Obavy a mýty o tepelných čerpadlech

Obavy a mýty o tepelných čerpadlech

Jsou tepelná čerpadla hlučná, nesmyslně drahá a neefektivní? Zatímco jedni je opěvují jako nejmodernější, vysoce účinný a ekologický zdroj vytápění, druzí o nich tvrdí pravý opak. Proč jsou názory na tepelná čerpadla tak protichůdné a kde je pravda? 

Jsou tepelná čerpadla hlučná, nesmyslně drahá a neefektivní? Zatímco jedni je opěvují jako nejmodernější, vysoce účinný a ekologický zdroj vytápění, druzí o nich tvrdí pravý opak. Proč jsou názory na tepelná čerpadla tak protichůdné a kde je pravda? 

Většina mylných informací pramení z neznalosti principu fungování čerpadla a z nedůvěry k novým technologiím. Rozkrýváme 10 nejčastějších mýtů o tepelných čerpadlech a obav, jež mohou mít lidé, kteří zvažují jejich pořízení.

1. Tepelná čerpadla jsou hlučná

Dnešní tepelná čerpadla jsou velmi tichá. Jejich zvuk odpovídá hlasitostí tikot budíku, který slyšíte ze 3 metrů (přibližně 35 dB). Pro srovnání: šepot má hlasitost zhruba 30 dB, běžná konverzace 60 dB. Většina modelů čerpadel je tišší než průměrný plynový kotelHlučnost tepelného čerpadla navíc můžete značně snížit správným umístěním, vhodným nadimenzováním, případně venkovní jednotku opatřit protihlukovým krytem.

2. Tepelná čerpadla jsou příliš drahá

Je pravda, že počáteční náklady na pořízení tepelného čerpadla bývají vyšší než u tradičních topných systémů. Nicméně, tepelné čerpadlo se vám odmění velmi efektivním a úsporným provozem (viz následující mýtus), maximálním teplotním komfortem, zdravým ovzduším a takřka nulovými nároky na údržbu.

Tip: Až 50 % pořizovacích nákladů vám pokryje státní dotace na tepelné čerpadlo z programu Nová zelená úsporám, přecházíte-li z neekologického zdroje vytápění. Pro nízkopříjmové domácnosti jsou určené Kotlíkové dotace, které pokryjí dokonce až 95 % vstupní investice. Dotaci navíc můžete kombinovat i s výhodným úvěrem a pořídit si tak tepelné čerpadlo, aniž byste museli sáhnout na rodinné úspory. Splátky pak budete hradit z úspor za energie.

3. Investice do čerpadla se mi nikdy nevrátí

Tepelné čerpadlo má extrémně nízké provozní náklady – podívejte se naše velké srovnání zdrojů vytápění, v němž se o tom můžete přesvědčit. I přesto, že je pořizovací cena relativně vysoká, se vám tato částka vrátí do pár let na výrazných úsporách za vytápění. U běžného rodinného domu se průměrná návratnost tepelného čerpadla pohybuje mezi 2 a 7 lety. Vzhledem k tomu, že životnost tepelného čerpadla dosahuje běžně 15 i více let, čekají vás s čerpadlem roky spolehlivého provozu ještě dlouho poté, co se vám investice do něj vrátila.

4. Tepelná čerpadla nefungují v mrazech

Mnoho lidí si myslí, že tepelná čerpadla při mínusových teplotách už pořádně nefungují a je potřeba dotápět elektrokotlem. Tyto doby jsou ale dávno pryč. Moderní tepelná čerpadla efektivně fungují i při nízkých teplotách, a to až do -25 °C, některé modely i do -28 °C. Na místě není ani obava, že při velmi nízkých teplotách nebo při výpadku proudu tepelné čerpadlo zamrzne.

