Výhody a nevýhody ostrovní elektrárny

Výhody a nevýhody ostrovní elektrárny

Ostrovní elektrárna je skvělou volbou všude tam, kde není k dispozici distribuční síť. Má řadu předností, ale také některé limity – zejména pokud byste ji chtěli využívat k celoročnímu provozu domácnosti. Ve kterých případech ji doporučíme, a kdy nikoliv, vysvětlujeme v tomto článku.

Ostrovní elektrárna je skvělou volbou všude tam, kde není k dispozici distribuční síť. Má řadu předností, ale také některé limity – zejména pokud byste ji chtěli využívat k celoročnímu provozu domácnosti. Ve kterých případech ji doporučíme, a kdy nikoliv, vysvětlujeme v tomto článku.

Co je to ostrovní fotovoltaika

Ostrovní fotovoltaická elektrárna, označovaná také jako off-grid systém, je sestava solárních panelů, střídače, baterií a dalších komponent, navržená tak, aby fungovala nezávisle na elektrické síti. To znamená, že pomocí ní můžete generovat a skladovat svou vlastní elektrickou energii přímo na místě, aniž byste k tomu potřebovali distribuční soustavu.

Jednou z hlavních výhod ostrovních systémů je nezávislost na elektrické síti. To znamená, že pokud žijete na místě, kde elektrická síť není dostupná, nebo ve vaší oblasti dochází k častým výpadkům proudu, může být ostrovní systém pro rodinný dům ideálním řešením, jak si zajistit spolehlivý zdroj energie.

Výhody ostrovní elektrárny

Ostrovní solární systém nabízí hned několik výhod:

  • Nezávislost na distribuci. Zajištění elektřiny i tam, kde není dostupná distribuční síť.
  • Neohrozí vás výpadky proudu ani vysoké účty za elektřinu.
  • Nízké provozní náklady. Po instalaci je provoz ostrovního systému téměř bezúdržbový a vydrží vám dlouhá léta.
  • Udržitelnost. Sluneční energie je čistý a obnovitelný zdroj energie. Její využívání pomáhá snižovat vaši uhlíkovou stopu.

Ostrovní fotovoltaika a její omezení

Je důležité si uvědomit, že ostrovní fotovoltaika nemusí pokrýt 100% vašich energetických potřeb po celý rok. Od jara do podzimu vyrobí zpravidla dostatek elektřiny, aby mohla pohánět veškeré spotřebiče ve vaší domácnosti. Přes zimu nebo při nepříznivém počasí (silný déšť, velká oblačnost) nemusí však vyrobená elektřina stačit a je potřeba využít záložní zdroj energie (nebo se smířit s černou hodinkou).

V létě naopak fotovoltaika vyrobí i násobně víc, než kolik dokážete spotřebovat, a to i při využití baterií k fotovoltaice. Vzhledem k tomu, že systém není připojen k síti, nemůžete přebytky odprodávat do distribuce, a vyrobená elektřina tak přijde vniveč.

Tip: Přečtěte si také, jak funguje fotovoltaika v ČR v průběhu celého roku, a kolik elektrické energie vyrobí napříč všemi ročními obdobími.

Hybridní fotovoltaika: jistota za všech okolností

Pokud hledáte komplexnější a flexibilnější řešení, které vám zajistí spolehlivé dodávky elektrické energie po celý rok, doporučujeme hybridní fotovoltaiku. Tato technologie kombinuje ostrovní fotovoltaiku s připojením k elektrické síti, což umožňuje využívat oba zdroje energie podle potřeby. Maximum elektřiny čerpat z obnovitelných zdrojů, a ve chvíli, kdy by jí nebylo dostatek, přepnout na odběr ze sítě.

Víte, že... to, zda hybridní elektrárna jede v síťovém, nebo v ostrovním režimu, se nastavuje v elektroměrovém rozvaděči? Ten může být buď s manuálním přepínáním na záložní (back-up) režim, nebo se jedná o full back-up rozvaděč, který se v případě potřeby přepne automaticky, v řádu milisekund, takže výpadek proudu ani nezaznamenáte.

Kde se ostrovní fotovoltaika vyplatí

Ostrovní fotovoltaika je skvělým řešením pro chaty, chalupy a odlehlé lokality, kde elektrická síť není k dispozici nebo kde dochází k častým výpadkům proudu. Nabízí nezávislost, udržitelnost a nízké provozní náklady. Nicméně, pokud hledáte ještě komplexnější a spolehlivější způsob získání energie, může být hybridní fotovoltaika pro vás tím pravým řešením. 

Ale ať už zvolíte fotovoltaiku ostrovní, hybridní nebo třeba jen fotovoltaický ohřev vody, získáte spolehlivé řešení, díky kterému ušetříte desítky tisíc Kč ročně, a navíc i tuny CO2. Kontaktujte nás a nechte si navrhnout solární systém, jenž bude pro váš dům maximálně efektivní. Nainstalováno můžete mít do 50 pracovních dní.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?