Jak si vedou tepelná čerpadla podle MPO

Jak si vedou tepelná čerpadla podle MPO

Zajímá vás, jak je to s oblibou tepelných čerpadel v ČR, jaké jsou aktuální trendy a které typy si lidé nejčastěji nechávají nainstalovat? Přečtěte si výsledky statistického zjišťování Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), které se pravidelně provádí už od roku 2004, a zahrnuje data všech známých dovozních a výrobních firem v rámci celé České republiky.

Vývoj prodejů tepelných čerpadel za poslední deset let

Z následujícího grafu, který shrnuje data nashromážděná MPO, je jasně patrný trend vysokého zájmu o tepelná čerpadla v ČR. Všimnout si můžete skokového nárůstu počtu instalací v roce 2022 (celkem 60 439). Ten byl dán zejména převisem poptávky z předchozích období, kdy – s ohledem na tehdejší celosvětovou situaci na trhu a dlouhé dodací lhůty výrobců a instalačních firem – museli zájemci o tepelné čerpadlo čekat na montáž nezřídka i celý rok.

Viděno touto optikou představuje je pak loňský rok zcela v souladu s trendem velké popularity tepelných čerpadel na našem trhu. Pokud nebudeme k tomuto kontextu celospolečenské situace přihlížet, zaznamenáme za rok 2023 mírný pokles prodejů tepelných čerpadel v ČR, a to přibližně o 8 %. V absolutních číslech se jednalo o 55 620 instalací, což je zhruba stejné množství jako za roky 2020 a 2021 dohromady.

zdroj: MPO

Která tepelná čerpadla jsou v ČR nejoblíbenější?

Ze šetření vyplývá, že mezi počty instalací naprosto kralují tepelná čerpadla vzduch-voda. Ta se podílela na celkovém počtu instalovaných tepelných čerpadel z 95 %. A není divu: jedná se o typ s výborným poměrem cena/výkon, nízkými technickými nároky na montáž a svou vhodností do různých typů staveb, včetně varianty pro kompletní vnitřní instalaci, vhodnou i pro objekty bez zahrady nebo v husté zástavbě.

Poměr provedení monoblok vs. split byl v roce 2023 51 : 49 %; v roce 2022 činil tento poměr 41 : 59 %. O tom, jaký je rozdíl mezi tepelným čerpadlem monoblok a split, píšeme v dalším článku.

Počty prodaných tepelných čerpadel voda–voda se pohybují už roky stabilně v jednotkách desítek; tepelná čerpadla země-voda tvořila v loňském roce 4,7 % prodejů všech tepelných čerpadel. I v tomto případě se jedná o dlouhodobě stabilní čísla. Oba tyto typy totiž mají specifické nároky na instalaci a vyšší pořizovací cenu, jsou tedy vhodné pouze pro určitý segment objektů.

Tip: Přečtěte si, jaké je nejlepší tepelné čerpadlo pro specifické podmínky a typy staveb.

Tepelná čerpadla v novostavbách

Tepelná čerpadla jsou stále oblíbenějším zdrojem tepla v novostavbách. Zatím nejnovější data z roku 2022 hovoří o procentuálním podílu nově dokončených rodinných a bytových domů vytápěných tepelným čerpadlem 20,3 %. V roce předcházejícím to bylo 16,5 %; v roce 2013 pouhých 7,8 %.

Na trendy současného vytápění se můžete podívat do článku Jak topit v novostavbě?

Jaký se dá očekávat vývoj v prodejích tepelných čerpadel do budoucna?

V nadcházejícím období se dá předpokládat, že trhem zahýbe zákaz kotlů na tuhá paliva, který začne platit od 1. 9. 2024. Podle odhadů je do té doby potřeba vyměnit více než 200 tisíc zdrojů tepla 1. a 2. emisní třídy. Tepelná čerpadla jsou jednou z možností, čím se dá starý kotel nahradit. Ke stejnému datu se budou snižovat dotace na výměnu neekologického vytápění, a to až o desítky tisíc Kč dle druhu zdroje vytápěníKotlíkové dotace končí úplně. To je dobrá motivace, proč pořízení nového vytápění neodkládat.

Ale nehledě k tomu je jisté, že obliba tepelných čerpadel bude pokračovat – vždyť se jedná o nejúčinnější typ vytápění, které přináší svým majitelům maximální pohodlí, pokročilé technické funkce a čisté životní prostředí bez kouře, sazí a prachu. Ale i tepelná čerpadla mají samozřejmě svá úskalí a nemusí se hodit do každého objektu.

Čím lepší bude do budoucna informovanost veřejnosti ohledně tepelných čerpadel (začít můžete třeba článkem Život s tepelným čerpadlem: Co očekávat od běžného provozu nebo velmi objektivně a detailně zpracovaným porovnáním Plynový kotel, nebo tepelné čerpadlo pro rodinný dům? na odborném portále TZB-info), a čím lépe budou vyškoleni instalační technici a projektanti, kteří připravují návrh a zajišťují následnou instalaci systému vytápění, tím méně bude kolem tepelných čerpadel panovat negativních emocí. Ty totiž nejčastěji pramení z neznalosti dané technologie, nereálnými očekáváními nebo ze špatné zkušenosti s nekvalitním zařízením či nesprávně provedenou montáží.

A právě proto je tu Woltair: 

  • U nás si můžete vybrat z nejširší nabídky tepelných čerpadel (přes 300 zařízení)
  • Nestranně vám poradíme, které řešení se vám nejvíce vyplatí, a do ničeho vás netlačíme
  • Vše vyřídíte online, z pohodlí svého domova, z kanceláře nebo třeba z chalupy
  • Získáte nezávaznou nabídku na míru potřebám svého domu s finální cenou
  • Máme síť prověřených a řádně certifikovaných instalačních techniků po celé ČR

Pomůžeme vám vybrat tepelné čerpadlo a fotovoltaiku na míru

Nevíte si rady? Zavolejte nám na 800 88 77 22 nebo napište na info@woltair.cz

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku

Jak vám tento článek pomohl?