5. Tepelná čerpadla se hodí jen do novostaveb

Tepelným čerpadlem můžete pohodlně vytápět nový i starší rodinný dům, stejně jako bytový dům, chatu nebo chalupu. Každá stavba však má svá specifika, proto je důležité zvolit vhodný typ tepelného čerpadla a samozřejmě také výkonovou řadu, která pokryje tepelnou ztrátu domu. Jsou ale případy, kde čerpadlo nemusí ekonomicky dávat smysl (jeho návratnost by byla příliš dlouhá). Přečtěte si, kdy se tepelné čerpadlo vyplatí.

6. Tepelná čerpadla se nedají napojit na klasickou otopnou soustavu

Tepelná čerpadla se hodí i do starých domů s původní otopnou soustavou. Můžete si tak snadno pořídit nejmodernější vytápění, aniž byste zároveň museli investovat i do výměny radiátorů nebo dokonce celého topného systému. Pouze je potřeba zvolit vysokoteplotní tepelné čerpadlo, které dokáže ohřát topnou vodu nad 60 °C. Do podlahového vytápění by vám stačila voda o teplotě 30–35 °C. Náklady na provoz budou tedy s moderní otopnou soustavou nižší a je potřeba důkladně propočítat, zda a případně za jakých podmínek se vám vyplatí její rekonstrukce.

7. Tepelná čerpadla nevytvářejí dostatečné teplo

Někteří lidé si myslí, že s čerpadlem si nikdy neuděláte doma takové „teploučko“ jako třeba s krbem nebo elektrickým kotlem. Pravda je ale taková, že tepelná čerpadla jsou velice efektivní a dokáží vytvářet dostatečné teplo, dokonce o přesné hodnotě, jakou si sami nastavíte. Navíc se teplo v domácnosti vytápěné tepelným čerpadlem šíří rovnoměrně, vzduch je čistší a nevysušuje se. Pokud vás zajímá téma zdravého klima v domácnosti, přečtěte si článek, jak správně topit tepelným čerpadlem.

8. Tepelná čerpadla potřebují hodně údržby

Tepelná čerpadla vyžadují minimální údržbu. Stejně jako u jakéhokoliv jiného topného systému jsou důležité pravidelné roční kontroly a servis, který dokáže znatelně prodloužit životnost tepelného čerpadla a zajistit jeho bezproblémový provoz. 

9. Tepelná čerpadla jsou neefektivní

V porovnání s tradičními topnými systémy jsou tepelná čerpadla velmi efektivní. Dokonce se jedná o vůbec nejúčinnější zdroj vytápění, který může dosahovat účinnosti až 350 %. Pro představu – kotel na uhlí má účinnost jen kolem 60 %, elektrický přímotop 99 %. Tak efektivní je čerpadlo proto, že teplo nevyrábí, ale „pouze“ ho přenáší z venkovního prostředí.

10. Tepelná čerpadla jsou špatná pro životní prostředí

Ve skutečnosti je to právě naopak. Tepelná čerpadla jsou velice ekologická, protože k vytápění využívají energii z okolního prostředí (vzduch, půda, voda) – tedy z obnovitelných zdrojů, kterou pak přenášejí do domácnosti. Jejich provoz je tak zcela bez emisí.

 

Víte, že…? Osvětu o tepelných čerpadlech šíříme také ve spolupráci s Buřinkou České spořitelny, která pomáhá našim zákazníkům zajistit financování tepelného čerpadla, fotovoltaiky nebo rekonstrukce domu. Na facebookové stránce Buřinky vyvrací mýty o tepelných čerpadlech Karel Náprstek, vedoucí vývoje tepelných čerpadel ve Woltair.

Udělali jste si o tepelných čerpadlech jasnější představu? Rozptýlili jsme vaše obavy? Uvažujete o tom, jestli je toto řešení vhodné právě pro vás a na kolik by vyšlo? Kontaktuje nás nebo si vyplňte online kalkulačku tepelných čerpadel a získejte ihned nezávaznou detailní kalkulaci na míru.

Hledáte řešení na míru svému domu a spotřebě?

Spustit kalkulačku