Vyměňte kotel na tuhá paliva za tepelné čerpadlo

Vyměňte kotel na tuhá paliva za tepelné čerpadlo

Vytápějte bez námahy, zdravě a s maximálním teplotním komfortem. Vytápění fosilními palivy je na ústupu, staré kotle už nebude možné používat. Přejděte na tepelné čerpadlo a užívejte si všechny výhody vytápění obnovitelnými zdroji, navíc s podporou od státu až 180 000 Kč.

Vytápějte bez námahy, zdravě a s maximálním teplotním komfortem. Vytápění fosilními palivy je na ústupu, staré kotle už nebude možné používat. Přejděte na tepelné čerpadlo a užívejte si všechny výhody vytápění obnovitelnými zdroji, navíc s podporou od státu až 180 000 Kč.

Dáváme uhlí rok, maximálně dva

To, že se postupně ustupuje od využívání fosilních paliv, je logické – není dlouhodobě udržitelné a zhoršuje stav životního prostředí, v němž všichni žijeme. V souladu s tímto trendem postupuje i česká a evropská legislativa:

  • Už od 1. září 2024 se nebudou smět používat kotle 1. a 2. emisní třídy. Tomu, kdo zákaz poruší, hrozí pokuta až 50 000 Kč a to klidně i opakovaně, dokud nevyhovující zdroj tepla nevymění.
  • Ve hře byl i zákaz prodeje kamen a kotlů na uhlí, antracit a koks, který měl v ČR platit od ledna 2025. Ministerstvo životního prostředí si to ale prozatím rozmyslelo, a tak se mohou tyto zdroje dále nakupovat a používat, splní-li zákonné požadavky.
  • Od 1. září 2029 byl měl začít platit zákaz uvádění na trh samostatných elektrokotlů, klasických plynových kotlů a kotlů na kapalná paliva. Nové zdroje budou muset být pouze varianty integrované do hybridních zdrojů tepla a splňovat minimální sezónní účinnost 115 %.
  • Do budoucna se uvažuje i o úplném zákazu vytápění zemním plynem – předběžně se hovoří o roku 2040.

Které kotle budou brzy zakázané?

Podle zákona na ochranu ovzduší bude od 1. 9. 2024 zakázáno používat:

  • kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy (nejčastěji to jsou kotle na uhlí, případně dřevo),
  • kotle vyrobené před rokem 2000, kdy se emisní třídy ještě nestanovovaly,
  • nestandardní kotle vyrobené svépomocí nebo upravené.

Patříte mezi domácnosti, které dosud topí starým kotlem?

Pokud dosud topíte kotlem 1. nebo 2. emisní třídy, musíte o nejpozději před další topnou sezónou vyměnit. Za co? Pokud chcete mít klid, pohodlí, čistou domácnost a zdravější ovzduší, vyměňte včas starý kotel za tepelné čerpadlo.

Dobré vědět: Pokud jste dosud topili uhlím nebo např. palivovým dřevem, musíte počítat s tím, že náklady na vytápění tepelným čerpadlem budou mírně vyšší. Přináší ale jiné výhody, o kterých si můžete přečíst níže. Podívejte se také na další články, abyste věděli, co můžete od vytápění tepelným čerpadlem očekávat a čím se odlišuje od jiných zdrojů tepla:

Výhody přechodu z vytápění tuhými palivy na tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo má řadu výhod. Pokud přecházíte z vytápění tuhými palivy, oceníte především tyto:

