Kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaiky

Kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaiky

Chytrým propojením tepelného čerpadla a fotovoltaiky ušetříte ročně i 100 000 Kč za energie. Díky dotační podpoře až 384 000 Kč se vám celá investice může vrátit už za 4 roky. Čtěte dál a dozvíte se, jaké další výhody vám tato kombinace technologií přinese.

Chytrým propojením tepelného čerpadla a fotovoltaiky ušetříte ročně i 100 000 Kč za energie. Díky dotační podpoře až 384 000 Kč se vám celá investice může vrátit už za 4 roky. Čtěte dál a dozvíte se, jaké další výhody vám tato kombinace technologií přinese.

Proč nejvíc ušetříte právě s kombinací tepelného čerpadla a fotovoltaiky 

Největší množství elektřiny se v domácnosti spotřebuje na vytápění, chlazení a ohřev vody. Pokud tedy zvolíte kombinaci fotovoltaikytepelného čerpadla, máte vyhráno. Po většinu roku vám chod těchto náročných spotřebičů zabezpečí sluneční energie. Přebytečná elektřina se dá navíc uložit do baterií pro využití v době, kdy slunce nesvítí.

Fotovoltaika a tepelné čerpadlo: Chytré využívání energie

Při provozu kombinace fotovoltaiky s tepelným čerpadlem budete užívat regulace nespotřebované energie pomocí moderních systémů, které dokáží rozpoznat množství přebytkové energie z fotovoltaiky a poté regulovat tepelné čerpadlo tak, aby se dostalo do rovnováhy mezi spotřebou a vyráběním elektřiny. 

Systém dále využije zbytkovou energii k pohánění spotřebičů v domácnosti (pračky, sušičky, myčky) nebo třeba k nabíjení elektroauta pomocí nabíjecí stanice.

Tip: Chcete využívat vyrobenou elektřinu na maximum? Slaďte chod domácnosti s fotovoltaikou. Spouštějte spotřebiče pokud možno přes den, kdy fotovoltaická elektrárna vyrábí nejvíce energie. K tomu můžete používat funkci odloženého startu, kterou v současnosti už disponuje většina zařízení.

Žít hospodárně můžete ihned

Oslovte největší topenářskou firmu v ČR, která vám sdělí objektivně, jestli je kombinování dvou zařízení to pravé zrovna pro vaši domácnost. Svůj sen o úsporné a ekologické domácnosti můžete zhmotnit co nevidět. 

Woltair vám totiž tepelné čerpadlo ze skladových zásob i fotovoltaiku nainstaluje do 50 dní.

Výhoda pro vás: Woltair vše provede jako jedna firma a zastřeší veškeré procesy. Ušetříme vás tak vyčerpávajícího „nahánění“ řemeslníků z různých firem a jejich synchronizování.

Tepelná čerpadla a fotovoltaika pro rodinné domy.
Zajistěte si nezávislou budoucnost.

Šetřete své peníze i přírodu

Kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla je ve své podstatě geniální. Po velkou část roku vám zajistí energetickou nezávislost, jelikož teplá voda na mytí nebo voda pro vytápění či chlazení bude čistě z vaší vlastní výroby nebo jen s velmi nízkým provozními náklady. 

Dokonalé řešení – jak funguje tepelné čerpadlo a solární panely

Tepelné čerpadlo napájené fotovoltaikou ke svému provozu využívá elektřinu, kterou pro něj po většinu roku vyrobí solární panely. Přes den vám fotovoltaika zajistí maximum energie ze slunce s tím, že ji chytře uloží, abyste měli zásobu pro potřeby vaší domácnosti i na večer.

Oba systémy jsou spolu propojeny tak, že střídač fotovoltaické elektrárny komunikuje s regulací tepelného čerpadla. Na základě aktuálního výkonu fotovoltaiky moduluje tepelné čerpadlo výkon kompresoru.

Prodlužte životnost tepelného čerpadla

Fotovoltaická elektrárna zároveň dobře slouží tepelnému čerpadlu tím, že mu šetří provozní hodiny, což prodlužuje jeho životnost.

Vyplatí se kombinace vždy?

To, zda se vám kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaiky vyplatí, je potřeba předem důkladně propočítat a systém vhodně nadimenzovat tak, abyste maximum vyrobené energie dokázali spotřebovat. Největší úspory vám přinese v případě, že budete tepelné čerpadlo využívat nejen k vytápění, ale v létě také k chlazení domácnosti.

