Rekordní počet instalací fotovoltaiky v roce 2023

Rekordní počet instalací fotovoltaiky v roce 2023

Jen za první pololetí roku 2023 bylo zprovozněno více nových elektráren než za celý rok 2021 a 2022 dohromady. Stále více domácností tak může díky fotovoltaice vyzrát na vysoké ceny energií a přejít na udržitelný a nezávislý životní styl.

Jen za první pololetí roku 2023 bylo zprovozněno více nových elektráren než za celý rok 2021 a 2022 dohromady. Stále více domácností tak může díky fotovoltaice vyzrát na vysoké ceny energií a přejít na udržitelný a nezávislý životní styl.

Fotovoltaika v roce 2023 především na rodinné domy

Právě solárních systémů pro domácnosti se v loňském roce nainstalovalo nejvíce. Z celkového počtu instalací fotovoltaiky v ČR tvořily domácí elektrárny naprostou většinu: 96,7 %. Nejčastěji volili lidé fotovoltaiku s bateriovým úložištěm, které pomáhá využít vyrobenou elektřinu na maximum. 

Boomu fotovoltaiky nahrávala také lepší dostupnost komponent a výrazné zkrácení čekacích lhůt na instalaci. Zájem o solární systémy s vyšším výkonem podpořila i novela energetického zákona, která umožnila zákazníkům pořídit si domácí elektrárnu o výkonu až 50 kW, aniž by k jejímu provozování potřebovali licenci. 

Nové instalace fotovoltaiky v ČR

RokPočet elektrárenInstalovaný výkon (MWp)
20192 90525,1
20206 29351,4
20219 32162
202233 760288,8
202382 799970,1

Počet instalací fotovoltaiky v roce 2023 s Woltair

Loni jsme ve Woltair zrealizovali téměř 1 500 fotovoltaických elektráren„Co se týče poptávky, rekordním měsícem loňského roku byl červen, což úzce souviselo s ukončováním tehdejších dotačních podmínek. Téměř tříměsíční dotační prázdniny se pak negativně podepsaly na poptávce ve druhé polovině roku. Nyní sledujeme stoupající trend a výraznější zesílení poptávky očekáváme na přelomu zimy a jara 2024,“ říká Lukáš Papež, vedoucí fotovoltaických instalací.

Patrně nejsilnějším motivem pro pořízení fotovoltaiky je pro většinu domácností způsob, jak účinně čelit vysokým cenám elektřiny a energií obecně. „Postupně sledujeme i trend toho, že klienty zajímá instalovat si technologie – tepelná čerpadla a fotovoltaiky – najednou,“ dodává Lukáš Papež. Právě kombinace fotovoltaiky a tepelného čerpadla pomáhá domácnostem ušetřit za energie ještě více a přitom i topit ekologicky.

Instalace fotovoltaiky v roce 2024

„Očekáváme, že i nadále bude pokračovat trend silné poptávky. Přechod zákazníků ze zafixovaných tarifů na zastropované ceny bude stále představovat dvakrát až třikrát vyšší náklady na energie, což je situace, ve které je využití fotovoltaické elektrárny ideálním řešením,“ říká Jan Hanuš, ředitel společnosti Woltair.

Fotovoltaice nahrávají i další fakta: především extrémně příznivá pořizovací cena. Vstup do roku 2024 byl provázen snížením DPH na fotovoltaiku i tepelná čerpadla na pouhých 12 %, což znamená snížení celkové ceny díla o 3 %. Ale nejen to. „Ceny fotovoltaických elektráren byly v posledních týdnech vůbec nejníže za celou historii jejich výstavby pro rodinné domy v Česku,“ uvádí Lukáš Papež.

Střešní fotovoltaika o výkonu 10 kW s bateriemi tak nyní vyjde téměř o pětinu levněji oproti konci roku 2022. To je rozdíl 100 000 Kč. K pokrytí až poloviny pořizovací částky lze i v letošním roce čerpat dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Zájem o fotovoltaiku posílí i komunitní energetika

Od poloviny roku, kdy nabude účinnosti novela energetického zákona Lex OZE II, se dá očekávat další posílení zájmu o fotovoltaiku. Nová legislativa totiž ještě usnadní hospodaření s vyrobenou energiíprodej přebytků a převádění elektřiny na jiné odběrné místo nebo její sdílení se členy komunity. I proto se s největší pravděpodobností vzroste také poptávka po fotovoltaice pro bytové domy.

 

Chcete se i vy přidat k domácnostem, které využívají veškeré výhody a komfort výroby vlastní elektřiny z obnovitelných zdrojůKontaktujte nás ještě dnes a nechte si navrhnout fotovoltaiku na míru, s níž ročně ušetříte až 80 % nákladů na elektřinu a přispějete k udržitelnější budoucnosti pro nás pro všechny.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?