Výhody a nevýhody tepelného čerpadla. Co u vás převáží?

Výhody a nevýhody tepelného čerpadla. Co u vás převáží?

Máte se bát, že vám tepelné čerpadlo připraví nejednu horkou chvilku? Zatímco jedni vás budou od jeho koupě odrazovat, druzí na něj pějí samé ódy. Jaké jsou skutečné výhody a nevýhody tepelného čerpadla a má smysl si ho pořizovat?

Máte se bát, že vám tepelné čerpadlo připraví nejednu horkou chvilku? Zatímco jedni vás budou od jeho koupě odrazovat, druzí na něj pějí samé ódy. Jaké jsou skutečné výhody a nevýhody tepelného čerpadla a má smysl si ho pořizovat?

Nikdo není dokonalý. Ani tepelné čerpadlo

Všechno má svá plus a mínus. Naše srdce hoří pro tepelná čerpadla, takže je jasné, že jsme přesvědčeni o tom, že je to nejlepší vytápění současnosti i budoucnosti. Ale jsme féroví, takže vám nezatajíme ani jeho slabší stránky. A nebojíme se přiznat, že jsou případy, kde se tepelné čerpadlo prostě nevyplatí. 

Nevýhody tepelného čerpadla jsou:

  • Poměrně vysoká pořizovací cena. Kvalitní technologie zkrátka něco stojí. Jak je to s aktuální cenou a návratností tepelného čerpadla jsme pro vás sepsali v samostatném článku.
  • Musí ho nainstalovat expert. Přímotop zastrčíte do zásuvky a topíte. Žádná věda. U tepelného čerpadla to věda je. Pokud vám ho zapojuje soused, který si postup nastudoval na YouTubu a konzultoval ho s dalšími „odborníky“ na diskusním fóru, asi to bude levné. Ale budete potřebovat pořádný kus štěstíčka, aby to bylo i funkční.
  • Dodání trvá déle než rozdělat oheň v kamnech. V loňském roce dodávky docela vázly. Naštěstí už se vše obrátilo k lepšímu. Aspoň u nás – tepelná čerpadla z našich skladových zásob vám nainstalujeme už do 50 dní.
  • K provozu potřebuje elektřinu. Pro laika může čerpadlo působit skoro jako perpetum mobile. Přesto ke svému fungování potřebuje připojení k síti. Ale zase elektřiny spotřebuje jen ⅓ oproti elektrokotli.
  • V nízkoenergetických domech má poměrně dlouhou návratnost. V běžném rodinném domě se vám investice do čerpadla vrátí v průměru už za 2–7 let. Ale u domů s tepelnou ztrátou do 3 kW to může trvat déle. Proto si to chce všechno nejdřív propočítat, ať víte, jestli by se vám to vyplatilo.
  • Hlučnost. Moderní tepelné čerpadlo už dávno nerámusí, ale přesto jeho ventilátor určitý zvuk vydává (hlasitostí asi jako tikot hodin nebo zapnutá myčka nádobí). A zatímco praskání dřeva v krbu považuje většina lidí za romantické, hluk ventilátoru nikoliv. Umístění venkovní jednotky je tedy potřeba řešit tak, aby nerušila vás ani sousedy

Výhody tepelného čerpadla

O výhodách tepelného čerpadla vzduch-voda už jsme popsali celé stohy (digitálního) papíru a můžete si je pročíst v dalších článcích na našem blogu. Ve zkratce je to hlavně:

  • Vysoká účinnost. Až 350 %. Kdo z vás, kteří netopíte tepelným čerpadlem, to má? Nikdo! Je to bezkonkurenčně nejvýkonnější způsob vytápění.
  • Nízké provozní náklady. Díky vysoké účinnosti jsou náklady na provoz velice nízké. Oproti plynovému kotli přibližně poloviční, proti elektrokotli dokonce jen třetinové.
  • Nulové nároky na provoz a údržbu. Čerpadlo si necháte zapojit a už se nemusíte o nic starat. Žádné přikládání paliva, čištění komína ani jiné předpotopní „radosti“. 
  • Sofistikované ovládání. Tepelné čerpadlo můžete snadno ovládat přes intuitivní displej nebo například přes mobil či tablet. Odkudkoliv. Můžete si třeba nastavit, aby odebíralo elektřinu jen v nízkém tarifu. Nebo sledovat a regulovat teplotu doma, zatímco jste na dovolené. 
  • Stálá teplota a zdravé klima v domácnosti. Ani moc, ani málo. Přesně si nastavíte požadovanou teplotu. Žádné nežádoucí výkyvy teplot ani vysušený vzduch a prach v domě.
  • Ekologie. Možná, že to mnoho lidí neřeší a prostě jen chce topit co nejlevněji. Nicméně tepelné čerpadlo v sobě snoubí obojí! Při svém provozu neprodukuje žádné škodlivé emise, takže nám nezačoudí planetu. A za to nám naše děti a jejich děti budou jednou vděčné. Každý rok díky čerpadlu ušetříte asi 8 tun CO2.

Plusy a mínusy už znáte. Jak se rozhodnete? 

Klady a zápory tepelného čerpadla jsme vám už prozradili. A teď vám to ještě pěkně spočítáme! Pokud si to budete přát.

Víme, že pořízení nového zdroje vytápění je velké rozhodnutí a s výsledkem potřebujete být spokojení na první dobrou. Proto u vás při nezávazné schůzce nejdřív provedeme zaměření a propočítáme, jestli by se vám tepelné čerpadlo skutečně vyplatilo, a jaká bude jeho návratnost. A když budete chtít, zdarma vám vypracujeme podrobný rozpočet celého řešení. Sakumprásk i s prací a dopravou.

Hoříte nedočkavostí a chcete mít orientační cenovou nabídku teď hned? Do minuty vám ji spočítá naše online kalkulačka tepelných čerpadel.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?