V některých případech nemusí být přímé napojení obou systému vhodné. Tepelné čerpadlo se v takových situacích dá zapojit jako klasický spotřebič.

Dotace výrazně sníží vaši investici až o polovinu

S dotačním programem Nová zelená úsporám a její podoblastí, která se zaměřuje přímo na kombinaci tepelného čerpadla s fotovoltaikou, můžete získat zvýhodněnou formu dotace na pořízení obou zařízení, a to až 323 500 Kč (až 176 000 Kč na fotovoltaiku + až 137 500 na tepelné čerpadlo napojené na FV + 10 000 Kč bonus za kombinaci dvou podoblastí).

Woltair dotační experti vám rádi prozradí aktuální informace o dotaci na tepelné čerpadlo a fotovoltaiku, neváhejte se na ně obrátit.

Co vás čeká u Woltair

  • Nezávisle vám poradíme,
  • zařídíme veškeré projekční práce,
  • navrhneme technologické řešení a jeho návratnost,
  • vypracujeme rozpočet celého řešení s konečnou cenou,
  • zajistíme vám vyřízení dotací a související administrativu,
  • realizujeme dílo – rychle a spolehlivě,
  • poskytneme vám monitorovací centrum (24/7),
  • obstaráme servisní služby včetně oprav – máme na to síť Woltair Partnerů po celé ČR,
  • nabídneme naše komplexní zkušenosti a znalosti v rámci obnovitelných zdrojů a moderních technologií.

Kontaktujte naše Woltair experty ještě dnes a nechte si navrhnout to nejlepší řešení na míru vašim potřebám

Kolik můžete ročně ušetřit a jaká bude návratnost

Připravili jsme pro vás vzorový příklad, na kterém si ukážeme, jakou má tepelné čerpadlo a fotovoltaika návratnost a kolik můžete ročně ušetřit.

Podlahová plocha domu100 m2
Osob v domácnosti2
Míra zateplenívysoká
Otopné plochypodlahové
Původní topidloelektrokotel
Ohřev vodyelektrický bojler
Spotřeba elektřiny15 866 kWh / rok
Tepelná ztráta5,8 kW
Nové topidlo: tepelné čerpadloGrundig MM 8 bez ohřevu TV
Fotovoltaická elektrárna o výkonu8 kWp
Počet panelů (výkon à 500 Wp)16 ks
Baterie14,2 kWh
Solární zisk8 320 kWh
Cena celého řešení (TČ + FVE)736 678 Kč
Výše dotace290 000 Kč
Cena řešení po odečtení dotace446 678 Kč
Původní měsíční platba za energie9 139 Kč
Cena výkupu přebytků elektřiny3 Kč / kWh
Návratnost4,1 let
Měsíční úspora za energie9 144 Kč
Úspora energie za rok14,24 MWh
Úspora CO2 za rok8 tun

Jak se liší návratnost tepelného čerpadla od kombinace čerpadla a fotovoltaiky?

Návratnost je samozřejmě individuální a záleží na řadě faktorů. Obecně se však dá říct, že v případě běžného rodinného domu ušetříte kombinací fotovoltaiky a tepelného čerpadla víc, než když budete mít jen jednu z těchto technologií. Šetříte totiž zároveň za vytápění, chlazení, ohřev vody i provoz domácích spotřebičů. Když vezmeme výše uvedený modelový příklad v tabulce, návratnost samotné fotovoltaiky by u něj dosahovala přibližně 6,9 let. Návratnost kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla se stlačila na pouhých 4,1 let.

Tip: Přečtěte si také článek, jaká je návratnost tepelného čerpadla v letošním roce.

FAQ – kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaiky

Co když výroba energie nebude dostačující?

Tepelné čerpadlo se vrátí do standardního chodu. Šetřit finance budete i tím, že je možné nastavit výrobu tepelné energie v době, kdy vás elektřina vyjde levněji v závislosti na ročním období.

Jak systém reaguje na rychlé změny počasí?

V zimě umí systém s předstihem topit, v létě naopak chladit, takže nepocítíte rozdíl ve vašem tepelném komfortu. Regulace k tomu dokáže vyhodnotit, co je výhodnější – jestli odebrat elektřinu z fotovoltaické elektrárny, nebo ze sítě. Tato funkce navíc bude šetřit vaše finance.

Dá se říci, že mohu fotovoltaikou topit?

Je patrné, že fotovoltaika během zimy nedodá tolik potřebné energie, kolik vyžaduje vytopení objektu. I tak ale tepelné čerpadlo a fotovoltaika výrazně sníží vaše náklady na vytápění.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?