefektivněji (panely budou umístěny s vhodnou orientací a sklonem vůči slunci atd.), doporučujeme přenechat to odborníkům. Ne vždycky je totiž nejlevnější řešení tím nejlepším. Laciné komponenty zpravidla nedosahují takové kvality, a tedy ani účinnosti; navíc mívají i kratší životnost (zejména baterie a panely). Snaha ušetřit se vám tak ve výsledku nemusí vůbec vyplatit.

Malá fotovoltaika: hračička, která vám velké úspory nepřinese

Podtrženo a sečteno: malá fotovoltaika – třeba jeden solární panel do okna – je skvělý způsob, jak chytře a udržitelně napájet pár spotřebičů nebo třeba ohřívat vodu. Hodí se zejména tam, kde není dostupná distribuční síť. Skutečné úspory za energie vám ale nepřinese, a tak je návratnost malého FV systému, byť relativně levného, poměrně dlouhá (např. u malého solárního ohřevu vody, pokud na něj nebudete čerpat dotaci, až 10 let).

Pokud chcete doopravdy ušetřit (i 80 % ročních výdajů za elektřinu nebo i více), zajistit si maximální nezávislost a žít ekologicky, doporučujeme větší fotovoltaický systém navržený na míru potřebám vaší domácnosti. Od toho jsou tu naši Woltair experti, kteří se postarají o vaši zakázku od návrhu, přes montáž, vyřízení dotace i následný servis. Kontaktujte nás ještě dnes.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?