  • Snadné napojení na stávající otopnou soustavu. Hodí se proto nejen do nových, ale i starších domů.
  • Vysoká účinnost až 350 %. Je to bezkonkurenčně nejvýkonnější způsob vytápění. Klasický kotel na uhlí dosahuje účinnosti jen zhruba 60 %.
  • Vytápění bez starostí. Čerpadlo řídí svůj chod automaticky podle venkovní teploty. Žádné přikládání paliva, jeho uskladňování a příprava; ani čištění komína. Stačí sjednat si jednou za rok servisní prohlídku tepelného čerpadla. Ta není povinná, ale pomáhá zajistit hladký chod vytápění po celou sezonu a může i prodloužit životnost tepelného čerpadla.
  • Tepelné čerpadlo můžete snadno ovládat přes intuitivní displej nebo například přes mobil či tablet s připojením k internetu. Odkudkoliv. Díky tomu můžete sledovat i regulovat teplotu doma, zatímco jste třeba na dovolené. 
  • Ocení ho mladá i starší generace. Nadšenci nových technologií mohou využívat pokročilé funkce a sledování detailních statistik provozu. Ti, kteří jsou často mimo domov, budou rádi, že jim s tepelným čerpadlem nikdy nevyhasne v kamnech a po návratu je vždy přivítá teplo domova. Zejména starší osoby pak ocení, že nemusí obstarávat žádné palivo.
  • Stálá teplota a zdravější klima v domácnosti. Přesně si nastavíte požadovanou teplotu. Vytápění s tepelným čerpadlem nevysušuje vzduch a zamezuje zvyšování prašnosti.
  • Provoz bez škodlivých emisí. Každý rok díky čerpadlu ušetříte až 8 tun CO2.
  • Na výměnu zdroje tepla lze čerpat dotaci až 180 000 Kč. V následujícím textu o tom píšeme podrobněji.

Výměně kotle na tuhá paliva nahrávají i dotace

Na výměnu kotle 1. nebo 2. emisní třídy můžete čerpat dotaci od státu. Pro nízkopříjmové domácnosti jsou určeny Kotlíkové dotace, nichž lze čerpat až 180 000 Kč, ostatní mohou využít program Nová zelená úsporám a získat z něj až 140 000 Kč na nové vytápění. 

Výše podpory se liší podle toho, na jaký druh vytápění budete přecházet. Celková podpora může u programu Nová zelená úsporám pokrýt až 50 % způsobilých výdajů; v případě Kotlíkových dotací až 95 % způsobilých výdajů.

Jakou částku můžete na výměnu kotle 1. a 2. emisní třídy čerpat

Detailní podmínky najdete na stránkách jednotlivých dotačních programů.

nový zdroj teplamax. podpora z Nový zelená úsporámmax. podpora z Kotlíkových dotací
kotel na biomasu s ruční nebo samočinnou dodávkou paliva80 000 Kč130 000 Kč
kamna – lokální zdroj na biomasu45 000 Kč-
tepelné čerpadlo vzduch-voda bez ohřevu TV80 000 Kč180 000 Kč
tepelné čerpadlo vzduch-voda s ohřevem TV100 000 Kč180 000 Kč
tepelné čerpadlo vzduch-vzduch bez ohřevu TV60 000 Kč-
tepelné čerpadlo vzduch-vzduch s ohřevem TV80 000 Kč-
tepelné čerpadlo země-voda nebo voda-voda bez ohřevu TV120 000 Kč180 000 Kč
tepelné čerpadlo země-voda nebo voda-voda s ohřevem TV140 000 Kč180 000 Kč
tepelné čerpadlo napojené na fotovoltaiku125 000 Kč180 000 Kč

 

Víte, že…? Ministerstvo životního prostředí slíbilo, že od poloviny roku 2024 by se dotační programy Nová zelená úsporám a Kotlíkové dotace měly rozšířit také o podporu výměny kotlů na tuhá paliva 3. emisní třídy. Jakmile budou známy podrobnosti, budeme vás informovat na blogu i na sociálních sítích.

 

Uvažujete o novém vytápění, které vám zajistí domácí pohodu a teplo přesně takové, jaké si nastavíte? S čistým vzduchem v domácnosti bez zvýšené prašnosti a sazí; a to vše zcela bez námahy? Kontaktujte nás ještě dnes a nechte si navrhnout vytápění s tepelným čerpadlem na míru svým potřebám.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?