Bojíte se rostoucích výdajů za energie? Přejděte na obnovitelné zdroje

Bojíte se rostoucích výdajů za energie? Přejděte na obnovitelné zdroje

Mnoho domácností zasáhlo zvyšování výdajů za energie: s koncem roku 2023 skončilo vládní zastropování; řadě lidí doběhla výhodná fixace ceny z předchozího období, navíc se zdražila regulovaná složka elektřiny – oproti loňskému roku dokonce i o více než 60 %. Situace má ale snadné řešení: začněte využívat obnovitelné zdroje! Ročně tak ušetříte za energie až 80 %.

Mnoho domácností zasáhlo zvyšování výdajů za energie: s koncem roku 2023 skončilo vládní zastropování; řadě lidí doběhla výhodná fixace ceny z předchozího období, navíc se zdražila regulovaná složka elektřiny – oproti loňskému roku dokonce i o více než 60 %. Situace má ale snadné řešení: začněte využívat obnovitelné zdroje! Ročně tak ušetříte za energie až 80 %.

>> Přečtěte si naše tipy, jak ušetřit za elektřinu, a jak ušetřit za plyn.

S fotovoltaikou ušetříte a ještě získáte nezávislost

Pokud máte k dispozici prostor, kam umístit solární panely, neváhejte. S domácí fotovoltaickou elektrárnou ročně ušetříte až 80 % nákladů na elektřinu. Vysoké ceny energií se vás tak nedotknou – naopak: zkracují návratnost vaší investice a přispívají k většímu zhodnocení vašich financí. Přebytky elektřiny, které vám vzniknou v letním období, můžete navíc výhodně prodávat na spotovém trhu. Čím je cena elektřiny vyšší, tím pro vás lépe, protože na prodeji víc vyděláte.

Tip: Chcete vědět, o kolik se vám v roce 2024 zdraží elektřina? Pro orientační výpočet můžete využít některou kalkulačku ceny elektřiny, které jsou volně dostupné na internetu. 

S novou legislativou bude od 1. 7. 2024 fotovoltaika velice výhodná nejen pro obyvatele rodinných domů, ale i pro ty, kdo bydlí v městských bytech. Už od roku 2023 se výrazně usnadnilo zřízení fotovoltaiky pro bytové domy, protože již není potřeba souhlas všech vlastníků bytových jednotek. Nově bude možné i sdílení v rámci komunity nebo převádění na jiná odběrná místa napříč celou elektrizační soustavou, takže si elektřinu můžete vyrábět třeba na venkovské chalupě a čerpat ji ve městě v paneláku.

Kolik můžete s fotovoltaikou uspořit každý měsíc?

Ukažme si úspory s fotovoltaikou na konkrétním příkladu: čtyřčlenná rodina, dům o podlahové ploše 150 m2

Výkon panelů500 W
Počet panelů20 ks
Instalovaný výkon10 kWp
Baterie14,2 kWh
Solární zisk ročně10 400 kWh
Cena řešení496 881 Kč
Výše dotace200 000 Kč
Vaše investice po odečtení dotace296 881 Kč
Původní měsíční platba za energie12 686 Kč
Cena výkupu3 Kč/kWh
Měsíční úspora za energie díky FVE5 147 Kč
Úspora energie5,1 MWh/rok
Návratnost5,9 let

Víte, že…? Fotovoltaika se vyplatí, i když si na její pořízení vezmete úvěr? Pro toto řešení je orientační výše měsíční splátky 3 905 Kč. Vaše měsíční úspory s fotovoltaikou však tuto částku ještě výrazně překročí. Splátky tedy budete fakticky hradit z úspor za energie a ještě i tak ušetříte.

Úsporné vytápění s tepelným čerpadlem sníží výdaje za elektřinu až o polovinu a přinese další výhody

Další úspory vám může přinést i vytápění tepelným čerpadlem, i to totiž využívá obnovitelný zdroj energie (dle zvoleného typu získává teplo ze vzduchu, půdy nebo vody) a pouze asi čtvrtinu energie, kterou potřebuje ke svému provozu, čerpá ze sítě. Princip tepelného čerpadla tak zajišťuje účinnost až 350 %.

Konkrétní výše úspory bude záležet na parametrech daného domu a především na tom, ze kterého zdroje vytápění přecházíte (podívejte se i na naše srovnání zdrojů tepla).

Úspory za vytápění s tepelným čerpadlem a jeho návratnosti

Čtyřčlenná rodina, dům o podlahové ploše 150 m2, částečně zatepleno, původní zdroj tepla: plynový atmosférický kotel

Spotřeba elektřiny5,1 MWh
Spotřeba plynu33,4 MWh
Tepelná ztráta domu9,9 kW
Otopné plochyradiátory
Původní měsíční platba za energie12 686 Kč
Cena energie8,99 Kč
Navržené řešenítepelné čerpadlo LG 91 s ohřevem vody
Cena řešení280 951 Kč
Měsíční úspora za energie díky TČ5 005 Kč
Úspora energie za rok25,3 MWh
Návratnost5,1 let

 

I v tomto případě se vám vyplatí financování tepelného čerpadla úvěrem. Orientační výše měsíční splátky bude 2 208 Kč a i tak každý měsíc uspoříte dalších 2 656 Kč.

Tip: Největších úspor a nejkratší návratnosti dosáhnete, pokud zkombinujete tepelné čerpadlo s fotovoltaikou. Svou investici můžete mít zpět i za pouhé 4 roky!

Vyplatí se vám přechod na tepelné čerpadlo?

Přečtěte si doporučení Karla Náprstka, vedoucího vývoje tepelných čerpadel a spoluzakladatele společnosti Woltair.

původní zdroj teplaelektrokotelkotel na tuhá palivaplynový kotelatypický zdroj vytápění (pelety, olej apod.)
výhody přechodu na tepelné čerpadlovýrazné snížení nákladů na vytápění, ekologielegislativa (zákaz starých kotlů), ekologie, čistota a komfortstabilita (výkyvy cen plynu, nejistota dodávek), postupné zpřísňování legislativy, bezpečnost (riziko otravy, výbuchu), ekologiezávisí na konkrétní situaci
doporučení WoltairNa nic nečekejte, výměnou elektrokotle za tepelné čerpadlo ušetříte 50 % ročních nákladů na vytápění.Pokud chcete mít klid a pohodlí, vyměňte včas starý kotel za tepelné čerpadlo.Výměnu za tepelné čerpadlo doporučujeme, pokud preferujete ekologické zdroje energie a chcete vytápět spolehlivě a bezpečně. Pokud sledujete hlavně náklady na provoz a máte moderní, účinný plynový kotel, můžete jej ponechat a zvážit spíše investici do fotovoltaiky.Proberte svou situaci s našimi experty na vytápění, kteří ji posoudí a navrhnou to nejlepší řešení.

 

Pojďte s Woltair vpřed k udržitelnější budoucnosti! Kontaktujte nás a nechte si navrhnout řešení na míru potřebám své domácnosti, díky němuž vás žádné výkyvy v cenách energií neohrozí.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?